Hirdetés

A pécsi egyetemi belsőépítész-képzés eddigi egyik legmagasabb elismerését kapták a Buildner Architecture Competitions nemzetközi építészeti versenyen részt vevő mesterszakos hallgatók.

A „Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás” pályázat olyan projekteket várt, amelyek új eszközöket találnak ki a lakásárak csökkentésére. A tervezők feladata az volt, hogy rugalmas, innovatív, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Belsőépítész MA szakos hallgatóiból álló egyik csapat tiszteletbeli elismerésben részesült, három csapat projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé.
 

A pályázat résztvevőinek az volt a feladatuk, hogy a város lakhatási válságára javasoljanak megoldásokat. Támogatott lakhatási formára a lehető legkreatívabb módon kellett különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok befogadására. A zsűri olyan projekteket keresett, amelyek eltérnek a lakhatás, a tervezés és a közösség egészének eddigi tipikus elképzeléseitől, emellett a fenntarthatóságra és a megfizethetőségre is fókuszálnak.

„A pályázaton való részvételt a belsőépítész MA elsőéves hallgatók féléves tematikájába fűztük bele azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi versenyen, ahol megmérettethetik magukat más egyetemről érkezőkkel vagy akár a szakmájukat gyakorlókkal is. A pályázati kiírás teljes mértékben összecseng képzésünk féléves tárgyleírásával, amely lakóépületek belsőépítészetével foglalkozik. Hallgatóink többsége külföldi, összetételük igen színes, a világ szinte minden tájáról valók. A pályázatban felvetett kihívásokkal biztosan fognak találkozni pályafutásuk alatt, hiszen a klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett” – mondja dr. Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék mb. tanszékvezetője.

A pályázaton részt vevő hallgatók egy féléven keresztül workshop jellegű oktatás keretében dolgozták ki a pályázati anyagukat, közben előadásokat hallgattak a fenntartható építészettel kapcsolatban. A Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás építészeti verseny tiszteletbeli elismerésében a Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült.

„Amikor először dolgoztunk csapatként, a kulturális háttérből, a tervezést érintő megközelítésekből és az ötletekből adódó különbségek segítettek, hogy jobban megértsük az építészeti kihívást. Tervezőként először a problémát nagy léptékben, a közösségben felmerülő kérdésként vizsgáljuk, és kisebb, egyéni léptékből kiindulva igyekszünk megoldást találni. Építészként az a feladatunk, hogy biztonságossá és kényelmessé tegyük a társadalomban élők életkörülményeit, hogy boldogan élhessenek. A versenyeken való részvétellel nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a kihívás szélesíti a látókörünket és fejleszti a kreativitásunkat” – foglalják össze a hallgatók a pályázaton való indulásuk tapasztalatait. 

„Időnk jelentős részét épületekben, belső terekben töltjük, ezért a belsőépítészek arra törekednek, hogy a minket körülvevő terek minél inkább a használatot szolgálják. Az építészet és a belsőépítészet határán a pécsi belsőépítész-képzés a terek tervezésénél és kialakításánál minden esetben az emberközpontú tervezésre fekteti a hangsúlyt. A hallgatók a sokrétű szempontrendszerekből olyan koncepciót alakítanak ki, amelyben a terek részletei megteremtik a tér mélységét, ezáltal a cél, hogy az épületbelső élvezhető és komfortos legyen. A PTE MIK-en belsőépítészeti kutatócsoporti munkával és annak oktatásba való visszafordításával friss és korszerű tudást kapnak, jelentős hangsúlyt fektetnek a térszervezésre, az optimális térhasználatra és a funkcionalitásra. A kar oktatói mindig arra törekednek, hogy élő projekteket vigyenek az oktatásba, amelyek a munkaerőpiacon is értékesebb tudást képviselnek. A jelentős nemzetközi hallgatói jelenlét a kultúrák találkozásával érdekes, egyben eredményes sokszínűséget hoz a képzésbe, egyfajta innovációs potenciált jelent” – véli prof. dr. Medvegy Gabriella a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.


 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DECODE pályázat negyedszer is

DECODE pályázat negyedszer is

Idén először egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is jár fődíj mellé.

Álmodj közösségi padot és pályázz!

Álmodj közösségi padot és pályázz!

Fiatal tervezők mobil utcabútorai teszi majd még élhetőbbé a Bartók Béla Boulevardot.

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Egy maximum 100 négyzetméteres, meghatározott funkciójú épületet kell BIM rendszert alkalmazva megalkotni a Market 21 Days pályázaton.

Hirdetés