Hirdetés

Emellett pedig a fenntarthatóságra nevel.

Hirdetés

Az organikus gazdálkodás, a megújuló energia használata és a tökéletes tájépítészet egy egységgé kovácsolódik a Thammasat Egyetem bangkoki tetőfarmjában, amely egyben Ázsia legnagyobbja a maga 236.806 négyzetméterével. A tetőkert létrehozására a mezőgazdasági tevékenységet kiszorító, túlzott urbanizáció és az éghajlatváltozás következtében fellépő élelmiszer- és vízhiány miatt volt nagy szükség a városban.

A farmot (TURF = Thammasat University Rooftop Farm) a tájépítészettel és várostervezéssel foglalkozó LANDPROCESS tervezte, az óránként akár 500.000 watt áram megtermelése képes napelemrendszer segítségével a tetőn negyvenféle növényt termesztenek, az őshonos zöldségektől kezdve egészen a gyógynövényekig.

Kialakításában nagyon hasonlít a teraszos rizsföldekhez, amely nem véletlen, hiszen az építésziroda az inspirációt a Dél-Ázsiára jellemző mezőgazdasági gyakorlatokból vette, amelyet zöldtető technológiával egészített ki. 

A lépcsőzetes teraszok egyfelől a különböző termőterületek leválasztásában segítenek, másrészt az esővíz egy részét azonnal megszűrik és felszívják. A többi csapadékot a tetőkert alján elhelyezett víztározóban gyűjtik össze.

Az egyetem kapmuszán mintegy 40.000 diák tanul, a farmon termelt évi 20 tonna bioélelmiszerrel az ő ellátásukat tudják biztosítani. Az egyetemi menzáról kikerülő ételmaradékot a farmon komposztálják, amely egyébként fontos edukációs tevékenységek helyszíne is: a tanulók és külsősök egész évben különféle workshopokon vehetnek részt és ott a fenntartható gazdálkodásról tanulhatnak. Az egyetem szerint nagyon fontos egy olyan generáció kinevelése, amelynek a vérében van a fenntarthatóság, a thailföldi mezőgazdasági gyakorlat és ezzel együtt az ország hagyományai, hogy aztán jövőben, amikor majd kikerülnek az egyetemről, a környezetvédelemmel összhangban hozzák meg döntéseiket. 

Forrás: LANDPROCESS
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Súlyos probléma lehet a csapvíz ólomtartalma, de van rá megoldás

Súlyos probléma lehet a csapvíz ólomtartalma, de van rá megoldás

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba – mondja a kérdéssel foglalkozó vegyészmérnök és épületminősítési szakember.

Nyolcvanezer lámpaoszlopot LED-esítenek Bécsben

Nyolcvanezer lámpaoszlopot LED-esítenek Bécsben

Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket.

Felére csökkentik az ólom határértéket az ivóvízben

Felére csökkentik az ólom határértéket az ivóvízben

A minőség javulása mellett a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését is várják az intézkedéstől.

Hirdetés