Több zöld, kevesebb utazás a munkába. 

A fennálló egészségügyi viszonyok sok építészt és urbanistát arra késztettek, hogy újragondolják saját életmódjukat, benne a munkahelyükkel és a létesítményekkel, amelyeket előszeretettel látogatnak. Ennek az eredménye a Shift Architecture új városi piac modellje, a Weston Williamson + Partners irodaterve, a Studio Belem Architecture pedig a lakóparkokat gondolta újra. Az „aula modula” projekt olyan rugalmas és vibráló lakóteret kínál, amely figyelembe veszi a fennálló társadalmi és környezeti változásokat.

Az építésziroda a hagyományos élet- és munkamodellek megváltozásával számol, amelyben egyre többen dolgoznak otthon, mivel az emberek már nem szeretnének órákat tölteni a tömegközlekedési eszközökön, vagy éppen a dugóban ülni. Mivel a technológiai eszközök lehetővé teszik a kollégákkal való kapcsolattartást, már csak a légszennyezettség csökkentése miatt is vannak, akik a home office mellett döntenének. A koronavírus járvány okozta karantén sokakat ráébresztett arra is, hogy mennyire fontos a zöld felületek közelsége, így

egyre többen fontolgatják a vidékre költözést, vagy belvárosi otthonuk lecserélését egy városon belüli zöldebb környezetre. A Studio Belem szerint a járvány visszavonhatatlan társadalmi következményekkel jár, az "aula modula" pedig ezekre a változásokra reflektál.

A modell nélkülözi a hagyományos házak jól ismert szabványait és struktúráit, egyben a rugalmasság jegyében a funkciókat és a lakóterület elosztását is újragondolja. Minden apartmanhoz tartozik egy az otthoni munkavégzést lehetővé tevő szoba, ezek a mini irodák mind a közös udvarra néznek közvetlen hozzáféréssel a nagy, közös teraszokhoz, amelyek elősegítik a lakosok és az "otthoni munkavállalók" közötti társadalmi interakciót.

A modell egy egyszerű oszlop- és gerendaszerkezetű komplexum építését javasolja, amelyhez az alapanyagokat nem a világ másik feléről, hanem helyi iparosoktól szerzik be. Fontos szempont a környezetvédelem: zöld felületeket hoznának létre a biodiverzitás előmozdítására, valamint a hely természetes szellőztetése érdekében, a zöld tetők locsolását szennyvíz-újrahasznosítással oldanák meg. Emellett telepítenének egy palántaházat is, amelyet a házból kinyerhető termálenergia fűtene, és ellátná a háztömb összes lakóját friss zöldséggel.  

Forrás: designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Alkotmányba foglalná a lakhatáshoz való jogot a Város Mindenkié csoport

Alkotmányba foglalná a lakhatáshoz való jogot a Város Mindenkié csoport

Szakmai szervezetek és önkormányzatok követelik a lakásprivatizációs törvényjavaslat visszavonását.

Építészet, klímaválság, lakhatási válság

Építészet, klímaválság, lakhatási válság

Közösségi lakhatási megoldások az építészet szempontjából.

Lendületet adhat a lakhatási szegénység felszámolásának egy friss EP-indítvány

Lendületet adhat a lakhatási szegénység felszámolásának egy friss EP-indítvány

Ez csak az első, de annál fontosabb lépés egy úton, amibe a lakhatás minősége is beletartozik.

Hirdetés