Hirdetés

A lézeres technológiának köszönhetően sorra tárják fel a maja kultúra maradványait.

2019-ben a guatemalai dzsungelben maja piramisokra és ereklyékre bukkantak a kutatók, mostanra azonban kiderült, hogy újabb meglepetéseket rejt az őserdő: légi távérzékeléses módszerrel (LIDAR technológia) egy olyan építményre bukkantak a mexikói Tabasco közelében, amely valószínűleg rituális események helyszínéül szolgálhatott.

Az Aguada Fénix területe napjainkban.......és a modellezés után feltárt ősi építmény

A kutatás eredményéről a Nature magazinban tettek közzé egy cikket, amelyből az is kiderült, hogy az Aguada Fenix régészeti helyszínen található építmény 1400 méter hosszú, 400 méter széles és 10–15 méter magas, 

teljes kiterjedése pedig meghaladja a gízai nagy piramis méreteit. 

A négyszögletes építményt a tudósok szerint az i.e. 1000 és 800 közötti időszakban készült, valószínűsíthetően i.e. 750-ben hagyhatták el a maják. Mivel az ásatások során magas társadalmi státuszú embereket ábrázoló szobrokat nem találtak, a régészek arra következtetnek, hogy a maja kultúra korai szakaszában inkább a közösségnek jutott nagyobb szerep, csak később alakulhattak ki a maja társadalmat átszövő vagyoni és társadalmi különbségek.

A kutatást az Arizónai Egyetem régésze, Takeshi Inomata vezette, aki elmondta, hogy a horizontális struktúra megtalálása lehetetlen lett volna a lézeres távérzékelést használó LIDAR (Light Detection and Ranging) technológia nélkül.

A régészcsoport 2018 és 2020 között kezdett el kutakodni a helyszínen. Miután a távérzékeléses módszer segítségével rábukkantak az építmény nyomaira, lemodellezték 3D-ben, majd megkezdték az ásatási munkálatokat. Inomata szerint vélhetően a naptári ciklusokhoz igazodva alkalomszerűen gyűlhettek össze az emberek a négyszögletű térben, hogy vallási szertartásaikat megtartsák. Erre utal az építmény különleges felépítése is, magába foglal ugyanis egy nyugati és egy keleti dombot, amely a régészek szerint a csillagászati megfigyelésekhez kapcsolódhatott, ugyanis a nyugati dombról a nyári és téli időszakban a napfelkeltét lehetett megfigyelni.

Forrás: Nature




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgykórház és iskolabővítés

160 - 2020/4

Az OCTOGON idei első igazi nyári száma erős külföldi projektekkel indul, majd erős hazaiakkal folytatódik, például rendhagyó budapesti objektumokkal, melyek céljukban, funkciójukban is messze túlmutatnak a lakhatás alapvetésén. Hasonlóan egyedi vidéki projektekkel folytatjuk, majd a MOME végzőseinek diplomamunkáiból készített válogatás erősíti a design-vonalat, amelyet két pesti urban-projekt kerekít ki.

A világ leghosszabb támaszközű hídja épül Törökországban

A világ leghosszabb támaszközű hídja épül Törökországban

Igazi szimbólum lesz, hemzseg a török történelem fontos dátumaitól.

Az ember, aki a harmincas években megtervezte a hatvanas éveket

Az ember, aki a harmincas években megtervezte a hatvanas éveket

Norman Bel Geddes neve az utóbbi időben feledésbe merült, holott az ipari formatervezés korszakalkotó zsenijéről van szó.

Hirdetés