Ha már nem költözhetett be, legalább magára tetováltatta az Iparművészeti Múzeumot.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületét tetováltatta magára Lak Edina belsőépítész-tervező. Tízéves vágya teljesült, amikor Szabó Hajnalka rávarrta a felkarjára a Lechner Ödön tervezte épületet. De miért is akarja valaki mindig magával vinni egy múzeum képét? Ennek járt utána a múzeum honlapja.

„Gyerekkori becsípődésem az Iparművészeti Múzeum épülete” – meséli Lak Edina belsőépítész, aki vidéken született, és mikor iskolai kirándulásra jöttek Pestre, rácsodálkozott az Üllői úti épületre – írja az IMM. Elhatározta, ha nagy lesz, ott fog lakni, persze felnőttként már tudta, hogy ez lehetetlen, mégsem nyugodott bele teljesen.

Edina belsőépítészeti tervezéssel foglalkozik, és úgy érezte, szeretné, ha „meglenne” neki ez az épület valahogy, ha már nem költözhet be. Tíz éve keres olyan szakembert, aki rátetoválná a karjára a gyönyörű Lechner-épületet.

Szabó Hajnalkát ajánlották neki, és amikor meglátta a karakteres vonalvezetéssel rajzolt vázlatot, a düreres-rézkarcos tervet, rögtön tudta, ez nagyon jó lesz.

Szabó Hajnalka nemcsak tetovál, szobrásznak is tanul. Azt mondja, a kettő jól kiegészíti egymást, hol egyik van előtérben, hol a másik. Segíti például a tetoválás elhelyezésében, hogy anatómiát tanult, a művészettörténet inspirálja.

Lak Edina tetoválása 15-16 centi hosszú és 9 centi széles, ami egy ülésből, 2,5 óra alatt készült el a felkar hátuljára. Az épület fekete-fehér, csak az eozinmázas tetőcserepet színezte.

Szabó Hajnalka szerint egyre divatosabb hasonlót felvarratni, főleg a turistáknál: „egyfajta utazási szuvenírként tetováltam például a Szabadság-szobrot apróbb méretben vagy a Lánchíd sziluettjét”.

Az egyik magyar vendégének hátára pedig a Lánchíd oroszlánjainak tetkója került. Amikor megbeszélték a részleteket, az időpontot, és Marschalkó Szilárdként bemutatkozott, Hajnalka azonnal rákérdezett: leszármazottja-e az oroszlánokat faragó szobrászművésznek, Marschalkó Jánosnak. Szilárdot megdöbbentette a kérdés, időtlen idők óta nem kérdezte ezt tőle senki. És a válasz nem lehetett más, mint igen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kívül, belül, festve, mázazva

Kívül, belül, festve, mázazva

Az épületkerámia magyarországi történetéről. Interjú Hajtó Kornéliával!

„A nagy szonáta” illusztrációi, melyek versek nélkül is fennmaradtak

„A nagy szonáta” illusztrációi, melyek versek nélkül is fennmaradtak

A bútortervező, illusztrátor, építész, iparművész és mesemondó Kozma Lajos alkotásai titokzatos, bűvös képi világot tárnak fel.

Dresszkód: szecesszió

Dresszkód: szecesszió

Női viseletek és életstílus a századfordulón – Csepregi Noémi kurátor előadása.

Hirdetés