Skandináv minimalizmus, letisztult formavilág

Egyszerű formavilág, funkcionális térhasználat: a Nordic Light Trio.

Északi minimalizmus, a dolgozók jóllétét biztosító építészeti megoldások, és az itthoni átlagnál alacsonyabb energiaigény - ez lesz a Nordic Light Trio a Váci úti irodafolyosó skandináv ékkövének befejező fázisa. A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett irodakomplexum harmadik egysége a meglévő épületegyüttes folytatásaként, annak értékeit és formakészletét átemelve valósul meg közel 25000 m2 bruttó szintterületen. 

A Nordic Light Trio látványterve madártávlatból.

Tavaly szeptemberben indult el a Nordic Light irodakomplexum harmadik, befejező fázisának építkezése, mely burkolt, szalagablakos külső homlokzatával a belső oldalra átfordulva teremti meg a belső udvar egységét. Ez egyébként az épületkomplexum magja is lesz. Az egyes épületrészek ezen keresztül közelíthetők meg, de a kert közösségi térként is funkcionál: pihenésre és munkára egyaránt alkalmas, egymástól elkülönített egységekből áll, nyugodt belső világot teremtve. Az intenzív kertkapcsolatnak köszönhetően nemcsak az irodai dolgozók használhatják aktívan a kertet, hanem a közelben élők is. A zöldfelületek arányát tovább növelik az új épület 5-6. emeletén kialakított homlokzati kertsávok. A természet élményét a városi környezetbe integráló megoldások hozzájárulnak a munkavállalók jó közérzetéhez és egy kellemesebb mikroklíma kialakításához.

„Célunk volt, hogy az új épület egységet képezzen a meglévő épületrészekkel, azok egyértelmű kontinuitásaként jöjjön létre. Külső megjelenésében ezt megegyező nyílászáró- és födémmagasságokkal, azonos színhasználattal értük el” – árulta el Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners elnök-vezérigazgatója.

Az épület belsőtereiben a skandináv életérzés köszön vissza, erre példa a hangulatos, faburkolatokkal ellátott lobby tér, de az épület egyszerű formavilágában és funkcionalista térhasználatában is az északi minimalizmus figyelhető meg. A belső terek kialakításának fő szempontja a kényelmes munkavégzéshez szükséges munkaterület biztosítása volt. A közlekedő mag az épület középső, sötétebb traktusában kapott helyet, hogy az irodaterek minél több természetes megvilágítást kapjanak. 

A Nordic Light Trio belső udvarának látványterve.

Az új épületrész továbbviszi mindazt, ami az első két ütem sikerének kulcsa: olyan fenntartható építészeti megoldások alkalmazása, amelyek a használók jóllétét biztosítják. Ezt a kitűzött LEED és WELL minősítések is bizonyítják. Dr. Reith András, a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatóságért felelős igazgatója elmondta

annak érdekében, hogy az épület megfeleljen a kitűzött épületminősítési rendszereknek, olyan energiahatékony gépészeti megoldásokat alkalmaztunk, mint például a hővisszanyerésre is alkalmas hűtőrendszer, amely télen hozzájárul az épület fűtéséhez. Többek között ez is segíti azt, hogy az épület energiaigénye a magyarországi átlagnál 25%-kal alacsonyabb legyen, közelítve a nulla külső energiaforrás bevonásához. Ahogy az első két fázisnál, úgy itt is fontos szempont volt a megfelelő anyaghasználat, ami nemcsak a környezet, de a felhasználók egészsége szempontjából is kiemelten fontos” – tette hozzá a szakember.

Mindezek mellett olyan környezettudatos életmódra ösztönző megoldások kerülnek az épületbe, mint a nagyméretű, öltözővel és zuhanyzóval kiegészített kerékpártároló, vagy az elektromos autó töltőállomás. A lépcsőházak kialakítása is arra ösztönzi a felhasználókat, hogy inkább azokat használják a felvonók helyett. A P-R&P építészei megvizsgálták az előző két épületrész működtetéséből és használatából származó adatokat is, és ezek konklúzióit felhasználták az új fázis tervezésekor.

A Nordic Light Trio látványterve a Véső utca felől nézve.

A projekt tervezése során a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei integrált tervezési módszerüket alkalmazták. „Ez a módszer a sokszereplős együttműködésre alapul, folyamatosan egyeztetünk a megrendelőkkel, a kivitelezőkkel, a leendő bérlőkkel, integrálva az összes szereplő tudását a lehető legjobb eredmény érdekében” – emelte ki Kiss Csaba, a P-R&P projekt koordinátora. A módszernek köszönhetően a projekt teljes időtartama alatt maximalizálható a hatékonyság, a végeredmény pedig a közös tudás szinergiájaként jön létre.

A projekt azért is különleges, mert a fejlesztésre Magyarország, illetve a Skanska számára a közép-kelet európai régióban az első úgynevezett IPD (Integrated Project Delivery) szerződést kötötték meg a felek. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztő, a tervező és a kivitelező egy közös szerződésben rögzítették a célszámokat, míg a beruházás során ezek eléréséért közösen vállalnak felelősséget és kockázatot, valamint a célszámokon felüli teljesítések esetén osztoznak a sikeren a tervezés, a gyártás és kivitelezés folyamán, így növelve a teljes projektciklus költséghatékonyságát. A Nordic Light Trio épülete februárban elnyerte Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje 2018 díját Az Év Irodája versenyen.

A Nordic Light Trio irodakomplexum látványterveit a ZOA Studio készítette. 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern megoldásokkal valósulhat meg a zalaegerszegi uszoda

Modern megoldásokkal valósulhat meg a zalaegerszegi uszoda

1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8000 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 270 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása.

Több hely a kézilabdának

Több hely a kézilabdának

Tatabányán elkezdődött a tornacsarnok építése, melyen ahol a pályát a diákok és az utánpótlás-nevelés résztvevői is használják majd.

Hirdetés