Brutálsemleges

Az Armstrong Gumigyár egykori épülete designhotelként született újjá.

Bauhaus szellemében alkotó építész és bútordesigner, a magyar származású Marcel Breuer 1968-ban tervezte meg az Armstrong Gumigyár brutalista épületét. A Connecticut állambeli New Havenben lévő betontömb kilencemeletes, eredeti funkciójában kutató-fejlesztő műhelyeknek és irodáknak adott otthont. A több mint két évtizeden át elhagyatottan álló épület boutiquehotelként, Hotel Marcel New Haven - Tapestry Collection by Hilton néven nyitotta meg újra kapuit. Átépítési-felújítási munkálatait saját beruházásként a Becker&Becker vállalat végezte.

 

 

Az 1950 óta működő Becker&Becker cég Bruce Becker vezetésével kihasználatlan épületek „felélesztésén”, városi helyszínek átalakításán, új közösségi terek megformálásán munkálkodik, így a hotelprojekt feladata kézenfekvő volt számukra. A felújítási munkálatok első része az épület azbesztmentesítése volt, amelynek áldozatul esett az eredeti beltér nagy része is. A Becker&Becker fenntarthatóságot szem előtt tartó megközelítésével a régi alapokon nettó semleges épületet hozott létre: a hotel képes annyi energiát megtermelni, amennyire az üzemeléséhez szükség van.

 

 

A létesítmény elhelyezkedése több szempontból is igen előnyös: nemcsak ez a Union Station állomáshoz legközelebb eső szálláshely, de a Yale West kampusza is autóval könnyen megközelíthető távolságra van tőle. Ráadásul kilenc emeletnyi magasságának köszönhetően, felsőbb szintjeiről New Haven kikötőjére és belvárosára is páratlan kilátás nyílik.

 

 

Az enteriőr tervezését a szállodafelújítás területén nagy tapasztalattal bíró, brooklyn-i Dutch East Design jegyzi. Itt az irányvonalat szintén a Bauhaus adta, de ezúttal annak női képviselői kerültek fókuszba. Így került minden egyes szobába Breuer Anni Albers által „átöltöztetett” klasszikus Cesca széke, valamint a brooklyn-i Cory Siegler egy-egy geometrikus mintájú, steppelt fali szövete. A textilek körkörös mintázata tökéletes összhangban van a Dutch East mintázott terrakotta burkolólapjaival és szoborszerű, rácsos lámpatesteivel, valamint Howardena Pindell nyomatával is.

 

 

A Dutch East Design a belső designnal a kemény külső puha ellenpontozását célozta. A travertin burkolat, a terrakotta lapok és a tölgy melegséggel töltik meg a hotel közösségi tereit. Az ablakkereteket keményfából gyártotta újra a Stickley Furniture, a luxuslakosztályok emeletén a padlótól a mennyezetig érő, eredeti fapaneleket azonban megtartották. A kilencedik emeleten rendezvényterek kaptak helyet, de a szint némi meglepetést is tartogat: a Becker&Becker felnyitotta és beüvegezte a fűtés és elektromos hálózat központi helyiségét, valamint egy belső udvart is kialakított, hogy felülről beeső, természetest fényt juttasson az épületbe.

 

 

Hotel Marcel a fenntartható működésével, nettó semlegességével, LEED Platinum minősítésével igazi iránytű lehet az Egyesült Államok energia- és szállodaiparában. Az áttörés pedig, úgy tűnik, már elkezdődött.

 

 

Becker&Becker Web
Dutch East Design 
Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDailiy

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutálsemleges

Brutálsemleges

Az Armstrong Gumigyár egykori épülete designhotelként született újjá.

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Ráadásul mindez egyben: a Paradigma Ariadné-féle Százosztatú ház is látható volt a Rejected kiállításon.

Siker, fény, csillogás, avagy világítástechnika és nívódíj

Siker, fény, csillogás, avagy világítástechnika és nívódíj

A Telekom Székház Építőipari Nívódíjához olyan fontos részletek is hozzájárultak, mint a világítástechnika.

Nincs találat!

Hirdetés