Hegyi hotel a Dolomitok lábánál.

Az itáliai MoDusArchitects dél-tiroli, magashegyi szállodája úgy pihen a havas hegyek ölelésében, mint egy fából készült, tökéletes illesztésekkel megalkotott sztereometrikus modell. Az Icaro Hotel épülete a tradicionális faépítészet eszköztárát kortárs nyelven alkalmazza. 

 

 

Az UNESCO világörökségi területen álló szálloda egy 1930-ban épült vendégfogadó bővítésével jött létre, az eredeti tulajdonos unokájának megbízásából. Az újragondolt intézmény számos kényelmi szolgáltatással bővült, köztük alagsori garázzsal, a személyzet különálló lakóegységeivel, új vendégszobákkal és teljesen átalakított közösségi terekkel. Mindezt a homlokzaton végigvonuló faszerkezetű loggiák sora teszi egyedivé, ahonnan a lélegzetelállító panorámával közvetlen kapcsolatba kerülhet, aki megszáll a természetes külsejű menedékházban. 
 


Mind az alaprajz, mind a homlokzat szigorú szabályok szerint, geometrikus elvek és ritmus figyelembevételével tervezett. A szimmetrikus alaprajz az eredeti épület megtükrözésével jött létre. A déli homlokzaton végigvonul a két szintet összefogó oszlopokkal tagolt „tornác”, amely köztes térként kapcsolatot biztosít a ház és a természet, a külső és belső tér között. A belső terekben a natúr fenyő használata geometrikus formavilágú épített bútorokon folytatódik, a sísapkák élénk, vidám színeivel kombinálva. 

A tizenhárom oszlop alkotta fűrészfogas motívum és az egybefüggő, kis hajlású tető, a natúr vörösfenyő következetes alkalmazása egységbe olvasztja az idők során számtalan toldással és beavatkozással organikus növekvő együttest. A klasszikus könyökkel megtámasztott oszlop felnagyított, a tér négy irányába elforduló motívuma és a nyitott loggiasor egyszerre klasszikus és modern, hívogató arca a hegyi szállodának. Az kívül natúr, belül színes épület, mint finomra csiszolt modell bújik meg a havas hajlatok között. 

 

 

Stúdió: MoDusArchitects 
Projekt helyszíne: piz 18/1, alpe di siusi, castelrotto, bolzano, italy
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 5040 m²
Fotók: Gustav Willeit 

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyolcvan fokban a föld körül

Nyolcvan fokban a föld körül

Úszó szaunában forrósodhatnak át a stockholmiak.

Háztáji otthon

Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Hirdetés