Új kiállítás az Art Departmentben

Az Art Department új kiállítása az 1981-es keszthelyi pályázatra összeállt alkotócsoport rendhagyó munkáját mutatja be, emléket állítva ezzel az azóta elhunyt alkotóknak. 


1981-ben öt fiatal építész, Ekler Dezső, Gyarmathy Katalin, Nagy Bálint, Pikler Katalin és Rajk László rendhagyó módon reagált az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium és Keszthely város tanácsa által meghirdetett, Keszthely városközpontjának rehabilitálására ötleteket váró országos pályázatára.

„Tisztelt Kollégánk! Közös játékra hívjuk, mellyel egy nem létező építészeti műfaj újrateremtése a célunk: az utca építészetéé.” – írták a felkérőlevélben, amivel 75 kollégát szólítottak meg és hívtak közös munkára, az építészhallgatóktól a legidősebb generációig.


A fő szabály: az országos építési szabályzat nem kötelező, helyette a „belpályázat” kiírói mint önjelölt hatóság által kitalált és megadott építési szabályzat szerint kell tervezni. A nagyon is komolyan vett, az építészet mellett a tervezésbe szociológiai szempontokat is beemelő akcióként – Konrád György író városszociológusként interjúzott a résztvevőkkel – felfogott kollektív munka felvállalta a kritikus pozíciót, tudatosan elrugaszkodott a pályázati kiírás kívánalmaitól, a bíráló bizottság ennek megfelelően értetlenül fogadta.

Az alkotócsapat az összeállt anyag nyilvános prezentálására, kommunikálására és megvitatására is nagy figyelmet fordított. Az itthoni kiállítások és publikációk után a csúcspont 1983 tavaszán a franciaországi Lille-ben felépített totális installáció volt: a teljes anyagot vizuálisan egységbe öntő, „összerajzolt” feldolgozás megalkotásához további önkénteseket (és nem csak építészeket!) vontak be, így az összesen 120 alkotó közös munkájának lenyűgöző eredménye.

 

Helyszín: Art Department  (1061 Budapest, Paulay Ede utca 19.)
Kurátor: Őry Júlia
Megnyitó: 2023. szeptember 22-én, pénteken 18.00 órakor
Megnyitja: Geskó Judit művészettörténész 

 

 

 

Art Department | Facebook 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagy Bálint Rajkéknál

Nagy Bálint Rajkéknál

Rendhagyó emlékkiállítás az Art Department Galériában.

Iroda a szabadban

Iroda a szabadban

A Telenor a Covid-19 járványra reagálva kipróbálta, milyen, ha irodát épít a szabadba.

Hirdetés