A Józsefvárosi Önkormányzat szeptember 4-én, nyilvános sétával ünnepli járdaszabadítási akcióját

A korszerű urbanisztikai felfogáshoz illeszkedő palotanegyedi program keretében a Józsefvárosi Önkormányzat augusztusban hét, eddig autók által elfoglalt járdát adott vissza a gyalogosoknak. A változtatások célja a gyaloglás és kerékpározás biztonságának és kényelmének javítása, a gépkocsi közlekedés sebességének lassítása és az utcák hangulatának javítása volt. A szeptember 4-én, 17.00 órakor a Gutenberg térről induló Örömsétán a Palotanegyed járdaszabadítással érintett utcáit fogják bejárni, és közben a patinás negyed kulisszatitkai is feltárulnak.
 


Józsefváros sűrűn lakott területein, így a Palotanegyedben is kiemelt probléma  a szűk keresztmetszetű utcákon, járdán történő parkolás. A negyed számos utcájában jelenleg is érvényben van a kétoldali járdán két kerékkel történő parkolás, amivel az egyébként is keskeny járdák felülete még jobban leszűkül; a gyaloglóknak, a babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek súlyos problémákat okozva. Mindez ellentétes a KRESZ előírásával is, mely szerint járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. 

A palotanegyedi program keretében az Önkormányzat több járdát is visszaad a gyalogosok számára. Parkolóhely-csökkenéssel nem járó változtatás történik a Csepreghy utcában és a Nap utca Kisfaludy-Futó utcák közötti szakaszán, kis mértékű csökkenés a Múzeum utcában, illetve megszűnik az egyik oldali parkolósáv a Bródy Sándor, a Krúdy, a Nap, a Puskin és a Szentkirályi utcák egy-egy szakaszán. A Krúdy utca vonatkozó szakasza teljesen megújul és kizöldül 2024 elejére.

 

Puskin utca

Idén nyáron több egyéb, a parkolási helyzetet megkönnyítő kezdeményezés is megvalósult a Palotanegyedben: bevezették a kizárólagos lakossági parkolást, új koncentrált rakodókat, illetve puszi & pá parkolóhelyeket jelöltek ki. A korszerű városhasználat elveit szem előtt tartó Józsefvárosi Parkolási Stratégiában megfogalmazott kiemelt cél a közterületek demokratikusabb felosztása, továbbá a műszaki intézkedések között szerepelt a kizárólagos lakossági parkolózónák, új koncentrált rakodóhelyek, valamint Kiss & Ride pontok kijelölése, illetve a járdán parkolás megszüntetése azokon a közterületeken, ahol az a gyalogosforgalmat akadályozza.

A stratégiára épülő új parkolási szabályozásnak köszönhetően 25%-kal csökkent a lakossági várakozási hozzájárulások kiadásának száma tavalyhoz képest. A közterületeken kora és késő este is láthatóak szabad parkolóhelyek, a kerületre ereszkedő nyomasztó parkolónyomás megszűnt, ma a legtöbb utcában bármikor lehet szabad parkolóhelyet találni.

Puskin utcaSzentkirályi utca

Puskin utca

Szeptember 4-én hétfőn délután 17 órától Örömsétát tart az Önkormányzat, ahol nemcsak a járdaszabadítás kulisszatitkaival, de a palotanegyedi egyéb megvalósult és tervezett fejlesztéseivel is megismerkedhetnek a résztvevők, legyen szó akár a kijelölt parkolási zónákról, a rollerkáosz felszámolásáról, vagy éppen a Krúdy és a Mária utcák felújításáról. Várnak mindenkit, kézen fogva, babakocsival, kerekesszékkel is - hiszen végre elférünk a járdán!

 

Találkozó szeptember 4-én, hétfőn 17 órakor a Gutenberg téren!

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kórházi történetek festményeken

Kórházi történetek festményeken

Soós Kata festőművész Kórtörténet című tárlata szeptember 7-én nyílik

Örömséta a Palotanegyedben

Örömséta a Palotanegyedben

A Józsefvárosi Önkormányzat szeptember 4-én, nyilvános sétával ünnepli járdaszabadítási akcióját

Hirdetés