Hirdetés

Tanösvény a városban? Naná!

Kortárs térhasználat Salgótarjánban.

Salgótarján Beszterce terén sétálva térkőbe rejtett táplálékláncba, padokba integrált kőzetekbe és támfalra tervezett idővonalba „botlik” az ember. Az izgalmas építészeti- és designkoncepciónak köszönhetően egy egyedülálló városi tanösvény várja a környék lakóit és a térre látogatókat. 
 


Az épített környezet nagyban befolyásolja az ember jóllétét, ezért kiemelt jelentősége van, hogy a környezetalakítás során a szakemberek miként reflektálnak a helyet használó lakosság igényeire. Salgótarján Beszterce terének rekonstrukciója során az indelab építésziroda tervezői időt és energiát nem sajnálva a közösséget is bevonta a tér kialakítását érintő gondolkodásba. Rendszeresen konzultáltak a lakosokkal, a párbeszédbe az önkormányzat képviselőit és a környék gazdasági szereplőit is bevonva. A fórumok eredményeként az rajzolódott ki, hogy

a lakosság egy minden korosztály számára minőségi kikapcsolódást biztosító térre vágyik – így az építészek ezzel a tudással álltak neki a tervezésnek.

És milyen jól tették, mert a visszajelzések alapján a lakosság – annak eredményeként, hogy aktívan részt vehettek a tér alakításában – jobban kötődik a helyhez és aktívabban használja azt.
 


Salgótarján az Északi-középhegységben fekszik, gazdag növény- és állatvilággal körülvéve, a Beszterce tér pedig a város legnagyobb lakótelepének főtere. Így a terület a természetes és épített környezet találkozásának is helyszíne. Az építészek, tájépítészek és designerek a természet jelenlétét több módon erősítették a téren, ahol a beton dominál. A Landspect tájépítésziroda megnövelte az összefüggő zöldfelület kiterjedését, a változatos növénykiültetés hatására pedig szinte egész évben zöldell a tér. A beton anyagához kapcsolódva, a meglévő felületeket használva az S39 Hybrid Design csapatának köszönhetően egy városi tanösvény is helyet kap a téren, egyedülállóvá téve a helyszínt. A tanösvényekről legtöbbünknek biztos az erdők és nemzeti parkok jutnak eszünkbe, városi közegben nem igazán találkozunk az adott környék faunájának táplálékláncával vagy a környékbeli hegységeket alkotó kőzetekkel. De ez nem így van Salgótarjánban, ahol a rendhagyó tervezői elképzelés eredményeként ez is megvalósul.

Így most a városban is „kergeti egymást” a mezei nyúl és a vörös róka a környék hegységeit alkotó bazalt vagy andezit oszlopok tövében. 


Az S39 HD tervezői kreativitásának eredményeként a városi tanösvény alkotóelemei integráltan, a téren egyébként is jelen lévő elemekbe ágyazva jelennek meg: padokon, térköveken, a támfalon és az ivókúton. A támfalon idővonal húzódik, mely grafikai és szöveges formában ad információt a környék történelmi, régészeti és geológiatörténeti eseményeiről, a korábban említett kőzetek pedig a padokba vannak integrálva. A tér egyik legkedvesebb eleme a tápláléklánc: világító üveg-beton térköveken grafikusan jelenik meg a környék állatvilága, vékony nyilakkal jelölve, hogy ki kinek lesz a tápláléka. Így felfejthető, hogy például kapcsolódik-e egymáshoz a táplálékláncban a vaddisznó, a nyuszt és a földigiliszta, de a láncot kitartóan végigkövetve az is megtudható, hogy a csúcsragadozók bár látszatra a hierarchia tetején állnak, a lebontó szervezetek által visszakerülnek a legalsó szintre.

A tanösvény fókuszában az élmény és az élmény alapú tanulás áll, ami a környékbeliek visszajelzése alapján meg is valósul, mert nemcsak a járókelők pihennek meg szívesen a kőzetek vagy az idővonal mellett, tanulmányozva azokat, hanem olykor a téren található iskola osztályai is örömmel használják a tanösvény elemeit. 
 

Beruházó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata
Generáltervező: indelab Kft. – Holló Mátyás, Árva József
Tájépítészet: Landspect Kft. – Madarász Dóra, Czeglédi Csongor, Neogrády Judit
Generálkivitelező: BDF Bodnár Daru-Földmunka Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Tanösvény tervező és kivitelező: S39 Hybrid Design Kft. – Baróthy Anna, Krauth Vera
Tanösvény szakmai partner: Novohrad-Nógrád Geopark
Erősáram: Bodócs Elektroterv Kft. – Bodócs Péter
Közmű: Vízáram-08 Kft. – Bakos Ferenc
Csapadékelvezetés: Salgóterv-Plusz Kft. – Lantos László
Akadálymentesítés: Japáner-B Kft. – Sipos Zsolt


A salgótarjáni Beszterce térről Bán Dávid által írt „Közösség formálta köztér” című cikkünk az OCTOGON magazin 155-ös (2019/7-es) lapszámában olvasható.

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bivalyzongora

Bivalyzongora

Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában.

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Folyamatban van az engedélyek beszerzése.

Nincs találat!

Hirdetés