Gondatlanságért szabott ki pénzbüntetést egy olasz bíróság.

Egy olasz bíróság 78 ezer eurós pénzbírságot szabott ki Santiago Calatravára a velencei Ponte della Costituzione híd „gondatlan” megtervezéséért. A sztárépítész az ítélet szerint a városnak fizethet.

A Canal Grande felett átívelő 91 méter hosszú gyalogos híd közlekedési csomópontokat (busz- és vasútállomás, garázs) köt össze, így fontos része a város autómentes részének. Nem meglepő, hogy az elmúlt 11 évben turisták ezrei keltek át a hídon naponta.

Csak éppen pont gyaloglásra nem volt igazán jó a híd:

az üveglépcsők ködös, párás, esős időben csúszóssá váltak, ami számos eséshez, sérüléshez vezetett, ez is az elsődleges ok, amiért a bíróság megbüntette Calatravát.

Ugyanakkor a testület a Telegraph szerint azt is kifogásolta, hogy „az acélcsövek a hídban túl kicsik voltak, a legalább húsz évre tervezett üveglépcsők egy részét pedig máris cserélni kellett.”

A Ponte della Costituzione

Még csak nem is ez az első vitás eset a híd életében: a 2008-as átadáskor alkalmatlan volt kerekesszékes közlekedésre, ezért utólag egészítették ki egy, a híd egyik oldalán sínen mozgó szerkezettel. És még ezzel sem ért véget a történet, egy idén év eleji hatósági jelentés szerint a már nem működő szerkezetet el kell bontani. 

Mindezek ismeretében a 78 ezer eurós bírság nem tűnik kirívónak, különösen nem egy világhírű építész számára. Sőt, figyelembe véve, hogy a hétmillió eurósra tervezett műtárgy költségei 11,6-ra szöktek fel, maga a híd pedig állandó fejfájást okozott Velence városának, a büntetés inkább szimbolikusnak mondható.

Van-e tanulság? Egyrészt olykor a legismertebb építészek is követhetnek el alapvető hibákat, másrészt nem mehetünk el szó nélkül az ironikus tény mellett, hogy Calatrava buszmegállók tervezésétől jutott el a világhírig, ahogy korábban a mester pályafutását bemutató videónál is írtuk.

Fotó: Filippo Leonardi per Comune di Venezia (Wiki Commons)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Buszmegállók tervezésétől jutott el a világhírig

Buszmegállók tervezésétől jutott el a világhírig

Lenyűgözően szép rövidfilm készült Calatrava építészetéről.

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Mozgolódik Dubrovnik és Barcelona is.

Párizsban és Velencében mutatkozik be a Paradigma Ariadné

Párizsban és Velencében mutatkozik be a Paradigma Ariadné

Magyar építészek külföldön

Hirdetés