Bolega Niki fotográfus két napja a szlovák fővárosban.

Az alapvetően portréfotós Bolega Niki 2017-ben, egy 365 napos fotós projekt kapcsán kezdett el szisztematikusan épületeket fényképezni. Ahogy egy-egy ismert vagy kevésbé ismert embernél, úgy az épületek esetében is arra törekszik, hogy azok „legszebb arcát” mutassa be. Azt gondolhatnánk, hogy az általa oly preferált – ugyanakkor a legtöbb ember számára „csúnya” – brutalista és szocmodern épületeknél ez egy igazán nagy kihívás, Nikinek valahogy mégis sikerül: a délutáni napfényben, erős árnyékok és kontrasztok nélkül, szépen érvényesülnek a sokszor elrejtett, apró részletek, a panelházak pasztell-ritmusba állnak és a szürkéskék ég előterében már a beton sem lesz annyira komor és ijesztő. Budapest és Ljubljana után Niki augusztusban Pozsonyban fotózott, ennek exkluzív tízes válogatása látható most az OCTOGON online-on!

„Leginkább a szocmodern és brutalista épületek fogják meg a tekintetem. Sokat gondolkoztam rajta mi lehet ennek az oka, míg végül rájöttem, hogy az a környezet ihlet meg, amiben felnőttem. Néhány évvel a rendszerváltás előtt születtem, ráadásul a békásmegyeri lakótelep közelében laktunk a családommal. A szocialista modernista épületek számomra elképesztő nyugalmat jelentenek emiatt, kicsit visszaadják a gyerekkoromat. (...) Amikor augusztusban kiszálltam az autóból Pozsonyban, rohangáltam jobbra-balra, mert annyi fotózni való akadt, hogy azt sem tudtam, hol kezdjem. A szlovák főváros egy igazi szocmodern kánaán. Az egész napot fülig érő mosollyal töltöttem, pedig rettenetesen meleg volt” – mondta el Niki.

 

Képleírások: (1) Random panelház Pozsony külvárosában, (2) A Manderla-ház (Manderlák), 1935-ben épült, elkészültekor Szlovákia legmagasabb épülete volt, (3) A Szlovák Rádió székháza (1984), (4) Kamzík (zerge) tévétorony (1975), 194 méter magas, Pozsony legmagasabb épülete, (5-6) Hotel Kyjev (1973), 65 méter magas, Pozsony óvárosának legmagasabb épülete, (7-8) Nemzeti Galéria, (9-10) SNP - Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja (1972), 85 méter magas. A világ 9. legnagyobb egyben hegesztett hídja és a 3. legnagyobb ferde pilonos hídja

 

Bolega Niki | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hannover különös építészeti zárványa

Hannover különös építészeti zárványa

Bolega Niki fotónaplója

Pozsony, a „szocmodern kánaán”

Pozsony, a „szocmodern kánaán”

Bolega Niki fotográfus két napja a szlovák fővárosban.

A Ponte Vecchiót is megidézi az új Duna-híd

A Ponte Vecchiót is megidézi az új Duna-híd

Többfunkciós hidat tervezett Újvidékre az ARCVS. 

Hirdetés