A refreshing nem csak válsághelyzetben praktikus megoldás...

Sokszor témája a szakmai fórumoknak a különböző szempontokból elöregedőben lévő épületállomány, legyen szó irodaházakról, közintézményekről vagy lakóépületekről. A megújulásnak, refreshingnek egy anyagilag, építészetileg és designszempontból is fenntartható gondolatát osztják meg velünk az S39 Hybrid Design tervezői.


Az általunk designorvoslásnak is nevezett folyamatok közül először egy jelenleg is futó projektünkből adunk ízelítőt.

Egy használaton kívüli bejárat megnyitásával és egy naprakész irányítórendszer integrálásával tesszük egyértelművé a térhasználatot a Ferenczy Múzeumi Centrumban. A beavatkozás által a munkatársak és az épület látogatói számára is kényelmesebbé válik a közlekedés.


A piktogramok Herr Ágnes grafikus munkái

A vendégirányítás designelemeinek kidolgozásánál a tervezőgrafikusi szakmai ismeretek mellett elengedhetetlennek tartjuk az anyaghasználat magas szintű ismeretét.

Megtapasztaltuk, hogy a projektek komplex technológiai kezelése a garancia arra, hogy a létrejövő mintarendszer különböző felületeken, hosszú távon, jó minőségben működjön – legyen szó nagy amortizációnak vagy nedvességnek kitett felületekről, de hosszan sorolhatnánk, mennyi kihívás társul ezen grafikai elemek használatához.

Ez a tudatosság előzi meg, hogy vészmegoldásokhoz kelljen folyamodni az épület átadása után.


A Ferenczy Múzeumi Centrum vendégirányítási grafikai elemei a homlokzatra is felkerültek. Ma már kültérben is megbízhatóan alkalmazható a matricázás – gondoljunk csak a nagy kitettségű, 100%-ben fóliázott taxikra, és máris megértjük az iparágban lezajlott fejlődést.

Az a tapasztalatunk, hogy meglévő üvegszerkezet utólagos felületi mintázására ez a – korábban csak ideiglenesnek számító – technológia ma már akár egy évtizedet is kiszolgáló felületképző megoldást jelenthet. A karbantartási rizikója pedig rendkívül alacsony. 


Másik példánk a refreshing projektjeink közül egy Váci úti irodaház megújítása.

Számos 1990-es években épült irodaház szorul átgondolt felújításra, amit nemcsak az épületek állapota, hanem korszerűtlen megjelenése is indokol. Ilyen volt a Kálmán Ernő által tervezett Váci úti irodaház, amit az Indotek Group saját irodaépületévé alakított át. Bennünket a homlokzatdesign megtervezésével bíztak meg.
 


A megbízó kérésére mértékletes, költséghatékony beavatkozás mellett frissítettük fel az épület homlokzatát. Kiterjedt, megbízható kivitelezői kapcsolatainknak köszönhetően a végeredmény magas technológiai minőségét is garantálni tudtuk, pedig több szempontból is kihívást jelentett a feladat.

A Váci út 110. alatt álló épület eredeti állapotában, a felújítás előtt:


A helyszíni benyomások hatására olyan geometrikus grafikai mintázat felfestését javasoltuk, mely a környezet kötött rendszerére reflektál. Így a teljes homlokzati felületet egyedi terepasztallá, közlekedési csomóponttá alakítottuk.

Az Indotek Group üzletpolitikájára jellemző dinamizmust a méh-installáció szimbolizálja. A méhek a kötött rendszerű pályán könnyedén „teszik a dolgukat”.

A jelenlegi trendektől független provokatív gesztus a design eszközeit alkalmazva irányítja a figyelmet az épületre. Az irodaház a beavatkozást követően:

A felújításnak nem volt célja az épület eredeti karakterének módosítása. Egy hiteles, gondosan megtervezett és kivitelezett megoldás jött létre, mely a megfelelő anyaghasználat révén a következő időszakban megbízhatóan szolgálja az épületet és ezáltal annak tulajdonosát.


A refreshing ezen formái kedvező példák azokra az esetekre, ha a megbízónak nincs lehetősége nagyobb léptékű fejlesztésre, az igény mégis megszületik egy adott épület vagy épületrész megújítására. A részleges beavatkozásoknál kiváló megoldás lehet a grafikai elemek használata. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások által megteremtjük a felfrissülés hatását. Mindezt bontás és rombolás nélkül, a fenntartható designgondolkodás eszközeivel.
 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy irodaépület új élete | Megújulás költséghatékonyan!

Egy irodaépület új élete | Megújulás költséghatékonyan!

A refreshing nem csak válsághelyzetben praktikus megoldás...

Tíz éves a Brick Visual

Tíz éves a Brick Visual

A high-end vizualizációs stúdió jelentős mérföldkőhöz érkezett, új márkaarculatot és weboldalt mutat be.

Új vezetők a DVM groupnál

Új vezetők a DVM groupnál

Kulcsfontosságú szakemberek érkeztek az építőipari vállalathoz.

Hirdetés