Pozitív társadalmi változás egy „színes” építészeti projekttel

Különleges, színpompás központot tervezett a ZAV architects az iráni Hormuz-szigeten. A döngölt földkupolákból álló épületegyüttes az építésziroda városfejlesztési projektjének része, melynek célja a helyi közösség erősítése.

Hormuz egykor a Perzsa-öböl jelentős kikötőjeként működött, a Közel-Keletről érkező olajszállítás fontos állomása volt. A lakosok ma komoly gazdasági és politikai problémákkal küzdenek; a sziget az illegális kereskedelem egyik állomásává vált. 

A projekt a szigeten élők helyzetére reflektál.

A színes épületek jelenléte nem elsősorban építészeti szempontból kiemelkedő – mondja a ZAV –, hordereje abban rejlik, hogy pozitív társadalmi változások érhetők el általa.

Az építészek tapasztalatai szerint érdemi változás négy irányelv követésével érhető el.

Egyrészt olyan urbanisztikai fejlesztésekre van szükség, melyek gazdaságosan oldhatók meg és a megrendelő érdekeit szolgálják. Másrészt a költségvetés túlnyomó részét a helyi munkaerő megfizetésére kell fordítani a drága importanyagokkal szemben. Harmadrészt olyan forgatókönyvre van szükség, mely képes reagálni a váratlan helyzetekre, mindezt a megrendelő javára fordítva. Végül pedig a helyi, iráni anyagok, termékek használatának előnyben részesítését kell szem előtt tartani, megspórolva a szállítás költségeit, támogatva a helyi cégeket, illetve növelve a GDP-t. Az építészet képes közvetítőként jelen lenni a különböző érdekcsoportok között – összegzi a tervezőcsoport. Ennél a projektnél is erre törekedtek.

Mindennek megfelelően az épületek léptéke és létrehozásuk technikája a helyi szak- és szakképzetlen munkások számára is befogadható, ily módon bevonhatók voltak a kivitelezésbe.

A kupolák különféle funkciók betöltésére alkalmasak. Többségük szállásként működik, míg néhány építményt közösségi helyként használnak, így például mosoda, étkező és kávézó is található az épületegyüttesben, ahogy szakrális események rendezésére szolgáló hely is.

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színpompás földkupolák

Színpompás földkupolák

Pozitív társadalmi változás egy „színes” építészeti projekttel

Designer legyező, transzformertáska és foszforeszkáló plakát

Designer legyező, transzformertáska és foszforeszkáló plakát

Mindez a vasárnapi WAMP Hegyvidéken, a MOMkult előtti sétányon.

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

A Vaszary Galériában, a Pintér Aukciósház meghívására.

Hirdetés