A Group Monument székházának felújítása a belgiumi Ingelmunsterben.

Group Monument Belgium legismertebb építőipari vállalkozása a műemlék-felújítás terén. Hitvallásuk szerint műemlékekkel foglalkozni egyszerre művészet és tudomány. Saját székházukat is e szellemben építették újjá a Declerck-Daels Architecten iroda tervei alapján. A ház neve kifejezi lényegét: Monumen(t)huis, azaz hollandból fordítva Műemlék-otthon.
 


A nemzetközi hírnévnek örvendő cég mottója: Feltámasztjuk a dicső múltat. A régi építéstechnikák alapos ismeretét a korszerű technológiai tudással ötvözve varázsolják újjá az öreg épületeket. Saját irodaházuk kialakításakor sem tettek másként, a ház főhajtás a kézműipar előtt. Az 1925-ben, vidéki eklektikus stílusban épült ház utcai homlokzatát megőrizte, hátsó traktusát azonban az idők során többször is toldozgatták az épp szükséges funkcióknak megfelelően.

A Group Monument a századelős épület eredeti eleganciáját kívánta visszaadni úgy, hogy eközben méltó helyet alakítson ki saját szükségletei számára. Az irodák hátra kerültek, az előttük álló épület felújítva a dolgozók kényelmét szolgálja. Többfunkciós rekreációs zónát hoztak létre étkezővel, bárral, pihenőszobával és zuhanyzós terasszal, valamint két konyhával felszerelt vendégszobát és tárgyalót.

A nagyvonalú felújítás a kézműves munkát ünnepli. A hátsó homlokzatot előpatinázott zöld rézlemezzel burkolták, az igényes burkolatot saját dolgozóik kivitelezték. A hozzá társított szolid szürke vakolat elfedi a korszerűtlen renoválások nyomait, és finoman hangsúlyozza a régi és új kontrasztját. Az épület összességében kényelmesebbé és csinosabbá vált, miközben jobban megfelel mai funkciójának – kifejezi a Group Monument filozófiájának eszenciáját.

 

 

A belső térben is a régi és új elemek finom harmóniája jellemző. A flamand neobarokk parketták és famunka, neoreneszánsz kandallók és ácsszerkezetek mellé meleg textileket, fából készült bútorokat, erős világítást és hagyományos padlóburkoló lapokat társítottak. A legapróbb részletek is harmóniában állnak az egész gazdag és kifinomult atmoszférával, melyben a múlt feltámadt és új értelmet, jövőt nyert. Az építészek nem pusztán házat teremtettek, ahogy az épület elnevezése is jelzi: Monumen(t)huis. Thuis ugyanis hollandul azt jelenti: Otthon!

 

Építészet: Declerck-Daels Architecten | Instagram
Alapterület: 175 m²
Helyszín: Ingelmunster, Belgium
Kivitelezés: 2020
Fotók: Tim Van de VeldeForrás: Archdaily


 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műemlékben otthon vannak

Műemlékben otthon vannak

A Group Monument székházának felújítása a belgiumi Ingelmunsterben.

Egészen elképesztő lesz a jövő városa

Egészen elképesztő lesz a jövő városa

Már ha valóban olyan lesz, amilyennek az O2DA megálmodta.

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

De akkor most kell lépned, amíg tart az akciós kínálat az Internormnál.

Hirdetés