Magyar Corvin-lánc Testület székházát négymilliárd forintból újítják fel.

A LAKI Épületszobrász Zrt. valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. végezheti el a zuglói Róheim-villa műemléki rekonstrukcióját, nettó 4 milliárd 109 millió forintért – írta a Napi.hu.

A nyertesekkel január 20-án kötött szerződést az ajánlatkérő. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Magyar Corvin-lánc Testület közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A tenderen indult még a Laterex Építő Zrt. is.

A felújítandó műemléképület (gépészeti szint, alagsor, földszint, emelet, padlástér, fedélszék) hasznos alapterülete (általános helyiségek, segédberendezések, közlekedők) 2187 négyzetméter, a nettó alapterülete pedig (hasznos alapterület, 1,90 méter alatti belmagasságú területek) 2200 négyzetméter.

Az épületet Pollák Manó tervezte 1899-ben, Róheim Sámuel fakereskedő és neje felkérésére. Ebben a házban élt és alkotott Róheim Géza, a pszichoanalitikai etnológia megalkotója, és ott gyilkolták meg 1918-ban gróf Tisza Istvánt, Magyarország egykori miniszterelnökét. A neobarokk villában számos festészeti és iparművészeti alkotást találunk (faragott lépcsőkorlátok, mellvédek, ajtórácsok, kandeláberek, csillárok és kazettás mennyezetek). A kétszintes, magas tetőzetű épülethez tágas kert kapcsolódik.

1956-tól 2009-ig a Mozgássérültek Állami Intézetének kezelésébe került, majd rövid ideig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségé volt. Sűrű tulajdonoscserék következtek, időnként üresen is állt az épület, mígnem 2016 végén a kormány a Magyar Corvin-lánc Testületnek adta az épületet. Azóta folyamatosan napirenden volt a felújítása, amely azonban most valóban megtörténhet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a zuglói Róheim-villa

Megújul a zuglói Róheim-villa

Magyar Corvin-lánc Testület székházát négymilliárd forintból újítják fel.

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Még a betűtípus írásjeleinél is felhasználták a város jellegzetes épületeit, helyszíneit.

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Hirdetés