Hirdetés

Századfordulós villa modern kényelemmel

Villa 1906 – a cseh Karnet architekti iroda munkája.

A cseh Karnet architekti építészei az 1906-ban épült villa felújítása során úgy módosították az alaprajzokat, és az anyaghasználatot, hogy az új otthon megfeleljen a modern élet igényeinek, miközben az eredeti értékei sem csorbultak.
 

 

A villa története 1906-ig nyúlik vissza, az épületet František Buldr építész tervezte. 1934-től a villát FX Šalda író lakta, aki 1939-ben Karel Šťastný tervei alapján jelentős átalakíttatta. Megváltozott a homlokzat, ekkor épült a sátortetős torony is. Az öntöttvas korlát és a bejárati kapu elemei a mai napig megmaradtak.

 

 

A Karnet architekti 2018-ban kezdett munkához. A felújítás során törekedtek a régi és új részek karakteres megkülönböztetésére. A bejáratot praktikus okokból áthelyezték a kert szintjére, míg az eredeti lépcsős feljárót – a hangulata miatt – megőrizték a látogatók számára.

Az új főbejárat környékén így elegendő hely jutott a tárolásra és háztartásra, az elegáns vendégbejárat viszont kialakításával azonnal kommunikálja a villa pompáját. A padlók márvány burkolatúak, rajzuk a beépített szekrények diófa furnérját követi. A lámpákat a kis belmagasság miatt az alacsony mennyezetre szerelték. A szekrények mögötti világítás kiemeli az új és az eredeti kontrasztját. 

 

 

Az első szint bejárat felőli részére került a konyha, új nyílással a völgy és a bejárat felé. A háziasszony látja az érkezőket, és egy tablet segítségével beengedheti őket, sőt a villanyt is felkapcsolhatja. A teljes szintet kazettás tölgyfapadló borítja, a padlótól mennyezetig érő függönyök kiemelik a nagy belmagasságot. 

 

 

A második szintre kerültek a gyerekszobák egy nagy fürdővel. Ahhoz, hogy minden egy szinten elférjen, az épület egy modern bővítést kapott. A harmadik szinten, a toronysisak alatt alakították ki a meredek lépcsőn át megközelíthető szülői hálót. A meghagyott faszerkezet és a tizenkét ablak révén különleges hangulatú tér keletkezett, középen a pódiumra emelt ággyal. 

 

 

Nagyon ügyeltek az eredeti részletek megőrzésére. A korlátelemeket, ablakszerkezeteket a megmaradt eredetik alapján újragyártották. A tervezők ragaszkodtak a külső stukkódíszek megőrzéséhez, amit még a tulajdonos sem akart megtartani. Az új épületrészek viszont kompromisszumok nélkül szolgálják a modern igényeket csakúgy, mint az okosotthon megoldásai, melyek az építtető kérésére kerültek a házba.

 

 

 

Stúdió: Karnet architekti
Tervezők: Michael Karnet, vezető építész
Projekt helyszíne: Pod Pensionátem 154, 252 29 Dobřichovice, Cseh Köztársaság
Befejezés éve:  2021
Hasznos alapterület: 311 m²
Fotók: Petr Polák

 

Forrás: LINKA

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rendeződni látszik a Lánchíd sorsa

Rendeződni látszik a Lánchíd sorsa

Hét fontos pontban is megállapodtak a felek Budapest fejlesztéséről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén.

35 millió épületet korszerűsíthetnek az EU-ban

35 millió épületet korszerűsíthetnek az EU-ban

160 ezer zöld munkahely jöhet létre az építőiparban 2030-ig.

Nincs találat!

Hirdetés