Prágai napló

Iwan Baan építészeti fotós városi zarándokútja a cseh főváros utcáin

Tavaly nyáron a legnagyobb építészeti portáloknak dolgozó ismert fotográfus, Iwan Baan egy héten át fényképezte Prága utcáit. Életében először járt a cseh fővárosban; gyalog, biciklivel és helikopterről pásztázta nem csak a történelmi negyedeket, de a külvárost és a Moldva partját is. Képes naplója távol áll az utazási irodák és blogok turistacsalogató felvételeitől.
 

Iwan Baan. Fotó: Vojtech Veskma

 

A Prágai Napló című kiállítás képei ezt a városi zarándoklatot mutatják be, négy tematikus egységre bontva: az első benyomások, a történelmi belváros, a külváros és a természetes környezet képei sorakoznak egymás mellett. Az egyik falra vetített légi fotók szokatlan szemszögből mutatják a látogatók számára jól ismert helyeket, új felfedezéseket kínálnak. A kiállítótér ezzel szemközti falán válogatás nélkül látható az összes fotó, amelyet Baan Prágában készített. A képeket Iwan Baan saját kommentárja kíséri, a látogató így bepillantást nyer a kulisszák mögé, együtt zarándokol Prága utcáin az alkotóval.

 

Iwan Baan. Fotók: Vojtech Veskma

 

„Minden új várost a magam intuitív módján fedezek fel. Igyekszem elkerülni az előzetes sztereotip elvárásokat, és kizárólag a helyből és az ottani emberekkel való találkozásokból meríteni inspirációt. Jó dolog híres műemlékeket felkeresni, és azon töprengeni, vajon miért fontos az a bizonyos hely ennyire az emberek számára, de ugyanilyen fontos megismerkedni a mai valósággal, azzal, ahogy ma élnek az ott lakók. Szerintem az ilyesfajta interakció még többet mond el egy város lényegéről, mint a történelmi emlékek” – mondja Iwan Baan.

 

 

A kiállítás címe – Prágai Napló – utalás a szerző Instagram-oldalán elérhető Utinapló egy iPhone-nal című sorozatra. A kiállítás a prágai CAMP-ben 2023. augusztus 20-ig volt látható.

 

Fotós: Iwan Baan | Web | Facebook | Instagram
Megbízó: A Prágai Tervezési és Fejlesztési Intézet (IPR Prague)
Projekt helyszíne: Prága, Csehország
Iwan Baan portréi: Vojtěch Veškrna


 

Iwan Baan Prágai Naplójának válogatott képei megtekinthető a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A villany az új, a csillag a régi

A villany az új, a csillag a régi

Bolega Niki fotósorozata – Éjszakai fények Hannoverből

Így látják ők

Így látják ők

Budapest az OCTOGON fotósainak szemével

Hannover különös építészeti zárványa

Hannover különös építészeti zárványa

Bolega Niki fotónaplója

Hirdetés