A Techno erotika Valencia építészetében című kiállítás tanulsága szerint.

Különleges kiállítás és kapcsolódó kiadvány mutatja be, milyen intim kapcsolatban áll a modern építészet és a valenciai techno zene, és teszi mindezt a fényképészet közvetítésével. A március 4-től április 9-ig a valenciai Las Navesban megrendezett Techno erotika Valencia építészetében című kiállításhoz Domen és Sou Allen dj-k olyan techno zenéket készítettek, amiket épületekről készített fotók inspiráltak.

A projekt a kiállítás keretében Valenciát állítja vizsgálata középpontjába, de a város épített örökségét nem a megszokott formában igyekszik bemutatni, hanem összekapcsolva azt a zenével és a fotóművészettel. A kiállításhoz kapcsolódóan Daniel Escobedo és Ricardo Ruíz szerkesztésében, az Altre kiadónál jelenik meg a kiállítás fotóit tartalmazó kiadvány. 
 
A projekthez Débora Domingo-Calabuig és Mario Montesinos két építész professzor írt rövid esszét, Ricardo Ruíz építész pedig fotóesszét készített, bemutatva azokat az épített és „zenei” tájképeket, melyekben a beton ritmikus és ismétlődő szerkezetei, a fény és az árnyék játékával kiegészülve adják ki egy techno szám hangstruktúráját. A Daniel Escobedo által szerkesztett kiadvány a valenciai épületek és építkezések valódi katalógusa, melyben emberi jelenlét nélkül, fekete-fehér fényképeken jelennek meg az épületek.

„Azt akartuk, hogy az építészet játssza a főszerepet ebben a projektben, egy ritmusokkal és anyagi meztelenséggel teli, brutalista összetevővel rendelkező építészet,  felesleges elemek nélkül – ami beindítja a képzeletünket. Az építészet matematikai kompozíciója és a techno zene közötti analógia megteremtésére törekedtünk: ezek markáns ritmusával és azonos formai erejével” – mondta el Daniel Escobedo.

Az épületekről készült fekete-fehér fotókhoz Domen és Sou Allen techno dj-k készítettek zenét, melyben visszaköszönnek az építkezési munkák zaja – például a hegesztés és a kalapácsütés – mindez 130bpm tempóban. A szám videoklipjét Sergi Palau képzőművész készítette, aki a projekt fotóiból dolgozott.
 
A kapcsolat a zene és az építészet között persze nem újkeletű. Le Corbusier ritmusokra történő hivatkozásai tökéletesen átvihetők a számítógéppel generált techno zene összetételét szabályozó mintákra. De említhetnénk Iannis Xenakis görög építészmérnök zeneszerzőt, aki pont Corbusier hatására kezdte el a zenében az építészeti tervezőmunka matematikai eszköztárát felhasználni. 

És ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, íme a kiállításhoz készült rövid videó:

Music:
Domen & Sou Allen
Label: Iwashi Series 
LC Code: 91286
Barcode: 4058765715574
ISRC: DEH742155505
Duración: 04:20
Ritmo: 130 bpm

Video:
Sergi Palau

Photography and direction:
Ricardo Ruíz

Book:
‘Erótica techno en la arquitectura valenciana’
Ricardo Ruíz, Débora Domingo & Mario Montesinos
Altre editorial
ISBN: 978-84-122933-0-2
20x20cm
128 pags.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Techno legenda Berlinből | INDUST-REUSE

Techno legenda Berlinből | INDUST-REUSE

Beszélgetés Dimitri Hegemannal, a Tresor klub és az Atonal fesztivál alapítójával

Fény a sötétben | Hova tovább INOTA Fesztivál?

Fény a sötétben | Hova tovább INOTA Fesztivál?

Beszámoló az év fesztiváljáról és a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciáról

Íme a bizonyíték, hogy van kapcsolat a techno zene és a modern építészet között

Íme a bizonyíték, hogy van kapcsolat a techno zene és a modern építészet között

A Techno erotika Valencia építészetében című kiállítás tanulsága szerint.

Hirdetés