Rés a pajzson

Izgalmas hasítékot kapott a renovált csűr Michiganben.

Meghökkentő eszközzel fogalmazott újra egy használaton kívüli pajtát a michigani Alibi Studio. A stúdió helyspecifikus, kreatív munkáiban a releváns elemek kitakarásával írja újra a teret. Az alapító, Catie Newell építész kutatásai során az ismerőst ismeretlenné változtató anyagi beavatkozások és a helyszín kapcsolatát keresi. A helyi nonprofit szervezet megbízásából létrejött Port Austin-i Secret Sky projekt az illúziókeltés határán táncol.

 

 

A projekten dolgozó Alibi Stúdió az állapotjavító renoválás mellett egy felfrissítő metszést is ejtett a magányosan álló, klasszikus formájú michigani pajtán. Az egykori mezőgazdasági létesítményt átvágó hasíték utat nyit az épület túloldala felé, egyúttal lenyűgöző képet is tár a látogatók elé az ég felé. „A csűr keleti homlokzatán a hegyes kiszögellések látszólag átvágják a pajtát. (…) Úgy fest, mintha a tetőn és a falakon áthaladó, elnyújtott háromszöget metszettünk volna a csűr tömbjébe” – magyarázza a stúdió.

 

 

Newellék a lehető legtöbbet próbáltak megtartani az eredeti épületből: statikailag megerősítették a főfalakat, kicserélték az erodálódott elemeket. A szénapadlás szerkezetét kijavították, vagy teljesen más szerkezeti anyagokkal helyettesítették, a helyszínen fellelt burkolatokat újrahasznosították. A bevágást új faanyag beépítésével hozták létre, borítását egy másik, szélviharban megsemmisült pajta léceivel oldották meg.

 

 

A Secret Sky installációt Michigan nagy távlatokat nyújtó vidéki környezete ihlette. „A tájat elszórtan pöttyöző, régi csűrök masszív, meghatározó elemei Michigannek. Egyszerre tűnnek erősnek és nagyon aprónak a tágas horizonton. (…) Olyan megoldást kerestem, ami megőrzi ezt az erőteljességet, a megszokott formákat, de egyúttal meg is nyitja az épületet a fény-árnyék játéka előtt” – meséli Catie Newell.

 

 

Az Alibi Studio munkásságában jellemző elem a világosság és sötétség kontrasztja. A Secret Sky belsejében a napnyugtakor gyúló, napelemes lámpatestek fénye átsejlik a falakon, amitől az egész szerkezet egy „hatalmas, fényes lámpássá” lényegül. „A munka leghatásosabb része az, hogy egy olyan teret hoztunk létre, ahol a fény a megszokottól eltérő úton halad át a pajtán. (…) Aki a Secret Sky-t figyeli, az ég világosból sötétbe boruló, valódi színeit is megtapasztalhatja” – teszi még hozzá Newell.

 

 

Alibi Studio | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rés a pajzson

Rés a pajzson

Izgalmas hasítékot kapott a renovált csűr Michiganben.

Zarándokház Aszófőn

Zarándokház Aszófőn

A Tihanyi Bencések számára tervezett zarándokszállás új épülete szinte láthatatlan.

Burkolati kísérletezés | HARCH design & build (X)

Burkolati kísérletezés | HARCH design & build (X)

Kísérlet kiselemes burkolattal – építészet és kivitelezés.

Hirdetés