Új ikonnal bővült az indonéz Mengkait-sziget: legmagasabb pontján templomot avattak.

Az indonéz vízivilág távoli, eldugott pontján található Mengkait-szigetre épített különleges vonalvezetésű templomot a Studio Lawang. A környezettudatos szemléletű, energiahatékonysági törekvéseiről ismert indonéz építészirodát Patrisius Marvin Dalimartha alapította 2012-ben. Az építészet széles spektrumán működő stúdió a Jala Kasih online közösségi finanszírozású, non-profit platform megbízásából tervezte meg a Stasi Santa Maria Karunia Bakti Church épületét.

 

 

A templom a kristálytiszta, halakkal teli óceánnal körülvett Mengkait-sziget legmagasabb pontjáról tör kecsesen az ég felé. Az épület egyik oldalát fák takarják, azonban az óceán felől teljesen kiszolgáltatott a természeti elemeknek. A Studio Lawang csapata elsődleges feladatául tűzte ki, hogy olyan szerkezetet tervezzen, ami ellenáll a kifejezetten erős szélnek. Az alapvetően háromszög keresztmetszetű templom legalacsonyabb pontját az óceán felé tájolták, így a betörő szél egyszerűen „felszalad” annak könnyeden emelkedő ívén.

 

 

Az építmény formája a hullámokra és a helyiek főfoglalkozására, a halászatra adott egyfajta reflexióként is értelmezhető. Az építkezés során, ahol csak lehetett, közeli forrásból származó építési anyagokat használtak. Az anyaghiány, a technikai nehézségek, valamint a költséghatékonyság azonban többször felülírták a tervezők alapvető szándékát. A munkálatokat tovább nehezítette a Covid-19 járvány, az eldugott sziget gyenge internethálózata, valamint az édesvíz hiánya.

 

 

Ez az utóbbi alapvető szükséglet késztette az építészeket arra, hogy nyitott esővízgyűjtőt is tervezzenek az új templomhoz, melynek peremére az óceánnal szembenéző néző Szűz Mária barlangot helyeztek. A jövőben megvalósuló gyűjtőrendszer a templomtetőre hulló csapadék minden cseppjének befogása révén hivatott a mengkaitiakat édesvízzel ellátni.

 

 

A projekt teljes ideje alatt jelen volt az Indonéziában létező „gotong royong”: a helyi lakosok érdekmentes, együttműködő közössége, ami végig segítette a tervezőket. A végeredmény pedig – minden nehézség ellenére, – elképesztő példája annak, hogy önzetlen összefogással, azonos szellemben működve mennyi minden elérhető.

 

 

Studio Lawang | Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyújtózkodni az ég felé

Nyújtózkodni az ég felé

Új ikonnal bővült az indonéz Mengkait-sziget: legmagasabb pontján templomot avattak.

Elhunyt Nagy Bálint építész

Elhunyt Nagy Bálint építész

Rövid, súlyos betegség után péntek hajnalban meghalt Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész.

Bivalyzongora

Bivalyzongora

Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában.

Hirdetés