Pincesoron

Hétvégi ház Bukovany-ban a cseh SENAA építészirodától.

A szűk pincesorban megépült nyaraló tervezése során az eredeti felújítási koncepciót módosítani kellett, amikor kiderült, hogy az építési terület gépekkel megközelíthetetlen. A régi kontúrokon belül felépült új házikó tiszteletteljesen idomul a környezethez.
 

 

A ház részei elrendezés és szerkezet szerint világosan elkülönülnek. A hálószoba, fürdőszoba és wc a téglából épült régi részt foglalja el, amely eredetileg a nappali volt. Az acélszerkezetű, üvegezett nappali az egykori kecske ól helyén áll. A felépítmény fából készült, és pihenősarokkal kiegészülő szaunának ad helyet. A 230 m2-es telken magán a házon kívül egy kerékpártároló, a tetőterasz felett pedig egy lejtős medence található, panorámás kilátással a környékre.

 

 

A klasszikus kontúrú ház ötvözi a modern részleteket a hagyományos technológiákkal. A kézi munkával készült tetőtéri mennyezetet acélszerkezetbe foglalták, amely keret nélküli, nagy felületű üvegezésben folytatódik. A belső vakolat színezése és felületkezelés természetes hatású. Az ablakbélés és az áthidalók lekerekített sarkai tovább lágyítják az összhatást  Az elszenesedett faburkolat, a shou sugi ban, amellyel a tetőteraszon található szauna- ház teljes felépítménye kezelve van, ősi japán népi technika.

A sokféle részlet összhangja és a rugalmas térkezelés jól mutatja a modern építészet lehetőségeit, amivel odaillő beépítés jött létre a pincesor történeti kontextusában.

 

 

Stúdió: SENAA architekti
Projekt helyszíne: Bukovany, Csehország
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 115 m2m²
Fotók: Alex Shoots Buildings

 

Forrás: Linka

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Erős koncepció és érzéki részletképzés a Balaton partján

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Hirdetés