Goethe szülőháza mellett építették fel Frankfurtban.

Megnyitották hétfőn Frankfurtban a világ első múzeumát, amelynek témája a német romantika művészete. A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzat és stílusát bemutató múzeumot a korszak legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyváros központjában.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége miatt a kiállítótermekbe nem juthat be napfény, ezért az utcai frontra az emeleteket összekötő ablakos lépcsőházat helyezték, hiszen „a Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat” – mondta a hesseni tartományi közszolgálati médiatársaságnak Christoph Mäckler, az épület tervezője. 

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát, utalva Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetében megjelenő kék virágra, a német romantika jelképére.

„Szerintem a legtöbb ember észre sem veszi ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy az éjjel a Hirschgrabenre világító kék öblös ablakot, és élvezik” – mondta a tervező, kiemelve, hogy „még ha semmit sem tudsz a romantikáról és annak szimbólumáról, a kék virágról, akkor is meg tudod mondani, hogy ez szép vagy nem szép.”

„Az építészetnek nem az az igénye, hogy mindenki megértse, hanem az, hogy a tereket úgy kell megtervezni, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük” – jegyezte meg Christoph Mäckler.

A Német Romantika Múzeumára (Deutsches Romantik-Museum) 18,5 millió eurót (6,4 milliárd forint) fordítottak, tíz évig tartó előkészületi munka, az intézmény koncepciója körüli heves viták sora és öt évi építkezés után adták át. A többi között a szövetségi kormány, a tartományi kormány és a frankfurti önkormányzat támogatásával felépített múzeum a Goethe-házzal együtt, de teljesen önálló profillal működik, kizárólag a német romantikával mint irányzattal és korstílussal foglalkozik.

A három emeleten, 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon kéziratokat, grafikákat, festményeket és használati tárgyakat mutatnak be, köztük például kompozíciós vázlatokat Christoph Mäckler zeneszerzőtől és képeket a romantikus tájfestészet legfontosabb alkotói között számon tartott Caspar David Friedrich-től.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akkor is élvezheted, ha nem tudsz róla semmit: megnyílt a Német Romantika Múzeuma

Akkor is élvezheted, ha nem tudsz róla semmit: megnyílt a Német Romantika Múzeuma

Goethe szülőháza mellett építették fel Frankfurtban.

Fejes az ismeretlenbe vagy bungee jumping?

Fejes az ismeretlenbe vagy bungee jumping?

Interjú Lipóczki Ákossal a MOME Ugrás a jövőbe pályázatáról

Elkészült a szekszárdi vendégház-csoport

Elkészült a szekszárdi vendégház-csoport

Az Építész Stúdió munkája a valóságban még jobban mutat, mint egykor a látványterveken.

Hirdetés