Hirdetés

Megújul a mosonmagyaróvári vár

"Nem a kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról."

Hirdetés

Hogyan születnek újjá a kultúra fellegvárai? Hogyan lehet új élettel, funkcióval megtölteni a málló falak közötti tereket? Erre szolgálhat jó péládval a hamarosan megújuló mosonmagyaróvári vár, melynek nemrég tették le alapkövét. 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésével ez utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása, míg a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.


A mosonmagyaróvári vár turisztikai hasznosítása következtében a kulturális örökségvédelem jegyében a történelmi múlttal rendelkező vár részbeni rekonstrukciójára és állagmegóvására kerül sor, másrészt a város és a térség turizmusának fejlesztése és látogatottságának növelése érdekében turisztikai funkciókat helyeznek el az épületben. A mosonmagyaróvári vár az egyetlen épület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik. A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki. A fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet. 
 
Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő számára elengedhetetlen - hangzott el az alapkőletételen. Erre a gondolatra építve hozta létre a kormány a Nemzeti Kastély- és Várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte. Ennek egyik állomása a Mosonmagyaróvári vár felújítása és turisztikai fejlesztése. Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a program "nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról." A mosonmagyaróvári várban működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője. Ennek megfelelően szeretnék megtalálni a vár 21. századi szerepét és létrehozni a 21. század agráriumát. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

„Egy bivakot keresek, hogy megnyugodjak”

„Egy bivakot keresek, hogy megnyugodjak”

Molnár Dávid Ferenc építészhallgató DECODE-fődíjas munkájának különleges története

Középkori kincsek kerültek elő a budai Várban

Középkori kincsek kerültek elő a budai Várban

És jelentős építészeti értékek is.

Hirdetés