A pécsi Masszi Építész Iroda Kft. nyerte a közbeszerzést.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi Nemzeti Kaszinó (FEK, Tiszti Klub) felújítása. Megkezdődött az épület tervezése, ugyanis a fejlesztés most új szakaszba lépett. A generáltervezési feladatot egy pécsi társaság, a Masszi Építész Iroda Kft. nyerte el.
 

Fotó: Gyurkovits Tamás, MCC

A Mathias Corvinus Collegium egyik kiemelt építészeti projektje a pécsi Nemzeti Kaszinó teljeskörű felújítása, amely a jövőben az MCC pécsi központja lesz. A régi fényét visszanyerő épületben tanulhatnak majd a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok, de emellett nyilvános rendezvények, könyvbemutatók, fórumok színhelyeként a város kulturális és közéleti centruma is lesz.

Az épület jelenleg – a lezárult állapotfelmérést követő szakértői vélemények szerint is – rendkívül rossz állapotban van. Ázás és vizesedés sújtja, a klasszikus épülethez, a szocializmus éveiben felhúzott épületrész pedig tulajdonképpen menthetetlen. Így vált szükségessé – a műemléki előírások maximális betartása mellett – az épület teljeskörű felújítása.
 


A generáltervezési feladatot egy pécsi társaság, a Masszi Építész Iroda Kft. nyerte el, akik teljes szakértő/szaktervező csapattal és ígéretes referenciákkal rendelkeznek. A cég ügyvezetője, egyben műteremvezetője egy olyan kiváló szakember, aki okleveles építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a szabad művészetek doktora, Pécsett él és alkot.

Az MCC érintett kollégái a tervezői csapattal közösen helyszíni bejárást tartottak október közepén. A soron következő időszakban készülnek majd el a terület felmérési tervei, a szocialista épületrész bontási-engedélyezési tervei és szükség szerint további épületdiagnosztikai értékelések, szerkezeti feltárások. A tervezés alapjául szolgáló felmérési tervek és a tervezett oktatási központ koncepció terveinek véleményezése csak ez után kezdődhet meg.

Az MCC azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket, értéket is ment.


Az MCC teljes gőzzel azon dolgozik, hogy a történelmi jelentőségű Nemzeti Kaszinó (később Tiszti Klub, FEK) épülete mihamarabb a régi pompájában tündököljön és hogy a leghamarabb a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozásának pécsi helyszíne legyen.

A Mathias Corvinus Collegium pécsi centruma már így is a helyi közösségi élet egyik megkerülhetetlen szereplője. A tavalyi évben 40 programnak adott otthont, melyen összesen több mint 1.600 vendég vett részt. Az MCC általános iskolásokat célzó Fiatal Tehetség Programjában jelenleg négy évfolyamon, 100 diák részvételével folyik az oktatás. A Középiskolás Program 180 helyi diákot számlál, míg az Egyetemi Program több mint 30 diáknak nyújt tehetséggondozó képzéseket. Az egyedülálló tehetséggondozó program nem titkolt célja, hogy a pécsi diákokat jobban bekapcsolja a világ tudományos vérkeringésébe, melynek nyomán a helyi fiatalok a világ több pontján, Washingtontól a Közel-Keletig vettek részt szakmai rendezvényeken.

Az MCC tevékenységének a Nemzeti Kaszinóba való áthelyezése nem csak a tehetséggondozás minőségéhez illő környezet teremt, hanem a hányattatott sorsú Király utcai épületet végérvényesen újra Pécs ékkövéé, valamint a kulturális és társadalmi élet központjává teszi.
 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új tehetséggondozó központ épül a Gellért-hegyre

Új tehetséggondozó központ épül a Gellért-hegyre

Az MCC a magyar építészeti hagyományokat megjelenítő építészeti jelképet épít a Somlói úton.

Centrális-sugaras elrendezés hozza közös nevezőre az MCC programját és a környezetét

Centrális-sugaras elrendezés hozza közös nevezőre az MCC programját és a környezetét

Az Építész Stúdió és az Újirány Csoport pályázata az MCC-re

A Mathias Corvinus Collegium debreceni központja lesz az Aranybika szálló

A Mathias Corvinus Collegium debreceni központja lesz az Aranybika szálló

Budapest után a vidéki egyetemi városokban is megnyitja új központjait az MCC.

Hirdetés