A japán Benesse Art Site legfiatalabb tagja frissen landolt papírrepülőként simul bele mindentől távol eső környezetébe.

Tadao Ando jellegzetes vonalvezetésű, a végletekig minimalista betonépületeit az idők során számtalan díjjal jutalmazták. Legutóbbi munkájában, – a március 12-én megnyílt – naoshimai Valley Gallery épületében a természet, a művészet és az építészet egyesülését láthatjuk. A mély völgybe helyezett, trapéz alaprajzú, szögletes acéltetős galériát úgy tervezték, hogy megépítése a lehető legkevesebb beavatkozást jelentse a környezetre nézve.

 

 

A Valley Gallery egyetlen, külső betonhéjjal épített, fehér falú helyiségből áll. A fölé boruló 12 mm vastag acéllemez tető a sarkok felé futó két, 30 fokos nyílással enged rálátást az égre, éles vonala origami hajtogatásra emlékeztet. Az épületben a világítást kizárólag a természetes fény adja, a nap során folyamatosan változó árnyak határozott sziluetteket vetnek a falakra.

 

 

A szigeten az első Tadao Ando épületet 30 éve adták át, a Valley Gallery a kilencedik a sorban. A cseresznyefák és azáleák között felvezető, szándékosan meghosszabbított út (mintha egy szentély felé haladnánk) – különösen tavasszal, virágzáskor – gyönyörű helyszín a meditatív elmélkedéshez. „Egy művészeti galériát az tesz igazán különlegessé, ha már a környezetét is ennek szellemében alakítjuk ki. (…) A vendégek lépéseinek finom irányításával figyelmük fokozatosan a galéria felé fordul” – jegyzi meg Ando.

 

 

A látogatók már itt is egyedi „kóstolót” kapnak a művészeti élményből: egy kis tó mellett elhaladva, annak partján reflektáló, rozsdamentes acélgömb installáció, Yayoi Kusama Narcissus Garden-je fogadja őket, míg onnan nem messze áll Tsuyoshi Ozawa az illegálisan lerakott ipari hulladék salakjából készült Slag Buddha 88 szoboregyüttese.

 

 

A szigeten lévő, Tadao Ando nevéhez fűződő építészeti projekteket mind-mind a nehéz megközelíthetőség jellemzi. Közöttük jól érzékelhető kapocs a természettel való együttlétezés motívuma. „Azzal, hogy az építészet eszközeivel egyfajta mikrokozmosz hozható létre, lehetőségem nyílt a fehér vászonhoz hasonló letisztult, egyszerű, kizárólag természetes fénnyel megvilágított teret alkotni. Egy űrt, ahol semmi felesleges sincs, és amit az év- és napszakok során állandóan változó fény fest színesre” – tolmácsolja Ando alkotásának eszmeiségét.

 

 

Tadao Ando Architect & Associates | Web | Facebook
Benesse Art Site
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: WALLPAPER

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Origami a szigeten

Origami a szigeten

A japán Benesse Art Site legfiatalabb tagja frissen landolt papírrepülőként simul bele mindentől távol eső környezetébe.

Így rekonstruáltak egy grófnői fürdőkádat

Így rekonstruáltak egy grófnői fürdőkádat

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban.

Új szint a kutatás-fejlesztésben a nagykanizsai tudományos és innovációs park

Új szint a kutatás-fejlesztésben a nagykanizsai tudományos és innovációs park

A körforgásos gazdaság európai innovációs- és kutatóközpontját építik meg a városban.

Hirdetés