További részletek derültek ki az új angyalföldi szabadidős parkról.

Zöld utat kapott a XIII. kerület új szabadidős parkjának kialakítása. A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett – egy csaknem egyhektáros területen új, mintaértékű közpark alakulhat ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez pedig költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal – derült ki az önkormányzat közleményéből.

Több mint 23 ezer növényt és 55 fát is elültet itt az önkormányzat. A kiemelt zöld beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 550 millió forintot fordít. Várhatóan még 2021-ben átadják az egyedi arculatú Vizafogó parkot a lakosságnak.

Az egyedi arculatú új közpark lehetőséget nyújt majd a minőségi időtöltésre. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltató pavilon, illetve illemhely. A helyi identitást szimbolizáló köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban.

2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette. Az „ökopark” jellegű kialakítás, a természet közeliség, a klímavédelem és a fenntarthatóság alapvető szempont lesz az építkezés során. Figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyet – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak. 

MInt azt korábban megírtuk a Vizafogó park generáltervezője az OBJEKT Tájépítész Iroda, építésztervezője az Archikon Architects lesz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Varga Piroska DLA-val beszélgettünk.

Hirdetés