Hirdetés

Sziklán innen, szirten túl

Sziklaszirten álló betonvilla magasodik a nemzeti park közepén Japánban.

Az oszakai Ninkipen! építészstúdió általános építészettel, bútortervezéssel és építészeti projektek levezetésével foglalkozik. Az iroda Yasuo Imazu építész vezetésével 2022 júliusában fejezte be Japán Wakayama tartományában épített, kívül-belül minimalista betonépületét. Egy nemzeti park lenyűgöző, zord környezetében, a Csendes-óceán partján áll a Yasun-rezidencia.

 

 

A lejtős telekre épült házat négy pillérből álló, merev vázszerkezet támasztja alá. A stúdió az óceáni klíma miatt a villa anyagaként egyszerű, ellenálló vasbetont alkalmazott. Az épületből páratlan kilátás nyílik a különleges tájra, miközben a kültéri fürdők és teraszok egyenesen a kényelmes rezidenciába szólítják a természetet. Az óceánra tekintő hatalmas ablakok és ajtók kapcsolatot teremtenek a bent tartózkodók és a sziklás, meredek környezet között.

 

 

„A házból mind a naplemente, mind a napfelkelte látható, éjjel pedig a csillagokkal teleszórt égbolt gyönyörködteti a lakókat. A távoli horizonton hatalmas hajók siklanak el csendesen, tengeri teknősök úsznak el békésen a közeli vizeken, de csak szerencsésebb napokon – viharos időben ők is kíméletlenül ki vannak téve a mostoha időjárási körülményeknek” – írja körül a helyszín hangulatát a Ninkipen! csapata.

 

 

A „meztelenül hagyott” külső homlokzat mögött megbúvó beltér is burkolat nélküli: a falak, a padló, a lebegő lépcsők, a polcok mind betonból készültek. A lépcsőzetes kialakítású, nyitott légterű enteriőr a külső partszakasz meredek lejtésére reflektál. Minden szint vízre néző ablakokat, balkont és kültéri fürdőmedencét kapott. A lejtős terep is a tartós, vasbeton vázszerkezet építését indokolta. A zsalu faanyagának mintázatát szándékoltan használták arra, hogy a beton organikus, szerves hatású textúrát kapjon.

 

 

„Mindvégig csodálattal tekintettünk a házat körülvevő, gazdag és nyers természetre, egyúttal azonban szerettünk volna olyan építési megoldást találni, amely visszatükrözi a helyszín több tízmillió éves kőzetanyagának szerkezetét is” – avat be a tervezés részleteibe a stúdió. A Yasun-rezidencia végletekig szögletes formája, lépcsőzetes elrendezésű, hideg, szürke betontömbje híven adja vissza e földrajzi képződmény jellegzetességeit. Az összhatás az építkezés során megbontott természet újjáéledésével, a sziklák között élő, azokat idővel ismét beborító növényzet térnyerésével éri majd el a Ninkipen! által megálmodott hangulatát.

 

 

Ninkipen! | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sziklán innen, szirten túl

Sziklán innen, szirten túl

Sziklaszirten álló betonvilla magasodik a nemzeti park közepén Japánban.

Műértő fényűzés a Nemzeti Múzeum padlóján

Műértő fényűzés a Nemzeti Múzeum padlóján

Bemutatkozik a nagyharsányi római villa apszismozaikjának digitális rekonstrukciója

Korszerű utazási élmény Szombathelyen

Korszerű utazási élmény Szombathelyen

A GYSEV új  utasvárójának tervezésébe Dr Géczy Nóra bevonta a győri Széchenyi István Egyetem diákjait is.

Nincs találat!

Hirdetés