Letették az okospark alapkövét, amelyben mesterséges tó is épül majd.

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdetét vette a Vizafogó közpark beruházása egy csaknem egyhektáros területen. A XIII. Kerületi Önkormányzat 682 millió forintot fordít az új, mintaértékű park kialakítására. „A Vizafogó ökopark a nyugalom szigete lesz egy rohanó világban. A beruházással szebb és vonzóbb környezetet teremtünk a kikapcsolódásra, rekreációra”, emelte ki beszédében dr. Tóth József polgármester. A Vizafogó parkot várhatóan még idén átadják.

Tóth József polgármester az ünnepélyes alapkőletétel előtt

A XIII. Kerületi Önkormányzat a 9290 négyzetméternyi területet a Vizafogó lakótelep szomszédságában a beépítésre szánt besorolásból – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – közparki területté minősítette még tavaly, ami most lehetővé teszi ezt a rendkívüli zöld fejlesztést. „A kerület, a környék identitását tükröző, egyedi arculatú, esztétikus, fenntartható, biztonságos, és okos megoldásokat is használó közparkot építünk ide, amely a minőségi időtöltés, kikapcsolódás új helyszíne lesz” – mondta dr. Tóth József polgármester az ökopark alapkőletételekor. Beszédében röviden felidézte a Vizafogó elmúlt 130 évének mikrotörténelmét, a környék legfontosabb változásait is.

A zöld projekt társadalmi egyeztetése után a parktervező tájépítészek figyelembe vették a lakók véleményét, ötleteit is, hiszen a „zöld gondolat” és a partnerség az itt élőkkel prioritás az önkormányzat számára.

A fejlesztés kulcseleme az ökopark koncepció, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A Vizafogó ökoparkját az Objekt Tájépítész Iroda tervezte (hozzájuk kötődik a kerületben a Dagály sétány kialakítása is) az Archikon Építésziroda bevonásával.

Pécsi Máté tájépítész, az Objekt Iroda felelős tervezője elmondta: a park a magas szintű vizuális-esztétikai értékei mellett komoly ökológiai funkciót is betölt majd a városrész életében, nem beszélve a lényeges egészségügyi hatásairól: „Sokféle, biodiverz növényzetet ültetünk, egymáshoz illő növényekből ökotársulásokat hozunk létre főként cserjékkel és évelőkkel. A cserje sokat számít a mikroklíma szempontjából. Az ökológiailag intenzív közpark nemcsak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és egyben zöldreprezentációs beruházás.”

A Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem egyhektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnék megteremteni a tervezők a jelentős zöld felülettel, fásítással, pihenő padokkal, mesterséges tóval, a helyi identitást szimbolizáló köztéri szoborral is. Utóbbi megalkotására az önkormányzat már kiírta a pályázatot.

A park területén smart city szolgáltatások is lesznek például okospadokkal, bővítik a közterületi wifi-hálózatot, az öntözésről – költség- és ivóvízkímélő módon – talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik, és vízáteresztő burkolatokat helyeznek el az esővíz hasznosítására. A mai kor energiaszemléletének megfelelően kevés energiafelhasználású LED-es világítást használnak majd, mindemellett a közbiztonságot garantáló kamerarendszer is kiépül a parkban.

A XIII. Kerületi Önkormányzat összesen 1,1 milliárd forintot fordított az elmúlt években közparki fejlesztésekre, köztük a Ruttkai Éva park, a Dagály sétány kialakítására, a Rákos-patak menti beruházásokra, a Kassák park és a Wein János park felújítására. Tóth József polgármester bejelentette azt is: elindul a Csángó lakótelep komplex zöldfelületi megújítása, humanizálása 219,6 millió forintból.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még az idén átadhatják az egyhektáros Vizafogó közparkot

Még az idén átadhatják az egyhektáros Vizafogó közparkot

Letették az okospark alapkövét, amelyben mesterséges tó is épül majd.

Okospadokon ülhetünk a mesterséges tó partján

Okospadokon ülhetünk a mesterséges tó partján

További részletek derültek ki az új angyalföldi szabadidős parkról.

Tó a lakótelep szélén

Tó a lakótelep szélén

A XIII. kerületi Vizafogó lakótelep mellett hoz létre egy mesteréges tavat és parkot a kerület.

Hirdetés