A magyar építészet üde színfoltjai. 

Itt a tél, minden hófehér - evidens lenne, hogy erdő mélyi vagy éppen sziklaszirti épületeket mutassunk be napról napra, ám gondoltunk egyet, és inkább feltérképeztük azokat az építészeti remekeket, amelyek színt visznek épített környezetünkbe, és ezáltal életünkbe is. A vasérc színvilágára reflektáló látogatóközpont, élénkzölden magasodó szőlőléüzem: álljon itt most öt színpompás épület. 

 

Rudapithecus Látványtár - építész: Vasáros Zsolt DLA (Narmer Építészeti Stúdió), BME Építőművészeti Doktori Iskola

Ez a ház valami olyat tud, ami minden részletében, pórusában, szögében, szerkezeti elemében érdekes látványt produkál, formái az időtlenséget hordozzák. A monolit vasbetonból öntött Rudapithecus Látványtár nemcsak egy épület, hanem különleges esettanulmány, példaértékű kutatási modell is. "Olyan szerkezeti és formai jegyekkel találkozunk, melyek az ipari építészet sajátjai, de ebben a léptékben ezek átlényegülnek. Ezek az elemek olyan hatással vannak a látogatóra, mintha egy egykoron létező ősi kultúra kultikus, szakrális helyén járnánk. Ez egy olyan épület, ami kapcsolatot teremt az idő különféle síkjaival, miközben arról tudósít, hogy az építészet végeredményben sohasem mondhat le a poézis, a korlátokat átlépő alkotói vágy kimeríthetetlen kincsestáráról." - írja Martinkó József. 

Fotó: Bujnovszky Tamás. Az épületről bővebben olvashat az OCTOGON Magazin 2017/135. számában

 

 

Budafoki villamoskocsiszín - építész: Takács Ákos (CÉH)

Élénk sárga, mint a villamosok. Világít a téli szürkeségben a Budafoki Kocsiszín, amely szakított a hagyományos közlekedési-ipari épületek világával és kilépett a megszokott téglaarchitektúrából. „A koncepció fontos részét képezi a szín. Számomra az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy az épület tetejének színesnek kell lennie. A városnak nem kell mindig szürkének lennie, és egy szín meghatározó lehet a teljes környezet közérzete szempontjából. És mivel a budapesti villamosok „közlekedésisárgák”, így a kocsiszín számára is ezt a színt választottuk." - meséli Takács Ákos tervező. 

Budafoki Kocsiszín

 

Graphisoft South - Sugár Péter, Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás (Radius B+S)

Ha lejövünk a budai hegyoldalról, akkor érdemes kitekintenünk a Graphisoft Park házatájára, ahol a nyáron felépült fogadóépület után őszre elkészült a déli épület is. A Graphisoft Park South-ban felxibilis irodákat, átjárható, átlátható épületblokkokat képzeltek el a tervezők, melyek mindegyike saját arccal rendelkezik. Megjelenésben pedig igazodtak a park forma- és anyagvilágához, innen ered a narancssárga homlokzat, ami anyagában elhagyta a hagyományos kiselemes téglaburkolatot. "A bevágások, belső udvarok felülete színes lett, sőt az egyes blokkok eltérő színűek: az A és B, illetve a C és D egyformák. Az utcafronti homlokzat szigorát pedig a nyílászárók mellé beépített színes lamellák oldják." - írja Ujlaky-Gazdag István az OCTOGON Magazin 2018/148. számában.

Fotó: Bujnovszky Tamás. Az épületről bővebben az OCTOGON Magazin 2018/148. számában olvashat

 

Nemzeti Teniszközpont - Kendik Géza

Rikító, extravagáns, merész színek, akár egy paradicsommadár. Ez már nem a "fehér-sporthoz" tartozó fehér épület, ez már a fiatalokat is megszólító üde és vidám központ. Az egyre bátrabb eszközhasználat és lendületet, erőt sugárzó megoldások jellemzik ezt az épületet. "André Agassi egykori színpompás viselete és a "fehér-sport" eleganciája ötvöződik a Nemzeti Teniszközpont budai épületében." - meséli Kendik Géza. Sőt, az sem titok, hogy az épület koncepciójának alakítása közben a tenisz világsztár is tanácsokkal látta el a tervezőcsapatot, így ez az épület nemcsak a teniszezőknek szól, hanem a család minden tagjának. 

Fotó: Bujnovszky Tamás. Az épületről bővebben az OCTOGON Magazin 2016/132. számában olvashat.

 

Győrújbarát, Pécsinger Szőlőlé üzem - Ekler Dezső

Élénkzöld, harsány épület emelkedik ki a győrújbaráti domboldalból, már ami a színt illeti, hiszen ha sokáig nézzük a Pécsinger üzemet, egyszerre csak azon kapjuk magunkat, hogy ez a ház nagyon is belesimul a lankákba. De szögtöréseivel, a vonalvezetéssel vajon mit formáz a régi szőlőskertek és gyümölcsösök között tekergő épület? Lehet a szőlőt elnyelő kígyó, lehet szőlőlevél, vagy éppen korona is.

Fotó: Bujnovszky Tamás. Az épületről bővebben az OCTOGON Magazin 2015/119. számában olvashatnak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Keddenként jön a FUGA filmklub!

Keddenként jön a FUGA filmklub!

Szomjas György filmjei

DEMONSTRÁLÓ ÉPÍTÉSZET – Keszthely 1981

DEMONSTRÁLÓ ÉPÍTÉSZET – Keszthely 1981

Új kiállítás az Art Departmentben

Egy (két) kép | Ekler Dezső

Egy (két) kép | Ekler Dezső

Építészek az építészeti fotóról

Hirdetés