Szerintünk a legjobb... Ahogy ígértük, kezdődik az OCTOGON szubjektív válogatása a Média Építészeti Díja finalistáinak anyagából.

„Az épület összes részlete mérhetetlen gondossággal meg van tervezve, mind a belsőépítészeti részletek, mind a homlokzati elemek, voltaképp a téglakötések szintjéig végig van gondolva a ház” – írta bírálatában Erő Zoltán, Budapest főépítésze, amikor Nagy Stefánia terve a perbáli fogyatékosotthon bővítésére első díjat nyert a Prefa pályázatán. A BMGE Középülettervezési Tanszéken készült diplomatervnek nem ez az egyetlen elismerése: 2021 diplomadíját is kiérdemelte. A munkát a tervező gondolataival ismertetjük...

 

Régebben féltem találkozni sérültekkel. Nagyon sajnáltam őket. Féltem, hogy lelkileg megvisel, ha látom őket tolókocsiban, furcsa arckifejezéssel, érthetetlen mozgással. De talán attól féltem a leginkább, hogy olyan helyzetbe kerülök, ahol nem tudom hogyan kell viselkedjek.


Meglepő, de az igazi találkozás teljesen más élmény. Ők hasonlóak egy óvodás csoporthoz: egyszerűen játszani szeretnének veled. Minden rezdülésedre figyelnek, figyelmük csak rád fókuszál. Mindent tudni akarnak rólad…hogy hívnak, van testvéred, honnan jöttél? mikor jössz legközelebb? mikor lesz újra közös játék? Örülnek neked, rögtön megölelnek, olyan szorosan, hogy abból az ölelésből alig tudsz szabadulni. De talán nem is akarsz majd.

Egyetlen kifejlődött képességük csak a boldogság!

Hallgatótársaimmal 2013-ban beköltöztünk a perbáli fogyatékos lakóotthonba, betonból kukoricagórét építettük számukra. Akkor annyira feltöltött a hely, hogy azóta is visszatérek hozzájuk minden évben egy-egy nyári építőtábor alkalmával. 

 

Annak ellenére, hogy már ismerősként térek vissza hozzájuk, sokszor még mindig feszengve érzem magam a találkozás elején. Elgondolkodtam, hogy ez vajon mitől lehet?

Most már biztosan nem a lakók miatt, hanem talán inkább attól, hogy vendégként belelátok az ő személyes tereikbe, az ő privát életterükbe, szobájukba, közösségük magánéletébe. 

Ez hozta az ötletet, hogy egy olyan házat kellene tervezni számukra, amely egyfajta átmenet a lakó és középület között, de ugyanolyan védett környezet, mint maga az épületegyüttes.


Kezdetben hasonló sorsú kis szülői közösségként felváltva vigyáztak saját gyermekeikre, otthonukban, egymás között felváltva, saját családi légkörben. Közösségük növekedett, már nem volt elegendő a hely - egy család nappali tere – a felvigyázásra. Egy otthon építésével egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, amely ingergazdag, családias életteret biztosít, természet közelben. Az otthon rengeteg önkéntes munkával jött létre, példamutató társadalmi felelőségvállalással épült.

Hivatalos neve: Tovább Élni Egyesület, amelyet Bartholy Judit alapított 1990-ben. Judit egyik gyermeke sérülten született. Az otthon létrehozásával igazából saját gyermeke és hasonló sorsú társai számára keresett alternatívát az akkori kórházi viszonyokhoz képest.

Egy védett teret, ahol a sérültek szabadon élhetik mindennapjaikat.

Janesch Péter és Karácsony Tamás építészek 8 évi folyamatos pro bono tervezéssel segítették a folyamatot. Az otthon minden szegletében történik egy-egy gyönyörű mozzanat, a tervezők minden egyes mozdulata minőségi építészet, miközben végletekig a legtakarékosabb.

 

Perbáli gyermekotthon, Karácsony Tamás,, Janesch Péter, 1993/1993-2000 (Fotó: Lugosi Lugo László)Perbáli gyermekotthon, Karácsony Tamás,, Janesch Péter, 1993/1993-2000 (Fotó: Lugosi Lugo László)


Apró lépésenként, az éppen rendelkezésre álló önerőből és adományokból, több mint 150 önkéntes építő segítségével jött létre az épületegyüttes. A fejlődés továbbra is tart, fejlesztésekkel 2009 óta segítik az otthont önkéntes munkával végzett építések – a perbáli építőtáborok – amelyet Kemes Balázs szervez nyaranta építészhallgatók számára. 

Eljátszottam a gondolattal, hogy a fejlődés folytatódik, a tervemben éppen 2025-ig. 


Olyan építőanyag gyártók termékeiből terveztem az új épületet, akik már évek óta segítik szponzorációval, építőanyag adománnyal az otthont. A tervezett épület minden eleme modul méretű. A különféle elemes építőanyagokat úgy kombináltam, hogy a maga rendszerében minden egész elemből, kötésképben kiosztható legyen.


Funkciója vegyes. Az otthonban már most is működő kertészeti program háttér bázisa, és egy új ingereket nyújtó terápiás tér. A belső egy hajlított tér, egy védett tér, ahol feszélyezettség nélkül találkozhatunk sérült emberekkel. 

Egy nagy közös nappali, amely az „ÜVEGHÁZ” fantázianevet kapta.
 

Bár a 2021-es Médiazsűri nem Nagy Stefániát hozta ki győztesnek, de nagyra értékelte a munkáját. A mi személyes toplistánkon pedig megosztott első helyen végzett. (A másik toplistás tervet pénteken közöljük, kedvenc épületünkkel pedig már csütörtökön megismerkedhettek.)

Zárásképp pedig egy részlet a perbáli sérült gyerekek otthonának bővítése méltatásából a 2021-es diplomadíj kapcsán:

A terv osztatlan sikert aratott a zsűri tagjai között és nem csak azért, mert az előadásmód régi, szép, nosztalgikus időket idéz és mert önmagában az ízes és karakteres vázlatvonalakból-, színes skiccekből összeálló építészeti „mű” – a kalligrafikus kézírás ölelésében – már önmagában is megjeleníti az alkotási folyamat drámáját és izgalmát, a tervezés járt- és járatlan ösvényeit, zsákutcáit, majd a rátalálás örömét, - személyessé téve az építészeti alkotást… De azért is – főleg azért – mert a terv jó és mert látjuk hogyan vált lépésről-lépésre jóvá. (Vadász Bence építész)

 

További képekért kattints a galériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szívvel tervezve – sérültek lakóotthonának bővítése Perbálon

Szívvel tervezve – sérültek lakóotthonának bővítése Perbálon

Szerintünk a legjobb... Ahogy ígértük, kezdődik az OCTOGON szubjektív válogatása a Média Építészeti Díja finalistáinak anyagából.

A szerény építészet győzelme

A szerény építészet győzelme

November 6-án, 17. alkalommal honorálta a magyar újságíró szakma az idei év legkiemelkedőbb építészeti munkáit a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kémények hűlt helye

Kémények hűlt helye

Szerintünk a legjobb...: ACÉL_EMLÉK_MŰ_TÉR - szubjektív MÉD-válogatásunk utolsó darabja Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid terve Ózdra.

Hirdetés