Közel 2000 fős rekordszámú látogatottsággal zárult az idei Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban.

Közel 2000 fős rekordszámú látogatottsággal zárult az idei Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban 2017. március 5-én - a négynapos fesztiválon több film is teltházzal futott, sőt akadtak olyan vetítések is, amiket a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezőknek meg kellett ismételniük. Az idei siker azt mutatja, hogy a minden eddiginél sokrétűbb válogatás még szélesebb közönséget tudott megszólítani. 

Fotó © Bakonyi Zsuzsa

A hagyományokhoz híven a filmvetítések idén is kísérőprogramokkal egészültek ki. Az egyik legizgalmasabb előadás Frédéric Druot lakótelep-átalakításához kapcsolódott. Az építész elmondásából kiderült, hogy csupán az épület lebontása nagyobb költségekkel járt volna, mint az elvégzett átalakítások összesen – de még ez a tény sem tudott mindenkit meggyőzni a projekt sikeréről. Druot a nagyléptékű projektben az emberi tényezőre is felhívta a figyelmet: a bemutatott példához hasonló, lepusztult épületekben emberek laknak, akiket akár évtizedes kapocs fűzhet lakhelyükhöz, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni, mikor az épületek lebontásáról vagy újrahasznosításáról születik döntés.

Fotó © Bakonyi Zsuzsa

A kísérleti építészeti film német mestere, Heinz Emigholz is a fesztivál vendége volt. A lassú ritmusú, szinte hipnotikus filmjeiről híres rendező alkotásaiban elhagyja a klasszikus értelemben vett rendezést, az épületeket talált állapotukban mutatja be – a kamera látószögébe eső terek természetességükben jelennek meg.. A narráció nélkül változó képek mégis laza asszociációkat indítanak a nézőben, így ellensúlyozva a látvány merevségét. 

Haruna Honcoop rövidfilmjei is a kísérletibb irányból közelítették az építészet témakörét. A cseh filmes műveiben a szocialista blokk épített örökségével szembesít minket – bár az ideológia már elbukott, az épületek mementókként velünk maradtak. A kor emblematikus és annak idején akár kifejezetten innovatív épületeit azóta kikezdte az elmúlás, és a környék, a kontextus is megváltozott körülöttük. A Közép-európai történetek blokk többi filmje is ezt a jelenséget feszegette – múltunkból ismerős képek zsigerileg mozgatnak meg, miközben érezzük a felkavaró ambivalenciát is.

Jövőre lesz 10 éves a Budapesti Építészeti Filmnapok, ahol az sem kizárt, hogy az idei legjobb filmekkel újra találkozzanak a rajongók. A szervezők sok meglepetéssel készülnek a jubileumi kiadásra, és az újdonságok mellett az elmúlt évtized kedvenc filmjeiből is válogatnak majd. A szervező Kortárs Építészeti Központ köszöni az idei sikeres fesztivált együttműködő partnereinek, a meghívott előadóknak és természetesen a fesztivál látogatóinak! Találkozzunk jövőre ismét a Toldi moziban 2018.március 8-11. között!

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Leltár vol. 36. június 9-én a KÉK-ben.

Az Emlékezés Technikái | Makettfesztivál

Az Emlékezés Technikái | Makettfesztivál

A Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál immáron 6. alkalommal veszi kezdetét május 21-én.

Időutazás az ArchiKids VárosÁlmodók fesztiválon

Időutazás az ArchiKids VárosÁlmodók fesztiválon

Színes családi programok április 30-án az építészet jegyében.

Hirdetés