Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Sir David Alan Chipperfield veheti át 2023-ban az építészet Nobel-díjának tekinthető Pritzker-díjat. Az elismerést 2023 májusában adják át a díjazottnak. 
 

Fotó: Tom Welsch

 

„Finom, de erőteljes, szolid, mégis elegáns. Termékeny építész, aki radikálisan visszafogott módon nyúl a minket körülvevő világhoz. Azzal, hogy tiszteletben tartja a már meglévő épített és természeti környezetet, bizonyítja a történelem és a kultúra iránti tiszteletét miközben újragondolja az új és felújított épületek funkcióját és használatát. Időtlen, modern épületei felveszik a harcot az éghajlati kihívásokkal, átalakítják a társadalmi kapcsolatokat és felpezsdítik a városokat” – méltatta az Alejandro Avarena, korábbi Pritzker-díjas által elnökölt zsűri az idei kitüntetettet.

 

Royal Academy of Arts, fotó: a Royal Academy of Arts jóvoltábólRiver and Rowing Museum, fotó: Richard Bryant
Tha Hepworth Wakefield, fotó: Iwan BaanMorland Mixite Capitale, fotó: Simon Menges

 

„Az építészet olyasmi, ami erősíteni, támogatni, segíteni tudja a szokásainkat, befolyásolja az egész életünket. Kellenek a házak, a terek, az utcák, rendszert kell teremtenünk közöttük. A feladat az, hogy ezt kellő óvatossággal és odafigyeléssel tegyük. Hiszek abban, hogy a jó építészet nem az, ami ezt állítja magáról – az építészet nem előadás a közönség számára. A globális válság arra jó, hogy ráébredjünk: nem a profit az egyetlen, ami motiválhatja a tevékenységünket” – állítja Chipperfield.

Az OCTOGON online egy korábbi TED előadása felidézésével tiszteleg Sir David Alan Chipperfield előtt. Az előadás címe több, mint aktuális: Miért utálják az emberek a modern építészetet? 
 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Hotel Porcelániában

Hotel Porcelániában

Kerámia ihletésű hotel épült Kína porcelánfővárosában.

David Chipperfield tervei alapján épül kortárs művészeti múzeum Bledben

David Chipperfield tervei alapján épül kortárs művészeti múzeum Bledben

A Lah Kortárs Múzeum a szlovéniai tóparti üdülőhelyen valósul meg.

Hirdetés