Magyar Corvin-lánc Testület székházát négymilliárd forintból újítják fel.

A LAKI Épületszobrász Zrt. valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. végezheti el a zuglói Róheim-villa műemléki rekonstrukcióját, nettó 4 milliárd 109 millió forintért – írta a Napi.hu.

A nyertesekkel január 20-án kötött szerződést az ajánlatkérő. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Magyar Corvin-lánc Testület közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A tenderen indult még a Laterex Építő Zrt. is.

A felújítandó műemléképület (gépészeti szint, alagsor, földszint, emelet, padlástér, fedélszék) hasznos alapterülete (általános helyiségek, segédberendezések, közlekedők) 2187 négyzetméter, a nettó alapterülete pedig (hasznos alapterület, 1,90 méter alatti belmagasságú területek) 2200 négyzetméter.

Az épületet Pollák Manó tervezte 1899-ben, Róheim Sámuel fakereskedő és neje felkérésére. Ebben a házban élt és alkotott Róheim Géza, a pszichoanalitikai etnológia megalkotója, és ott gyilkolták meg 1918-ban gróf Tisza Istvánt, Magyarország egykori miniszterelnökét. A neobarokk villában számos festészeti és iparművészeti alkotást találunk (faragott lépcsőkorlátok, mellvédek, ajtórácsok, kandeláberek, csillárok és kazettás mennyezetek). A kétszintes, magas tetőzetű épülethez tágas kert kapcsolódik.

1956-tól 2009-ig a Mozgássérültek Állami Intézetének kezelésébe került, majd rövid ideig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségé volt. Sűrű tulajdonoscserék következtek, időnként üresen is állt az épület, mígnem 2016 végén a kormány a Magyar Corvin-lánc Testületnek adta az épületet. Azóta folyamatosan napirenden volt a felújítása, amely azonban most valóban megtörténhet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a zuglói Róheim-villa

Megújul a zuglói Róheim-villa

Magyar Corvin-lánc Testület székházát négymilliárd forintból újítják fel.

Kiss Miklós kiállítására rákattantak Dél-Koreában

Kiss Miklós kiállítására rákattantak Dél-Koreában

Az interaktív installáció sikere mellett egy egyetemi előadást is tartott a designer.

A VarroDesignt két kategóriában is nemzetközi díjra jelölték

A VarroDesignt két kategóriában is nemzetközi díjra jelölték

Varró Zoltán designernek és csapatának köszönhetően reflektorfénybe kerül a magyar belsőépítészet.

Hirdetés