Thermo °Comfort néven speciális tulajdonságokkal rendelkező terméket dobott piacra szeptemberben a Lasselsberger-Knauf. (x)

Thermo °Comfort néven speciális tulajdonságokkal rendelkező terméket dobott piacra szeptemberben a Lasselsberger-Knauf. A cég legújabb fejlesztése egy olyan halmazállapot-váltó vakolat, amelynek segítségével kánikulák idején, egyéb eszközök használata nélkül is alacsonyan lehet tartani az épületek belső hőmérsékletét. A hatalmas hőelnyelő képességű Thermo °Comfort különleges tulajdonságait kísérletek és hitelesített mérési eredmények igazolják.

Valamennyi műszaki tesztnek megfelelt, és valamennyi szükséges engedélyt megkapta a Lasselsberger-Knauf Kft. (LB-Knauf) legújabb fejlesztése, amellyel jelentősen csökkenthető az épületek hőingadozása és energiafelhasználása. A Thermo °Comfort néven forgalomba kerülő fázisváltó vakolat mikrokapszulákba zárt adalékanyaga óriási mennyiségű hőenergiát képes elnyelni, miközben szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le. 

A halmazállapot változása, vagyis az eredetileg szilárd adalékanyag folyékonnyá válása hőt von el környezetéből, így a helyiség hőmérséklete addig nem emelkedik egy előre meghatározott szint fölé, amíg a folyamat véget nem ér. A vakolat egy centiméteres vastagság mellet négyzetméterenként 60-70 Wh hőenergia tárolására képes. Az éjszakai órákban, amikor a levegő ismét visszahűl, egyszerű szellőztetéssel állítható vissza az adalékanyag szilárd halmazállapota. 

A Thermo °Comfort a felhasználás módjától és helyszínétől függően kétféle változatban, 23 fokos vagy 26 fokos olvadási küszöbértékre beállítva kerül forgalomba. Az adalékanyag szerepét mindkét esetben nagy tisztaságú paraffin tölti be, amely legalább 30 évig megőrzi különleges hőelnyelő és hőleadó tulajdonságát.

Az LB-Knauf új terméke lakások, irodák, közintézmények és üzletek belső tereinek bevonására egyaránt felhasználható. Alkalmazása jelentős segítséget jelent azoknak a helyiségeknek a hőmérsékletszabályozásánál, ahol viszonylag kis hőtároló tömeg áll rendelkezésre. A fejlesztés fontos szerepet játszhat a passzívházak energiamérlegének alakításában is.

Sipos Imre, a Lasselsberger-Knauf Kft. marketing- és fejlesztési igazgatója szerint az új termék Közép-Európában egyedülálló innovációnak számít. „A többéves kutatómunka utolsó fázisában kiválasztottunk négy budapesti lakást, ahol ellenőrzött körülmények között vizsgáltuk az anyag tulajdonságait és hőmérsékletszabályozó képességét. A mérési eredmények azt mutatják, hogy valamennyi teszthelyszínen jelentősen csökkent a hőingadozás, és a helyiségek hőmérséklete pusztán a vakolat hőelnyelő tulajdonságának köszönhetően a kívánt határérték alatt maradt” – mondta Sipos Imre. 

További információ

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nevet vált Magyarország egyik vezető építőanyaggyártója

Nevet vált Magyarország egyik vezető építőanyaggyártója

Cemix néven folytatja a Lasselsberger-Knauf.

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Jöhet a teljes szénmentesség 2030-tól.

Podcast: A pszichés kihívás kezelése a legnagyobb kivitelezői feladat ma

Podcast: A pszichés kihívás kezelése a legnagyobb kivitelezői feladat ma

Az Octogon első podcastjében Varga Bélával, a Tecton cégvezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés