„Egyet fizet kettőt kap” lakás Madridban.

A TAKK kreatív design stúdió a klímaválságra és a fosszilis tüzelőanyagok kimerülésére adott választ azzal, hogy egy helyett két lakást tervezett az adott alapterületen belül: egy télit és egy nyárit, más-más termikus paraméterekkel. A The Day After House elnevezésű lakásban a terek úgy ölelik körül egymást, mint a hagymahéjak. 
 

 

A 110 négyzetméteres spanyolországi lakás felújítása azt tükrözi, hogy a növekvő környezettudatosság hogyan hathat egy adott klímájú közegben épülő térre. A TAKK koncepciója – amelyet minimális költségvetéssel kellett megvalósítani – három fő gondolatra koncentrált: a ház elrendezését a változó hőmérséklethez igazította; alacsony széndioxid-kibocsátású anyagokat használt, és az otthon alapterületének csak a felét fordította zárt térre, a többin egy belső teraszt alakított ki az ablaknyílások megnyitásával. 

Mivel Madridban nyáron intenzív hőhullámok, télen pedig erős hideg tapasztalható, a tervezők a sajátos klímára reagálva elkerülték a hagyományos, szobákból és közlekedőkből álló alaprajzi elrendezést. A The Day After House-ban az egymásba ágyazott terek úgy viselkednek, mint a hagymahéj rétegei, és ezzel értékes négyzetmétereket és energiát takarítanak meg. A lakás magjához közeledve a helyiségek egyre jobban szigeteltek, és egyre kevesebb többletenergiát igényel a fűtésük.

Ahhoz, hogy a koncepció hatékonyan működjön – és teljesítse a projekt által megkívánt fenntarthatósági követelményeket – a tervezőknek magas szigetelőértékű anyagokra volt szükségük, amelyek gyorsan felmelegszenek és alacsony szén-dioxid-kibocsátásúak, ezért használtak főleg fát és természetes parafát. 

 

 

Tekintettel a projekt alacsony költségvetésére a tervezők arra törekedtek, hogy egy áráért két lakást építsenek. A 110 nm-es alapterületből 60 négyzetméteren egy szigetelt „téli házat” hoztak létre, a többit meghagyták „nyaralónak”. Utóbbit nem szigetelték, cementhabarccsal vakolták, amely nyáron képes felvenni a hőt. Egy kültéri kandallóval és egy tolóajtó-rendszerrel az északi tájolású lakás a legmelegebb hónapokban is jól funkcionál.  

A jó helykihasználás érdekében a bútorok is többfunkciósak, a fürdő- és alvóhelyiségek pedig közösek. Bár ezek a megoldások nem mindenki számára elfogadhatók, nyilvánvaló, hogy ez a projekt nem akárki számára készült, hanem speciális igényekre. Az ilyen helyszín- és ügyfél-specifikus projektek feltétele, hogy a tervező mélyre ásson a megbízó világában, ez pedig általánosan alkalmazható tervezői metódus, minden esetben.

 

 

Stúdió: TAKK
Vezető tervező: Mireia Luzárraga, Alejandro Muiño
Projekt helyszíne: Madrid, Sapnyolország
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 110 m²
Fotók: JOSÉ HEVIA

 

Forrás: az Archdaily cikke nyomán

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Október nyolcadika a Fabunio Design Selection új jelentkezési határideje.

Miért emelkednek rakétaként a faanyag-árak, és hol a folyamat vége?

Miért emelkednek rakétaként a faanyag-árak, és hol a folyamat vége?

Amerika óriási étvágya, a pandémia és néhány állami intézkedés megtette a hatását, és egyelőre semmi nem utal trendfordulóra.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Hirdetés