Csütörtökön indul a 14. Budapesti Építészeti Filmnapok (BAFF).

A BAFF idén újra offline, a Toldi Moziban. Március 3-6. között több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal jelentkezik a fesztivál, melyre már jegyek válthatók. Ajánló az idei felhozatalhoz. 

 

A FŐÉPÍTÉSZ – A KÉPZELET EREJE

Miért hagyja valaki félbe szakmai elismerések garmadájával kecsegtető építész karrierjét, hogy az egyik legizzóbb frontvonalon képviselhesse meglátásait? Megéri csatlakozni az ellenséghez, ha azzal igazi változást lehet elérni? Floris Alkemade, az OMA korábbi vezető tervezője, Hollandia jelenlegi főépítésze szerint az építészet nem nyújt megoldást mindenre, de az építészeknek kötelességük a mostaninál több felelősséget vállalniuk és aktívan közreműködniük egy élhetőbb környezet kialakítása érdekében. A dokumentumfilm a főépítész három évéből mutat be jeleneteket egy átfogó változás reményében.  
 BREUER BOHÉMJAI

Néhány héttel ezelőtt lebontották Breuer Marcell Long Islanden épült Geller I munkáját, mely amellett, hogy megalapozta a magyar származású tervező tengerentúli karrierjét, az amerikai családi ház építészet máig meghatározó példájaként szolgált. A dokumentumfilm az építész connecticuti és massachusettsi házait veszi szemügyre, melyek többek között arról váltak ismertté, hogy a Bauhaus jegyeit ötvözték a hagyományos angolszász épületek favázas karakterével. A munkákon keresztül a film betekintést enged az építész progresszív politikai nézeteket valló mecénási és baráti körébe, valamint az 1950-1970-es évek hömpölygő és túlfűtött kulturális életébe.
 MARSEILLE CSATÁJA

Milyen lenne London a Trafalgar, Prága az Óváros vagy Velence a Szent Márk tér nélkül? A köztér a város lelke a környékbelieknek, de egyúttal reprezentatív funkciót tölt be a külvilág számára. Marseille vezetése több mint két évtizede igyekszik a városszerkezet átalakítását célzó terveit véghezvinni. 2015-ben felröppent a hír, hogy a számos önszerveződő társadalmi és kulturális tevékenységnek otthont adó, piacáról és szórakozóhelyeiről is ismert Place Jean Jaurès teret, közismertebb nevén a La Plaine-t átalakítják. A dokumentumfilm három év dühödt csatáját követi végig a dzsentrifikáció damoklészi kardjától rettegő lakosság és a helyi aktivisták szemszögéből. Ha valamit az érintettek nélkül visznek véghez, az valójában ellenük irányul?
 REFLEXIÓ – A VÍZ ÚTJA + JELENETEK EGY KISZÁRADT VÁROSBÓL

Abszolválható a modern élet a környezetünk kiszipolyozása nélkül? Mi történik, ha eljön a nap, amikor elapadnak a vízcsapok, és megsérül a vízhez való hozzáférés joga? A blokk messzire nyúló pillantást vet a vízzel való kapcsolatunkra és a vízi ökoszisztéma állapotára két város, Los Angeles és Fokváros példáján keresztül. Míg előbbi visszavezet bennünket az alapokhoz és felhívja a figyelmet a víz környezetében betöltött kardinális szerepére, addig az utóbbi azt vizsgálja, hogy a klímaválság és az ember legértékesebb erőforrásainak szűkössége hogyan okoz repedéseket a város összetett társadalmi szövetében.
 „…ARANYAT ÉR”

Mikor mondható ki, hogy egy kornak leáldozott, és átveheti egy új a helyét? Városszerkezeti tekintetében lehetséges a konfliktusmentes átmenet megvalósítása? Bécs Simmering kerületét egykoron munkásnegyedként aposztrofálták, azonban a kilencvenes évek óta folyamatosan csökken az ipar jelenléte. A posztindusztrális kor hozományaként a kerület gyárterületeit apránként beruházók sajátítják ki, és hoznak létre újabb és újabb lakó- és kiskereskedelmi egységeket. Ezzel párhuzamosan azonban az ipari szereplők fokozódó helyhiánnyal és éleződő lakossági surlódásokkal küzdenek. A dokumentumfilm a földtulajdon fogalmát teszi mérlegre, és a termelő munka marginalizálásának nyerteseinek személyére kérdez rá. A vetítés után beszélgetés a rendezővel. 
 A fesztivált idén újra offline rendezik meg, a vetítések és kísérőprogramok helyszínéül a Toldi mozi szolgál. A filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. Az előzetes jegyvásárlás már elindult: a belépők a Toldi mozi honlapján és jegypénztárában válthatók meg.
 

14. Budapesti Építészeti Filmnapok

Időpont: 2022. március 3-6.
Helyszín: Toldi Mozi
Jegyvásárlás ITT

 

 

BAFF | Web | Facebook | Instagram 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható tervezés és ökologikus gondolkodás

Fenntartható tervezés és ökologikus gondolkodás

Ma folytatódnak a KÉK útbaigazító estjei.

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

Az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál 10. alkalommal kerül megrendezésre.

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Az útvonalak nagy része átlagos városi biciklivel is bejárható.

Hirdetés