Sztárépítész tervezte Casablanca landmark épületét

A város Afrika gazdasági fővárosa szeretne lenni. 

Marokkóban dolgozott a Morphosis építésziroda: a Thom Mayne kaliforniai építész által alapított stúdió egy egykori katonai reptérre tervezett irodatornyot. A 250 hektáros terület 2007-es bezárásáig fontos katonai és kereskedelmi csomópont volt, majd létesítményeit lebontották, hogy felépüljön Casablanca új üzleti negyede, a Casablanca Finance City (CFC), benne Mayne tornyával.

A projekt célja, hogy a nagy nemzetközi vállalatok Casablancában hozzák létre regionális központjaikat. A CFC kommunikációs és stratégiai igazgatója, Manal Ber­noussi szerint,

ha valaki Afrikában szeretne üzletelni, akkor fizikailag is jelen kell lennie a kontinensen.

A közel négymilliós városban található Afrika legnagyobb mecsete, hamarosan otthont ad Afrika legnagyobb színházának, amelyet a párizsi építész, Christian de Portzamparc tervezett, sorra követik egymást a beruházások, egyszóval a város készen áll arra, hogy a kontinens gazdasági fővárosa legyen. 

A CFC landmark épületére 2013-ban írtak ki nemzetközi pályázatot, a mezőny pedig nagyon erős volt, kizárólag Pritzker-díjas építészeket hívtak meg. A Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Thom Mayne és I. M. Pei csapatból végül Thom Mayne és irodája került ki győztesen, az építésznek ez volt az első afrikai munkája.

Saïd Ibrahimi, a CFC vezérigazgatója elmondta, hogy az országban mindenhez és mindenben a francia vonalat keresik, de ezúttal valami teljesen mást akartak.

Mayne és New York-i irodája végül egy olyan épületet tervezett meg, amely egy dologban biztosan hasonlít a többi casablancai épületre, ez pedig a fehér színe. A hasonlóságok itt azonban véget is értek. A 25 emeletes, kristályszerkezetű torony a város legmagasabb épületei között van, „érinti az eget és érinti a talajt”, ahogy Mayne jellemezte. A térségre jellemző mozaikos és rácsszerű megoldások ihlették az épület külsejét, eredetileg betonból szerették volna elkészíteni a homlokzat moduláris elemeit, de aztán a felmerülő költségek miatt az alumínium mellett döntöttek.

Az épület energetikai rendszere LEED Gold tanúsítvánnyal rendelkezik, amely Marokkóban kiemelt szempont, az ország ugyanis 2030-ra energiafelhasználásának 52%-át megújuló erőforrásokból szeretné fedezni. 

Az irodaházat többek között a PricewaterhouseCoopers és az AIG bérli, és bár jelenleg a casablancai ég kiemelkedő darabja, korántsem biztos, hogy ez mindig így marad: a városban akkora az építkezési láz, hogy elképzelhető, hamarosan nagyobb épületek követik majd.

Forrás: Architectural Record
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Méret, komplexitás, korszerűség: a Telekom Székház

Méret, komplexitás, korszerűség: a Telekom Székház

A mérete, a komplexitása és a korszerűsége miatt a Telekom Székház mérföldkövet jelent a magyar irodapiacon.

A BudaPart GATE irodaházban egy hónapra is bérelhetünk irodát

A BudaPart GATE irodaházban egy hónapra is bérelhetünk irodát

Évvégén adják át a közösségi szemléletű irodaházat.

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Budapesti fejlesztések szempontjából idén sem fogunk unatkozni.

Nincs találat!

Hirdetés