Hirdetés

Soós Kata festőművész Kórtörténet című tárlata szeptember 7-én nyílik

Soós Kata, a Barcelona és Budapest között ingázó festőművész és kulturális antropológus egy folyamatos térbeli és kulturális kettősséget él meg: képeivel egy-egy személyes megtapasztalás nyomán társadalmi ügyekre reflektál. Festményei jellegzetes szituációkat emelnek ki a hétköznapok valós eseményeiből, ezúttal egyedi, kettős perspektívából dolgozta fel a kórházak belső világát. Kastner Kommunity józsefvárosi kiállítótérében nyíló, Kórtörténet című kiállítás egy válogatás Soós huszonöt képet felölelő, kórház tematikára felfűzött sorozatából, amely tavaly novemberben a barcelonai kiállításon teljes egészében látható volt.

 

 

„A kórházi lét mindannyiunk közös tapasztalata, az életünket totálisan átszövi, meghatározza ez az intézmény, valójában mégis nagyon keveset látunk belőle. Ez a helyszín az, ahol az élet elkezdődik, és ahol véget ér, amely érzelmileg nagyon intenzíven hat mindannyiunkra” – fogalmazott Soós Kata. 

 

 

Soós Katát mindig is foglalkoztatták azok a közösségi terek, melyek sokat árulnak el egy adott társadalom működéséről. A művész korábbi alkotói, kutatói projektjeinek köszönhetően személyes kapcsolódással, különös érzékenységgel és társadalomtudományi megértéssel fordul a – meglehetősen terhelt szociológiai kontextussal bíró – Józsefváros felé, amit legújabb kiállítása helyszínéül választott. 

 

 

A kórházi szituációkat ábrázoló, húsbavágóan életszagú képei nem engedik nem észrevenni a nehéz társadalmi körülményeket, egyfajta reflexiót adnak róluk, hiszen mindkét esetben tetten érhető a kiszolgáltatottság és a nélkülözés. Soós Kata számára különös jelentőséggel bír, hogy kiállító művészként hogyan kapcsolódhat a tárlat helyszínéhez, ahogyan fontos inspirációs forrás számára a kórház is, mint közösségi tér, ez az érzelmileg erősen töltött terület.

 

A kiállítást szeptember 7-én Kocsis Katica esztéta és Fazakas Pálma, az EMMA Egyesület elnöke nyitja meg a Kastner Kommunity-ben (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8.). Kurátor: Tánczos Korinna. Fellép a Canarro zenekar. A kiállítás október 4-ig látogatható.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zsólyomi „fotófestményei” a Leo Bistróban

Zsólyomi „fotófestményei” a Leo Bistróban

Megnyílt Zsólyomi Norbert fotóművész „UnSeen” című kiállítása a Clark Adam téren.

„GONE VIRAL” – a youngart vándorkiállítása

„GONE VIRAL” – a youngart vándorkiállítása

Az online galéria legkiemelkedőbb művészeinek alkotásai a Képezőben.

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

Herbert Aniko (Haniko) Gutai Magda versei által inspirált alkotásai a Fest;tisztít Galériában.

Hirdetés