Hirdetés

Mint a hagyma héja

„Egyet fizet kettőt kap” lakás Madridban.

A TAKK kreatív design stúdió a klímaválságra és a fosszilis tüzelőanyagok kimerülésére adott választ azzal, hogy egy helyett két lakást tervezett az adott alapterületen belül: egy télit és egy nyárit, más-más termikus paraméterekkel. A The Day After House elnevezésű lakásban a terek úgy ölelik körül egymást, mint a hagymahéjak. 
 

 

A 110 négyzetméteres spanyolországi lakás felújítása azt tükrözi, hogy a növekvő környezettudatosság hogyan hathat egy adott klímájú közegben épülő térre. A TAKK koncepciója – amelyet minimális költségvetéssel kellett megvalósítani – három fő gondolatra koncentrált: a ház elrendezését a változó hőmérséklethez igazította; alacsony széndioxid-kibocsátású anyagokat használt, és az otthon alapterületének csak a felét fordította zárt térre, a többin egy belső teraszt alakított ki az ablaknyílások megnyitásával. 

Mivel Madridban nyáron intenzív hőhullámok, télen pedig erős hideg tapasztalható, a tervezők a sajátos klímára reagálva elkerülték a hagyományos, szobákból és közlekedőkből álló alaprajzi elrendezést. A The Day After House-ban az egymásba ágyazott terek úgy viselkednek, mint a hagymahéj rétegei, és ezzel értékes négyzetmétereket és energiát takarítanak meg. A lakás magjához közeledve a helyiségek egyre jobban szigeteltek, és egyre kevesebb többletenergiát igényel a fűtésük.

Ahhoz, hogy a koncepció hatékonyan működjön – és teljesítse a projekt által megkívánt fenntarthatósági követelményeket – a tervezőknek magas szigetelőértékű anyagokra volt szükségük, amelyek gyorsan felmelegszenek és alacsony szén-dioxid-kibocsátásúak, ezért használtak főleg fát és természetes parafát. 

 

 

Tekintettel a projekt alacsony költségvetésére a tervezők arra törekedtek, hogy egy áráért két lakást építsenek. A 110 nm-es alapterületből 60 négyzetméteren egy szigetelt „téli házat” hoztak létre, a többit meghagyták „nyaralónak”. Utóbbit nem szigetelték, cementhabarccsal vakolták, amely nyáron képes felvenni a hőt. Egy kültéri kandallóval és egy tolóajtó-rendszerrel az északi tájolású lakás a legmelegebb hónapokban is jól funkcionál.  

A jó helykihasználás érdekében a bútorok is többfunkciósak, a fürdő- és alvóhelyiségek pedig közösek. Bár ezek a megoldások nem mindenki számára elfogadhatók, nyilvánvaló, hogy ez a projekt nem akárki számára készült, hanem speciális igényekre. Az ilyen helyszín- és ügyfél-specifikus projektek feltétele, hogy a tervező mélyre ásson a megbízó világában, ez pedig általánosan alkalmazható tervezői metódus, minden esetben.

 

 

Stúdió: TAKK
Vezető tervező: Mireia Luzárraga, Alejandro Muiño
Projekt helyszíne: Madrid, Sapnyolország
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 110 m²
Fotók: JOSÉ HEVIA

 

Forrás: az Archdaily cikke nyomán

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bivalyzongora

Bivalyzongora

Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában.

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Könyvesbolt Koppenhágában.

Egyszerűen fából

Egyszerűen fából

Pethő László balatoni nyaralója.

Nincs találat!

Hirdetés