A lézeres technológiának köszönhetően sorra tárják fel a maja kultúra maradványait.

2019-ben a guatemalai dzsungelben maja piramisokra és ereklyékre bukkantak a kutatók, mostanra azonban kiderült, hogy újabb meglepetéseket rejt az őserdő: légi távérzékeléses módszerrel (LIDAR technológia) egy olyan építményre bukkantak a mexikói Tabasco közelében, amely valószínűleg rituális események helyszínéül szolgálhatott.

Az Aguada Fénix területe napjainkban.......és a modellezés után feltárt ősi építmény

A kutatás eredményéről a Nature magazinban tettek közzé egy cikket, amelyből az is kiderült, hogy az Aguada Fenix régészeti helyszínen található építmény 1400 méter hosszú, 400 méter széles és 10–15 méter magas, 

teljes kiterjedése pedig meghaladja a gízai nagy piramis méreteit. 

A négyszögletes építményt a tudósok szerint az i.e. 1000 és 800 közötti időszakban készült, valószínűsíthetően i.e. 750-ben hagyhatták el a maják. Mivel az ásatások során magas társadalmi státuszú embereket ábrázoló szobrokat nem találtak, a régészek arra következtetnek, hogy a maja kultúra korai szakaszában inkább a közösségnek jutott nagyobb szerep, csak később alakulhattak ki a maja társadalmat átszövő vagyoni és társadalmi különbségek.

A kutatást az Arizónai Egyetem régésze, Takeshi Inomata vezette, aki elmondta, hogy a horizontális struktúra megtalálása lehetetlen lett volna a lézeres távérzékelést használó LIDAR (Light Detection and Ranging) technológia nélkül.

A régészcsoport 2018 és 2020 között kezdett el kutakodni a helyszínen. Miután a távérzékeléses módszer segítségével rábukkantak az építmény nyomaira, lemodellezték 3D-ben, majd megkezdték az ásatási munkálatokat. Inomata szerint vélhetően a naptári ciklusokhoz igazodva alkalomszerűen gyűlhettek össze az emberek a négyszögletű térben, hogy vallási szertartásaikat megtartsák. Erre utal az építmény különleges felépítése is, magába foglal ugyanis egy nyugati és egy keleti dombot, amely a régészek szerint a csillagászati megfigyelésekhez kapcsolódhatott, ugyanis a nyugati dombról a nyári és téli időszakban a napfelkeltét lehetett megfigyelni.

Forrás: Nature
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megtalálták az eddigi legnagyobb maja építményt Mexikóban

Megtalálták az eddigi legnagyobb maja építményt Mexikóban

A lézeres technológiának köszönhetően sorra tárják fel a maja kultúra maradványait.

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Szalai Bálint itthon. projektje egy kisváros mestereinek lehetőségeit szélesíti. 

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Hirdetés