A BME Lakóépülettervezési Tanszék kiállítása a FUGÁBAN

2024. január 18-án este hatkor nyílik és két héten át várja az érdeklődőket a BME Lakóépülettervezési Tanszékének elmúlt két évét bemutató kiállítása, mely rendhagyó installációban fogadja a látogatókat. Nagy Márton DLA Tanszékvezető invitálja közönséget az alábbiakban.

“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”  Tamási Áron

 Tamási Áron szavai ma legalább annyira aktuálisak, mint saját korában. Az otthon szerepe egy háborúkkal, járványokkal, energiaválsággal  terhelt korban fontosabb, mint valaha. A BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének egyik feladata így nem lehet más, mint az otthonteremtés építészeti eszközeinek kutatása és felmutatása.
 

Az otthon több, mint a lakás, vagy mint a családi ház, több mint maga a funkció, több, mint ingatlanfejlesztés, több, mint matematikai adat, vagy szociológiai fogalom. Az otthon az a hely, ahol a világban való létünk értelmet nyer, ahol otthon érezhetjük magunkat.

Ez a gondolat hatja át a tanszék tantárgyait, ez jelenik meg az egyéni vagy csoportos kutatásokban, tervezési feladatokban és ez szab irányt a valamivel több, mint három évvel ezelőtt megalakult három lakós műhely munkájának is.

A Fenntartható lakóhelyek műhely, a társadalmi fenntarthatóság témakörén keresztül közelít a kortárs otthon fogalmához. A diverzifikálódó életvitel térstruktúrára és lakókörnyezetre tett hatásait állítják a középpontba tevékenységük során.

A Szociális lakhatás műhely alapvetése szerint az otthon nem csak a kiváltságosak privilégiuma. Minden embernek joga van méltó életkörülmények között élni, ami a közösség részéről, így az építészek részéről is szolidaritást, aktivitást igényel.

A Kraft műhely a hangulat, a részletek, az anyag és a karakter mottók segítségével kutatja a XXI. századi otthon lehetőségeit. Kísérleteik során az építő hagyomány megerősítésének, felelevenítésének lehetőségeit vizsgálják a tárgy és téralkotásban. 

A kérdés, hogy “Mikén teremtsünk otthont a térben?” és a kérdésre adható lehetséges válaszok keresése a tanszék szakmai közösségének egyik legfontosabb összetartó ereje. E teremtő erő fontosságáról beszélgetünk a hallgatókkal, ennek módszereit keressük kutatásainkban és az egyetem falán kívül, a praxisban is.

Nem véletlen tehát, hogy a tanszék elmúlt két évét bemutató kiállítást is az “otthon a térben” tematika határozta meg

Mivel az építészet nem a szavak művészete, hanem a téralkotásé és helyteremtésé, a kiállítás sem lehet más, mint egy téri installáció, Lakner Antal egykori kurzusának címét idézve egy “térletérítés”.
 

Az installáció, amely otthont teremt a FUGA absztrakt kiállítóterében, az otthonosság fogalom gazdag jelentéstartalmát kívánja mind szellemi, mind fizikai értelemben is a kiállítás középpontjába állítani.

 

     NAGY Márton DLA
egyetemi docens, tanszékvezető
BME Lakóépülettervezési Tanszék

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OTTHON A TÉRBEN

OTTHON A TÉRBEN

A BME Lakóépülettervezési Tanszék kiállítása a FUGÁBAN

A legjobb magyar ingatlanfejlesztések 2022-ben

A legjobb magyar ingatlanfejlesztések 2022-ben

Ők a FIABCI – XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei.

Tavaszi zsongás

Tavaszi zsongás

Tavaszias, üde ösvénnyel fogadja vendégeit a „Spring Feast”.

Hirdetés