Az alkotóház a felújítási munkákat követően várhatóan ősztől tölti be új funkcióját a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékének koordinálásával. 

Közösségi teret alakít ki a Debreceni Egyetem a Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékének kezdeményezésére a debreceni Szombathi István utcai egykori Tímárház szárító épületében – írta az egyetem honlapja. A felújítás várhatóan a tanév kezdetére készül el.

Az önkormányzati tulajdonú létesítményről 2019 tavaszán kötött megállapodást a város és az egyetem, amelynek köszönhetően az intézmény 2034-ig térítésmentesen használhatja saját céljaira az épületet. A felújítási munkák tervezésére kétfordulós hallgatói pályázatot írt ki a kar, ahol a csapatok az Építészmérnöki Tanszék, valamint meghívott debreceni építészek vezetésével keresték az építészeti megoldásokat.

A munkálatok 2021 nyarán kezdődhettek el, melynek során négy, mintegy 50 m2-es helyiséget – műtermeket, kiállító- és előadótereket – alakít ki a kivitelező Tömb 2002 Kft., emellett a csaknem 200 négyzetméteres udvar is megújul, ahol lehetőség lesz szabadtéri kiállítások, műhelymunkák, előadások rendezésére.

- Az új központ az Építészmérnöki Tanszék szervezésében fogja betölteni közösség- és kapcsolatteremtő szerepét, mint szellemi centrumként szolgáló közösségi alkotóműhely – nyilatkozta a sajtónak Szentirmai Tamás egyetemi docens.

A Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékének vezetője kiemelte: a fejlesztés, felújítás elsődleges célja, hogy kreatív, nyitott teret biztosítson az építészképzés műteremjellegű kurzusainak, emellett rendezvényeivel, programjaival megszólítsa a város művészet- és kultúrakedvelő közönségét, a helyi alkotókat, valamint a kreativitásra nyitott egyetemi és középiskolai diákokat.

Az épület megújulásának teljes, mintegy 70 millió forintos költségét saját forrásból biztosítja az egyetem.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DEterminál | Dangubáló

DEterminál | Dangubáló

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék – nyári építészeti alkotóműhelye

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Egy cívis ház újjáéledése Debrecenben. Cikkünk az OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszámából.

Hirdetés