Hirdetés

Megszépül a Rákos-patak zuglói szakasza

Az első, 400 méteres szakaszt már át is adták.

Három ütemben újítják fel és alakítják pihenőparkká a Rákos-patak partjának zuglói részét, amelynek első, 400 méteres, az Egressy út – Bartl János utca közötti szakaszát már át is adták. A tervek szerint a teljes beruházás őszre készül el. 

Sajtótájékoztató és sajtóbejárás keretében múlt héten átadták a Rákos-patak Egressy út – Bartl János utca között megújult szakaszát. A revitalizált partszakaszon vízlépcső, kitekintő támfal és kiülési lehetőséget biztosító lépcsősor is épül. A sajtótájékoztatón Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a zuglóiak hosszú évek óta várnak arra, hogy a Rákos-patak és környéke megújuljon, és azt is elmondta, hogy a fejlesztés három ütemben valósul meg. Először a Bartl János utca – Egressy út közötti 400 méteres szakasz készült el a lakóparkot építő beruházóval 2017-ben kötött területrendezési szerződés keretében.

Második ütemben a Mogyoródi út – Egressy út közötti rész épül meg a főváros TÉR_KÖZ pályázatán elnyert támogatásból, míg végül a Bartl János utca – Szugló utca közötti terület válik természetközelivé egy másik ingatlanberuházóval kötött megállapodás alapján. Tóth Csaba szavaiból az is kiderült, hogy a Mogyoródi út – Szugló utca közötti, mintegy 1000 méter hosszú partszakasz revitalizációja 1 milliárd forintba kerül.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester beszédében kitért arra, hogy még 2014-ben, polgármester-jelöltként vállalta szövetségeseivel a választási kampányban, hogy a Rákos-patak mentén egy zöld rekreációs övezetet alakítanak ki. Az elkezdett munka most valósul meg, amely közelebb hozza a természetet mindazokhoz, akik a patakpartot felkeresik. Karácsony Gergely kijelentette, büszke arra, hogy a revitalizáció második szakasza 300 millió forintos fővárosi támogatással valósulhat meg.

Az eseményen Horváth Csaba polgármester elmondta: a legfontosabb, hogy minden nehézség ellenére is folytatódik a Zöld Zugló program. A természetközeli állapotot visszaállító beruházás várhatóan őszre készül el. A megújult patakpart nem csak a zuglóiaknak, hanem az ide látogatóknak is maradandó élményt fog nyújtani. A polgármester beszédében arra is kitért, hogy az elkövetkezendő hónapokban megújuló partszakaszon a természetközeli állapot visszaállításán túl lesznek kiülő padok, napozóteraszok, játszóeszközök, ivókutak is, a közvilágítást pedig napelemes kandeláberek szolgáltatják majd. A beruházás kezdeti lépéseként a fejlesztési területre 100 fát és 10 ezer cserjét ültetnek el.

Hajdu Flórián beruházásokért felelő alpolgármester elmondta, tavaly szeptemberben született döntés arról, hogy a Zugló által a fővárostól TÉR_KÖZ pályázaton elnyert háromszor 100 millió forintos támogatás összevonható egy projektbe, és a Rákos-patak Mogyoródi út – Egressy út közötti szakaszának a komplex revitalizációjára fordítható. Mint az alpolgármester kifejtette, ez egy kézenfekvő megoldás volt, ugyanis a két további szakasz rendbetételét sikerült másik forrásból elindítani. Az alpolgármester elmondta: a patak ezen szakasza andezittel töltött RENO matracos burkolatot kap. A megújuló partszakaszon több ezer növényt és cserjét ültetnek el, illetve pihenőpontokat alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként lesz olyan hely, ahol elérhető közelségbe kerül a víz. A kerékpárosok számára pedig a Mogyoródi úti pályánál pihenőt alakítanak ki.

(Forrás: zuglo.hu)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megszépül a Rákos-patak zuglói szakasza

Megszépül a Rákos-patak zuglói szakasza

Az első, 400 méteres szakaszt már át is adták.

„Értékrendemet a kulturális sokszínűség határozza meg”

„Értékrendemet a kulturális sokszínűség határozza meg”

Sztranyák Zsófia tervezőgrafikussal beszélgetünk.

Zéró negyed

Zéró negyed

A világ legnagyobb, karbon-semleges tech városrészét építik fel Dubajban.

Nincs találat!

Hirdetés