Hirdetés

Óbuda Mix, a „városi erdő” projekt

A LIMA Design Kft. koncepcióterve.

Hirdetés

A környezettudatosságot ötvözi a legmodernebb építészettel az Óbuda Mix, a LIMA Design Kft. fejlesztése. A projekt célja a közösségépítés és -erősítés, mely a gasztronómia, rekreáció, munkahelyteremtés és szállásadás elemeivel kíván megvalósulni. A tervezett sportközpont, hotel, hostel és vendéglátó egységek Budapest harmadik kerületének színesítésére ad lehetőséget. A koncepciótervet az iroda segítségével mutatjuk be.

„Városi erdő”

A 21. század kihívásai az építészetben is megjelennek, a cég szakemberei a környezettudatosságra fókuszálva, egészséges egyensúly fenntartására törekedve válaszolnak a kihívásra. A projektben ezért hangsúlyosak a zöld jegyek és a korszerű gondolatok: külön kiemelhető az esővíz hasznosításra szolgáló mesterséges tó kialakítása, illetve az autómentes övezet koncepciója is, ami jelentősen hozzájárul majd a széndioxid-szint csökkentéséhez.

Koncepció

A tervezés során a legfontosabb szempont a költséghatékonyság, a fenntarthatóság és a természetes anyagok használatán túl az a fajta kapcsolatteremtés volt, ami az épületek és a zöldfelületek mellett a környékre és a városlakókra is kihat. Az elsődleges célok között szerepelt az is, hogy a tervezett privát és közösségi terekkel egy élettel teli helyet hozzunk létre, nemcsak az épület használói, de a környékbeliek számára is.

A különböző típusú tetőteraszok és erkélyek a vizuális kapcsolat mellett fizikai kapcsolatot is teremtenek az épület és annak környezete között.

A tervezett projekt négy épületből áll. A tervezési terület két oldalán a hotel és az irodaház egy L alakú, magasabb tömege öt-, illetve hat emeletet foglal magába. Ez a két toronyszerű épületrész tömegformálásával és nyitási irányával egyrészt kijelöli az épületegyüttes főbb vonalait és irányait, másrészt keretet biztosít a közrefogott, alacsonyabb tömegű, vendéglátó egységeket és sportközpontot magába foglaló épületrészek számára. A cél egyben az is volt, hogy egy saját belső zöld világot hozzunk létre az épületegyüttes által körülhatárolt területen, ezáltal csempészve új színt a környékre.

A tervezési terület az Angel Sant Britz utca felől egy, az irodaépület és vendéglátó egység között húzódó széles passzázson keresztül közelíthető meg. Ez egyrészt kijelöli ezen funkciók főbejáratát, másrészt kapcsolatot teremt az utca forgataga, és az épület által közrefogott belső zöld kert között. Ugyancsak ebből az irányból közelítve az együttes felé, a homlokzat előtt húzódó széles lépcsőn keresztül juthatunk fel a sportközpont tetején található futballpályákhoz, és azok kiszolgáló épületéhez. A komplexum autós megközelítése a Záhony utca felől lehetséges. Itt található az épület alatt húzódó mélygarázs bejárata, illetve a belső zöld kert is innen tárul fel közvetlenül. 

 

Eközött a két bejárati pont között húzódik az az élettel teli, inspiráló és sokarcú táj, amelyet a változatos terepjátékok, a játszótér, a szikkasztó rendszerrel ellátott tó és annak pihenői, továbbá a különböző közösségi terek és tetőteraszok tesznek egyedivé és izgalmassá. Ennek a belső kis világnak az egyik meghatározó része az edzőterem melletti közösségi terasztető, illetve a hostelhez tartozó privát tetőteraszra felvezető lépcső, ami a zöld területek áramlását teszi lehetővé különböző kialakításban, és egyúttal kapcsolatot teremt a zöldfelületek és az épület között. Ez előtt a lépcső előtt egy ideiglenes színpad kapott helyet, amely szintén hozzájárul a közösségi élet kialakításához.

 

A homlokzati lamellák segítségével a mögöttük létrehozott játékos vonalvezetésű épülettömeg kívülről egy egységes és letisztult komplexum képét adja, továbbá az épület a félig nyitott, félig zárt tereivel erősíti a kültér-beltér kapcsolatát.

Ezek a lamellák az épület egyik meghatározó elemei, ugyanúgy, mint a zöldfalak és a homlokzatra felfüggesztett zöld dobozok, amelyek egyaránt jelzik a zöldfelületek fontosságát a projektben. A természettel való fizikai kapcsolatra erősít rá az épület több részén is megjelenő negatív üvegkubus is, ami a használók számára biztosít privát zöldfelületet.

Funkciók

Az irodaépület az Ángel Saint Blitz és Záhony utca sarkán kapott helyet, ezáltal egy zártabb és csendesebb közeget biztosít a hotel-, illetve hostelépület számára. Ez az épületrész hat emelet magas, melyben irodák, kiszolgáló terek, privát-, illetve közösségi erkélyek és teraszok kaptak helyet.

Az irodaépület és a hotel toronyszerű tömege között a földszinten helyezkednek el az gyorséttermek, illetve az azoktól alaprajzilag elváló, a belső udvarra nyitó hagyományos éttermek, amelyek zárt folyosón keresztül a hotelből egyaránt elérhetők.

A vendéglátó egységek felett az első emeleten alakítják ki a sportközpontot. Az edzőterem mellett a funkcionális sportokat befogadó tereképülnek, amelyek igény esetén a későbbiekben irodaterületté alakíthatók. A tetőteraszon két futballpálya és azok kiszolgáló épülete is helyet kapott, amelyek a sportközpont belső teréből is elérhetők.

A hotel földszintjén terülnek el a különböző közösségi terek, mint például a lobby, bár, étterem és konferenciaterem. A hotel és az éttermekhez tartozó gazdasági rész egyaránt a szomszédos bevásárlóközpont gazdasági bejárata felé fordulnak.

  

Az elsőtől a harmadik emeletig a diákok számára kialakított hostel, míg a negyedik és ötödik emeleten a hotelszobák kaptak helyet. A hatodik emeleten további, belső kétszintes szobaegység helyezkedik el nappalival és privát tetőterasszal. A tetőterasz többi része közösségi kertként funkcionál.

Fenntarthatóság

A tervezés irányelve egy fenntartható, innovatív, egyedülálló hely megalkotása volt. Meghatározó volt egy költséghatékony és rövid átfutású technológia megtalálása, ezért a hotelépületet moduláris rendszerben, előregyártott elemekből terveztük.

A betervezett helyi és kis energiaigényű anyagok használata alacsony karbonlábnyomot eredményez. A szükséges energiafelhasználást építészeti módszerekkel minimalizáltuk, így a projekt épületeit alternatív energia működtetheti majd.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

A KÉSZ Csoport kivitelezésében épülő Pillar irodaház érte el a legmagasabb pontját.

Ismerd meg a MOME képzéseit, arcait, stúdióit!

Ismerd meg a MOME képzéseit, arcait, stúdióit!

Virtuális nyílt napot tart az egyetem november 27-én.

Hirdetés