Sikerrel zárult a Budapesti Építészeti Filmnapok

Közel 2000 fős rekordszámú látogatottsággal zárult az idei Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban.

Közel 2000 fős rekordszámú látogatottsággal zárult az idei Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban 2017. március 5-én - a négynapos fesztiválon több film is teltházzal futott, sőt akadtak olyan vetítések is, amiket a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezőknek meg kellett ismételniük. Az idei siker azt mutatja, hogy a minden eddiginél sokrétűbb válogatás még szélesebb közönséget tudott megszólítani. 

Fotó © Bakonyi Zsuzsa

A hagyományokhoz híven a filmvetítések idén is kísérőprogramokkal egészültek ki. Az egyik legizgalmasabb előadás Frédéric Druot lakótelep-átalakításához kapcsolódott. Az építész elmondásából kiderült, hogy csupán az épület lebontása nagyobb költségekkel járt volna, mint az elvégzett átalakítások összesen – de még ez a tény sem tudott mindenkit meggyőzni a projekt sikeréről. Druot a nagyléptékű projektben az emberi tényezőre is felhívta a figyelmet: a bemutatott példához hasonló, lepusztult épületekben emberek laknak, akiket akár évtizedes kapocs fűzhet lakhelyükhöz, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni, mikor az épületek lebontásáról vagy újrahasznosításáról születik döntés.

Fotó © Bakonyi Zsuzsa

A kísérleti építészeti film német mestere, Heinz Emigholz is a fesztivál vendége volt. A lassú ritmusú, szinte hipnotikus filmjeiről híres rendező alkotásaiban elhagyja a klasszikus értelemben vett rendezést, az épületeket talált állapotukban mutatja be – a kamera látószögébe eső terek természetességükben jelennek meg.. A narráció nélkül változó képek mégis laza asszociációkat indítanak a nézőben, így ellensúlyozva a látvány merevségét. 

Haruna Honcoop rövidfilmjei is a kísérletibb irányból közelítették az építészet témakörét. A cseh filmes műveiben a szocialista blokk épített örökségével szembesít minket – bár az ideológia már elbukott, az épületek mementókként velünk maradtak. A kor emblematikus és annak idején akár kifejezetten innovatív épületeit azóta kikezdte az elmúlás, és a környék, a kontextus is megváltozott körülöttük. A Közép-európai történetek blokk többi filmje is ezt a jelenséget feszegette – múltunkból ismerős képek zsigerileg mozgatnak meg, miközben érezzük a felkavaró ambivalenciát is.

Jövőre lesz 10 éves a Budapesti Építészeti Filmnapok, ahol az sem kizárt, hogy az idei legjobb filmekkel újra találkozzanak a rajongók. A szervezők sok meglepetéssel készülnek a jubileumi kiadásra, és az újdonságok mellett az elmúlt évtized kedvenc filmjeiből is válogatnak majd. A szervező Kortárs Építészeti Központ köszöni az idei sikeres fesztivált együttműködő partnereinek, a meghívott előadóknak és természetesen a fesztivál látogatóinak! Találkozzunk jövőre ismét a Toldi moziban 2018.március 8-11. között!

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Segítő Vásárlás - Design Randi 4.0

Segítő Vásárlás - Design Randi 4.0

Vagány design termékek fogyatékos emberek kezéből.

Indul a 10. Építészeti Filmnapok!

Indul a 10. Építészeti Filmnapok!

Holnaptól négy napon át csodálhatjuk és kritizálhatjuk a legnagyobb mívű építészeti projekteket, leghíresebb építészeket és szemfüles befektetőket. 

Hirdetés