Hirdetés

Az ABB „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb része a svájci Sportzentrum Kerenzerberget mutatja be

Az ABB Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket vonultatja fel a világ különböző tájairól. A sorozat következő része a svájci Alpokban magasodó, a legmodernebb technológiával korszerűsített Sportzentrum Kerenzerberget mutatja be. 


A svájci Alpokban tekintélyes monstrum magasodik a Walensee (Walenstadt-tó) fölé, ami ezúttal nem egy hegy, hanem a Sportzentrum Kerenzerberg épülete. Immár 50 éve, hogy a multisportközpont – az idelátogató sportkedvelőkhöz hasonlóan – egy percre sem állt le. A létesítmény nemrég elképesztő átalakuláson ment keresztül.

Egyre többen sportolnak errefelé, Zürichben az emberek több mint fele hetente legalább három órát edz. Nyilvánvalóvá vált, hogy a terület kiemelt sportközpontját bővíteni kell: Zürich kanton 2015-ben építészeti pályázatot írt ki a létesítmény nyugati irányú bővítésére.

Az egyik pályázó cég azonban ezt másképp gondolta, nevezetesen a Burkard Meyer Architekten, mely a Suurstoffi ingatlanfejlesztéstől a BäreTower toronyházig számtalan svájci épület tervezője volt. Az általuk kidolgozott megoldás szerint a sportcentrum átalakítása nem arról szólt, hogy mindent tovább bővítsenek, hanem a tereket fizikailag és tematikai szempontból szerették volna szorosan összekapcsolni. Burkard Meyer – partnerével, Oliver Dufnerrel közösen – elnyerte a pályázatot, és a létesítmény körvonalai az ő elképzelésüknek megfelelően változtak meg.
 


Most a középpontban elhelyezkedő ikerépítmény három sportcsarnokot és egy kilencemeletes lakótömböt foglal magában, igényesen megépített, előregyártott betonhéjazatba ágyazott faburkolatú szobákkal. Bátor és izgalmas megközelítés, mely az új elrendezést helyezi a középpontba.

Íves lépcsőházon keresztül vezet az út az alagsorba, ahol az új és régi tereket egy jól megvilágított folyosó köti össze. Oliver Dufner ezt a helyet a központ „alvilágának” nevezte. Az emberek itt találkozhatnak, élhetnek társasági életet, és vehetnek részt különféle tevékenységekben.

Valójában az összes beltéri létesítmény – az uszodát, a szaunát, az edzőtermet, az elmélyülésnek szánt tereket, a hotelt és az éttermet is beleértve – innen érhető el. Burkard Meyer rendet teremtett a káoszban, és azóta minden koherensnek és kompaktnak tűnik.

 

 

A központ működését az automatizálás tovább célszerűsítette. A 750 helyiség környezeti feltételei távolról ellenőrizhetők és állíthatók be. Az árnyékolók, a világítótestek, a fűtés, illetve a szellőzés működése precízen szabályozható. A levegő minősége garantált, az ablakok mindenkori állapotát a rendszer folyamatosan figyeli. Itt minden a biztonságról, a kényelemről és a hatékonyságról szól. Ráadásul a károsanyag-kibocsátás mértéke is radikálisan csökkent. Mindezt az ABB i-bus® KNX megoldásai és az EisBär-SCADA-Visualization rendszer olyan eszközök százaival teszik lehetővé, amelyek az energiaáramlás optimalizálása mellett problémamentesen illeszkednek az Oracle szállodafelügyeleti szoftverhez. A teljes rendszerkiépítés annyira meggyőző volt, hogy meg is kapta a 2022-es Global KNX People’s Choice Award díjat.

 

 

Napelem inverterek, szünetmentes áramforrások, képernyők, mozgásérzékelők és vezérlő interfészek egészítik ki azt a portfóliót, amit az ABB ehhez a komplexumhoz nyújtott, mely energiaszükségletének egyharmadát maga képes fedezni. Burkard Meyer precíz tervezése és a hatékony digitális technológiák kombinációja a világ egyik legkiválóbb és leginkább fenntartható sportcentrumát hozta létre.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal IDE kattintva tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig ITT találhatók.

 

 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető globális technológiai vállalat, mely a hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását. Az ABB energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióit különböző szoftverekkel összekapcsolva tolja ki a technológia határait, hogy ezzel magasabb szintre emelje a teljesítményt. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott mintegy 105 000 munkatárs garantálja. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

 

 

ABB | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ausztria elindult a zöld úton

Ausztria elindult a zöld úton

2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezné.

David Chipperfield tervei alapján épül kortárs művészeti múzeum Bledben

David Chipperfield tervei alapján épül kortárs művészeti múzeum Bledben

A Lah Kortárs Múzeum a szlovéniai tóparti üdülőhelyen valósul meg.

DOCONF2021: Facing Post-Socialist Urban Heritage

DOCONF2021: Facing Post-Socialist Urban Heritage

A BME Urbanisztika Tanszéke által rendezett konferencia felhívása.

Hirdetés