Hirdetés

A Vasvári Pál utcai zsinagóga megújulása.

Az Andrássy út mögött, rejtve a városlakók szeme elől, egy lakóház udvarán áll a Vasvári Pál utcai zsinagóga. Jószerivel csak az ide járók tudják, mi van kapu mögötti kis udvaron, a háromemeletes házak között. Az 1886-ban emelt, historizáló stílusban épült templomot 2022 augusztusában gyönyörűen restaurálva, régi fényét is meghaladó minőségben nyitották meg újra. Götz Eszter írása az OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszámából.
 


A zsinagóga tervezője, toronyi Fellner Sándor építész 88 évesen a pesti gettóban halt meg 1945. január 14-én, mindössze négy nappal a gettó felszabadítása előtt. A Dohány utcai zsinagóga udvarán, egy tömegsírban nyugszik. Emléke méltatlanul elfakult, ma többnyire csak a szakma és az építészettörténészek ismerik a nevét, holott a századvég kiváló építésze volt, a historizmus igazi mestere. A zsidó emancipációt követően ő az egyik első alkotó, aki építészként jelentős pályát futott be: a pesti Műegyetem után a bécsi Akademie der Bildenden Künste hallgatója lett, majd Párizsban Charles Garnier, a párizsi Operaház tervezőjének tanítványa volt. 1879-ben, 22 évesen tért vissza Magyarországra, és saját irodát nyitott, első fontosabb munkája az esztergomi Bakócz-kápolna felmérése volt Pulszky Károly művészettörténésszel közösen.

Kevesen tudják, hogy ő tervezte a Vörösmarty téren álló Gerbeaud-házat, a Markó utcai Igazságügyminisztérium épületét, a II. világháborúban romba dőlt Ritz hotelt a Duna-partján, az Ezredéves Kiállításra a Pasteur Intézet klasszicizáló stílusú pavilonját és a budai Frankel Leó úti zsinagógát is.

Legismertebb műve a mostani átépítése miatt sok vitát kiváltó Pénzügyminisztérium a Budai Várban, amelynek átadása után, 1905-ben Ferenc József nemesi címet adományozott Fellner Sándornak; onnantól fogva viselte a toronyi előnevet. 1918 után az építészeti közéletben vállalt szerepet, éveken át ő töltötte be a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöki tisztségét.

 

 
A Budapesti Talmud Egylet megbízásából tervezett Vasvári Pál utcai zsinagóga – ahogy az egy évvel később átadott budai imaház is – az észak-német téglagótika és a neoreneszánsz stílusait ötvözi. Akkori szemmel nézve viszonylag kis számú gyülekezetnek épült (manapság a 100 fős rendszeres látogató hatalmas szám lenne Budapesten), Talmud-magyarázatok, bibliaórák és imák színhelyéül, fénykorában körülbelül száz rendszeres látogatója volt.

Híres talmudista tudósok is szerepeltek az előadók között, emiatt az 1920-as években megnőtt a fiatal hallgatók száma, ezért egy tantermet is kialakítottak az emeleti karzat mögött. Az udvarból nyíló lakóházakban sokáig az Egylet tagjai és a rabbik laktak, a rabbilakásból közvetlen átjáró nyílt a zsinagógába. Az épületben működött Magyarország egyetlen, a világháború után újonnan megnyitott jesivája, itt készültek vizsgáikra a rabbijelöltek. Itt avatták rabbivá Köves Slomót, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség jelenlegi vezetőjét is. 

 


A szent szövegekre való koncentrációhoz szerény építészeti kialakítás illik, de ez csak a külsőben nyilvánul meg: a sávos színezésű téglaburkolat, a négyszárnyú, szép vasalatokkal ékes fenyőfa kapu és felül az íves oromzat, csúcsán a mózesi kettős kőtáblával, emelkedett hangulatot, de a kor hazai zsinagógáihoz mérten visszafogott architektúrát mutat.

Belépve azonban szinte mellbe vágta a látogatót a zsinagógatér gazdag díszítettsége, a korai szecesszió magyaros motívumainak és a judaizmus szimbólumainak mozgalmas és színpompás ötvözete.

A kis alapterület és a két szintnyi belmagasság a gótikus templomok misztikájával telítette a teret, a karzatot alátámasztó mészkő oszlopok, a tóraolvasó fölötti bevilágító, a színes, geometrikus mintázatú ólomüveg ablakok, a tóraszekrény kifinomult építménye, a falakat, pilléreket és a mennyezetet borító díszítőfestés, a háromkarú kovácsoltvas gyertyatartók összhatása rendkívül intenzív, egyszerre szakrális és pompás volt.

 


1945 után a közösség megfogyatkozva, de újra használni kezdte az egyre rosszabb állapotú zsinagógát. 1966-ban a belső teret egységesen sárgára festették, ekkor tűnt el az eredeti díszítés. 1990-ben egy nagyobb renoválás történt, majd felújították a padokat, az udvart, a mellékhelyiségeket – és persze minden átalakítás elvett valamit: a karzat alatti oszlopokra vakolat került, egyre több réteg fedte el a tér eredeti megjelenését.

 


2021-ben az épületet jelenleg használó EMIH megbízásából Nógrádi Bálint, illetve a kivitelező Centralwood Kft. részéről Hegedűs Zsolt irányításával megkezdődött az átfogó rekonstrukció. Mindössze egy 1920-as fekete-fehér fotó adott támpontot a zsinagógabelső egykori kinézetéről, és a falkutatások nyomán előkerült színek, motívumok is okoztak néha meglepetést. A helyreállítást végző csapat szándéka a történeti hűségen alapuló különleges minőség volt. Arra törekedtek, hogy minél többet őrizzenek meg a megmaradt eredeti elemekből, csupán ott alkalmazzanak mai kiegészítést, ahol mindenképpen szükséges.

Így maradhattak meg – szépen felújítva – az utolsó pillanatban megmentett ólomüveg ablakok üvegdarabjai és gyönyörű öntöttvas nyitókarjai, a tóratartó darabjai, a fa padlózat, a kijárat mellett falba süllyesztett perselyek retesszel ellátott öntöttvas ajtócskái, a női karzat felnyitható padsorai, az épületbe vezető négyszárnyú kapu a levéldíszes pántokkal, a kandeláberek és sok más elem. Az oldalfalakat ún. falvarrásos technológiával erősítették meg, a falakon körbefutó indás-virágos mintákat sablonnal, az árnyékolásokat és a finom részleteket kézzel festették.

 

 

Az oldalsó falfelületeket tagozó kettős félkör pilaszterek motívumait aranyfüst festéssel emelték ki, a tóraolvasó utólag készült faszerkezetét lecserélték, a fölötte lévő mennyezeti bevilágító nyílás körül is visszakerültek a festett minták. A mára megsemmisült részletek – mint a karzati ajtók alsó üvegbetétei, vagy az emeleti ebédlő udvarra nyíló ólomüveg ablakszárnyak – helyett az eredetit ismétlő új készült, és új a világítási koncepció is, utóbbinak fontos eleme a mennyezeti bevilágító fölött elhelyezett négy reflektor, amelyek szépen kiemelik a tóraolvasó építményét és arannyal kontúrozott díszeit.

 


A kor elvárásaihoz igazodva több fényre volt igény, így a térben megjelenő új fényforrások még magasabb szintű precizitást kívántak meg a díszítőelemek kidolgozásakor, mint eredetileg, a zsinagóga építésekor szükséges volt. Tehát elmondhatjuk, hogy a templomtér sosem volt ilyen alapossággal kidolgozva, mint most. Az egész projektre igaz, hogy egy restaurált teret láthatunk rekonstruált minőségben.

 


Ezen a projekten a restaurátor generálkivitelező teljes komplexitásában meg tudott jelenni, a kutató- és tervező munkálatoktól a szerkezeti megerősítéseken és a hagyományos, finom kézimunkákon át (mint pl. aranyozás, stukkómunkák) egészen a 3D tervezésig.

A rejtőzködő zsinagóga igazi kincs lett, méltó arra a szerepre, amit a rendszerváltás után megindult magyarországi zsidó reneszánsz egyik központjaként azóta is betölt.

 

Tervezés: 2021
Kivitelezés: 2022
Építészet: Hegedűs Zsolt – Centralwood Kft.
Restaurátor generálkivitelező: Centralwood Kft.
Ügyvezető: Hegedűs Zsolt
Műemléki projektvezető: Cs. Kovacsics Beáta
Műemléki építésvezető Török Margit
Műszaki ellenőr: Kupai-Barabás Anikó Balanced (Engineering Kft.)
Fa restaurátor: Schrett László
Szilikát restaurátor: Payer Károly
Festő restaurátor: Csanda Jenő
Beruházó: EMIH, Nógrádi Bálint
 

 
Az OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) új, hagyományosan műemléki lapszámában sok egyéb mellett a Pyxis Nautica és az Optinvest Zrt. által belsőépítészetében felújított Breitner-házról, a Vékony Tamás / Bayer Construct tervezésében újjászülető Andrássy úti Karsai-palotáról, a Hegedűs Zsolt / Centralwood által jegyzett Vasvári Pál utcai zsinagóga megújulásáról és egy bükfürdői hotelépület rekonstrukciójáról is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre linkre kattintva lehet előfizetni!


 

 

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rejtett szépség

Rejtett szépség

A Vasvári Pál utcai zsinagóga megújulása.

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Két tajvani tervező szerint a toronnyal megállítható a gleccserek olvadása.

Hirdetés