Levadásztuk a legszebb mozaikalkotásokat!

Mint ahogy azt már olvashattátok Zöldi Anna cikkében, májusban a kerámival foglalkozunk, ennek kapcsán pedig most levadásztuk nektek a legszebb mozaikalkotásokat. Szubjektív válogatásunk a világon található káprázatos munkákból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.Güell Park – Barcelona

A Güell Park, Barcelona egyik legnagyobb zöld területe, ami ma már az UNESCO által nyilvántartott Világörökség részét képzi. A kert névadója Eusebi de Güell, egy nyugodt parkos kertvárosi részt álmodott meg, aminek megtervezését Antonio Gaudíra bízta. A több mint 17 hektárnyi területet tarka mozaik csempék ezernyi darabkái díszítik. A tetőktől kezdve, egészen a mennyezetekig, az állatformákon át, mindent színbe borít a mozaik. A park cirka 5 percre helyezkedik el a zajos belvárostól, és 1926 óta hű békeszigetként szolgál a turistáknak. Több kőből készült oszlop, viadukt, barlang, valamint egy, már-már a park szimbólumának nevezhető színes mozaikkal kirakott gyík formájú szökőkút várja a látogatókat. 
 

Fotó: Georgios TsichlisLa Maison Picassiette – Chartres, Franciaország

A ház ezernyi darabokból. A műalkotás tulajdonosa, Raymond Isidor egy francia temetőben dolgozott sírseprőként. Egyik nap, 1938-ban egy színes kis cserépdarabot talált az utcán, amit hazavitt és felhelyezett háza falára. Annyira megtetszett neki, hogy folytatta a gyűjtögetést, és nap mint nap újabb apró üveg, valamint cserép darabkákkal tért haza. Miután feldíszítette a külső falat, nekiállt a belső térnek is. Egészen a padlótól a plafonig, mindent mozaikba borított. Ezt követően pedig jöhetett a bútorzat is. Kanapé, asztalok, székek, ágy... Majd a kert! Később ráragadt a „Picassiette” gúnynév, ami pique (lopni) és az assiette (tányér) szavakból tevődik össze. Alkotását 1962-ben nyilvánította késznek, ami azt jelenti, hogy majd’ 30 évnyi munkája van benne. Picassiette aprólékos munkáját még maga Picasso is megcsodálta. 
 

Fotó: Amy CortiOroszország-Grúzia Barátság Emlékmű

Az elnevezés igencsak árulkodó, ugyanis az emlékművet az orosz-grúz megállapodás kétszázadik évfordulója alkalmából építették 1983-ban. A grandiózus mozaikalkotás a Gudauri síközpont és a Jvari-hágó közötti grúz katonai autópályán található. Az idelátogató turistákat csodálatos kilátás fogadja a hófödte hegyekkel teli kaukázusi Ördög-völgyre. A félkör alakú mű belsejét színes jelenetek díszítik, melyek az orosz és grúz kapcsolat múltbeli jeleneteit ábrázolják. És hogy miért hiányos a kör? Úgy vélik, hogy a bezáratlan egész a jövő ismeretlenségére utal. 

Fotó: Feng WeiSzent György templom – Topola, Szerbia

A bizánci stílusú Szent György templom Topolában található, ami a világ egyik leghihetetlenebb mozaikgyűjteményének ad otthont. A templom, más néven Oplenac, a Karađorđević dinasztia 28 tagjának mauzóleuma is egyben. Az épületet milliónyi muránói csempe ékesíti, több mint 15.000 különböző árnyalatban, ráadásul akad köztük 14 és 20 karátos aranydíszítés is. A falakat díszítő középkori kolostorokból másolt freskókat a legkiemelkedőbb orosz kézművesek készítették. A központi kupola alatt egy három tonnás bronz csillár lóg, ami a legenda szerint az I. világháborúból származó olvasztott fegyverekből készült. 
 

Fotó: Elena ElisseevaPárisi Udvar Hotel Budapest

Ami azt illeti, nem is kell olyan messzire menni, hogy kiemelkedő mozaikalkotásokkal találkozhassunk. Az újonnan felújított Párisi Udvar homlokzatát több, mint 250.000 Zsolnay kerámia elem díszíti. A felújítás során nagyon ügyeltek arra, hogy minden darab megőrizze eredeti pompáját. A Hotel designjában hangsúlyos szerepet tölt be a hexagon forma – a Passage térben található mozaik padlóburkolat mintázatát, valamint alapelemeit szabályos hatszögletű kerámiacsempék alkotják. A burkolat legyártást Zakar István, egy magyar kerámiaművész készítette el. Az ötcsillagos szálloda Budapest belvárosában várja látogatóit, régi-új pompájában.
 

Fotó: Mapei Kft.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

INOTA [re]opening és a Béke Művelődési Ház csodái

INOTA [re]opening és a Béke Művelődési Ház csodái

Egy hőerőmű másodvirágzása 

Egy hőerőmű másodvirágzása

Egy hőerőmű másodvirágzása

INOTA [re]opening és a Béke Művelődési Ház csodái.

Hirdetés