Svéd külső, francia belső

Innováció a négyzeten egy 21. századi munkahelyen, a Schneider Electric energiatakarékos megoldásai Budapest legzöldebb irodaházában.

Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban. A Skanska LEED GOLD energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkező komplexuma a Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhetően a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30%-kal kevesebb villamos energiát használ fel évente, ami 100-110 kWh/m2-nyi fogyasztást jelent. Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek pedig éves szinten akár 75%-kal csökkentik a létesítményben az ivóvíz felhasználást.

A Schneider Electric ezeken felül számos további megoldást valósított meg a 26 200 m2 összterületű építményben, mint például gépészeti automatika és energiafelügyeleti rendszerek, napelem-inverterek és elektromosautó-töltőállomás. A több mint 100 országban jelenlévő, francia központú csoport magyarországi leányvállalata 350 fős budapesti képviseletével maga is beköltözött a Nordic Light-ba, így a 3200 nm2-nyi térben egy emeleten található meg a teljes létszám. A Schneider Electric saját, első emeleti irodaterében a legkorszerűbb okosirodai rendszerek kaptak helyet, melyek nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, hanem ahhoz is nagyban hozzájárulnak, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön. Ilyen szempont például a közös dolgozói terek fényerőszabályozása, a kívánt hőmérséklet beállítása vagy épp a redőnyök mozgatása. Az egész emeleten kiemelt szerepet kaptak a tágas és világos terek, a természetes fény használata. A tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvége vagy éjszakai üzemmód is beállítható a teljes szintre a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyős kijelzőegységen, ami tulajdonképpen az egész rendszer központi agya: ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek. Mindez távolról, egy laptop vagy egy okostelefon segítségével is irányítható.

Emellett még olyan megoldások teszik fenntarthatóbbá és komfortosabbá a dolgozók mindennapjait, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a belső udvarban is elérhető ingyenes wi-fi, a -1. szinten lévő, tusolóval felszerelt öltözők, és az elektromos autók töltésére szolgáló töltőberendezések.

„Hiszem, hogy az épületmenedzsment megoldásaink által elérhető eredményekkel élen járunk majd az okosirodák között. Bízom benne, hogy a 21. századi munkahelyi életérzést közvetítő központunk inspiráló módon hat majd az egész szervezetünkre, és ezáltal is tovább erősítjük piaci szerepünket” – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric Magyarország országigazgatója. 

A Nordic Light irodaházról az alábbi videókból tudhat meg többet:
•    Time-lapse videó: az alapkőtől a szerkezetkész fázisig
•    Virtuális túra a Nordic Lightban 

Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldások a Nordic Light irodaházban

Az előremutatóan zöld filozófiájú Nordic Lightban számos rendszert támogatnak a társaság megoldásai: 

•    Gépészeti automatika
Az épület gépészeti elemeinek összehangolt, hatékony energiafelhasználást megvalósító vezérlése a Schneider Electric SmartStruxure automatika rendszerrel történik. A legfontosabb gépészeti elemeket a hűtés-fűtést, a frisslevegő-ellátást, valamint az esővíz elvezetését és újrahasznosítását felügyelő berendezéseket kezeli. 

•    Mérés
Az optimális vezérléshez elengedhetetlen a különböző fogyasztások (áram-, gáz-, vízmennyiség stb.) és környezeti állapotok (hőmérséklet, páratartalom, szélerősség stb.) mérése. A Schneider Electric kommunikációképes mérőműszerei által begyűjtött és továbbított adatok feldolgozását, valamint megjelenítését az épületüzemeltetés számára a Power Monitoring Expert szoftver végzi.

•    Energiaellátás és -felügyelet
A villamosenergia-elosztásért felelős Prisma Plus elosztószekrényekbe épített Compact és Acti9 készülékek biztosítják az épület áramellátását, illetve ellátják a túlfeszültség-, túlterhelés- és érintésvédelmi funkciókat. A hálózati zavarokat VarBank fázisjavító berendezések kompenzálják.

•    Napenergia
A gépészeti rendszerek kisegítő energiaellátását az épület tetején elhelyezett napelemek segítségével termelt zöld energia biztosítja. Az ehhez szükséges védelmi és vezérlési feladatokat Conext inverterek látják el.

•    Töltési rendszer elektromos autók számára
Az egyre elterjedtebb környezetbarát elektromos autót használók számára Schneider Electric EVLink töltőállomások állnak rendelkezésre, melyek a garázsszinten kapnak helyet, így a tulajdonosok könnyen és biztonságosan tölthetik fel járműveiket.

•    APC by Schneider Electric megoldások:
 - Egyfázisú Smart-UPS-ek: szünetmentes energiaellátásra szolgáló optimális megoldás, mely intelligens és hatékony hálózati áramvédelmi megoldást nyújt a belépő szinttől kezdve, a skálázható áthidalási időig. A mellékelt felügyeleti szoftverrel távfelügyeleti és vezérlési lehetőséget nyújt, miközben megvédi a kritikus adatokat megbízható, hálózati szintű energiaellátás biztosítása révén.
 - Rack szekrények: kritikus hálózati környezetben is optimális megoldást nyújtanak a tápellátás ellenőrzésére, a környezet és a hűtés felügyeletére.
 - InRow racksori hűtők: az érzékeny berendezések közelében összehangolják a hűtést a hőterheléssel; észrevehetően csökkentik az üzemeltetési költségeket.
- Áramelosztó egységek (PDU): számos szerverszobára kiváló megoldást jelentenek, hiszen használatukkal a rendszergazdák valós időben követhetik és vezérelhetik a rackbe szerelt berendezések áramfelvételét.Kényelem és dizájn

A Schneider Electric irodaterében az intelligens KNX okosirodai rendszer teszi komfortossá a munkát az alábbi funkcók által:

-    Közös dolgozói terek fényerő-szabályozása: a dolgozói terek 6 asztalonkénti zónákra vannak bontva. Minden zónában külön történik a jelenlét-érzékelés, a fényerőmérés és fényerő-szabályozás (redőnymozgatással és a mennyezeti világítás vezérlésével). 

-    Levegőminőség-érzékelők: mérik a helyiségek CO2-szintjét és a páratartalmat, és szükség esetén beavatkoznak a klíma átforgatásával, ezzel biztosítva a „friss élményt”.

-    Közös dolgozói terek hőmérséklet-szabályozása: 10-15 asztalonként termosztáttal vezérelt hőmérséklet-szabályozás történik. A termosztátok mellett elhelyezett nyomógombokkal lehetőség van az automatikus fény- és hőszabályozás felülbírálására, kézi működtetéssel. 

-    A jelenlét-érzékelés és időprogram alapú működésnek köszönhetően az iroda együtt él a dolgozókkal: napközben energiahatékony módon biztosítja a magas szintű komfort-élményt, éjszaka és hétvégén pedig alvó állapotba kerülve jelentős energiát takarít meg a világítás lekapcsolásával és a hőmérsékletszint készenléti üzemmódba helyezésével. 

A munkaállomásoknál kialakított OptiLine45 típusú padlódobozok által egyszerűen hozzáférhető az adat- és áramcsatlakozás. Az irodák otthonos kialakításában jelentős szerepet játszik a stílusos Sedna süllyesztett villanykapcsoló család, mely több mint 90 funkcióval és kiegészítővel teljes komfortot teremt az otthonokban és irodákban egyaránt. A kombinálható keretek és betétek könnyen és gyorsan beszerelhetőek, a teleszkópos kialakítás által pedig a legegyenetlenebb falfelületre is tökéletesen illeszkednek.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

WELL Health & Safety minősítést kapott a Skanska HQ

WELL Health & Safety minősítést kapott a Skanska HQ

Különös hangsúly az irodai felhasználók jóllétére, a funkcionalitásra és a zöld környezetre.

Egyetemi képzéseket támogat a Schneider Electric

Egyetemi képzéseket támogat a Schneider Electric

A legújabb épületautomatizálási technológiákkal ismerkedhetnek meg a hallgatók.

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

Rangos elismerés a Skanska Magyarország központjának belsőépítészetéért

German Design Award díjat nyert a Nordic Light irodakomplexumban található iroda.

Nincs találat!

Hirdetés