Hirdetés

Már szállodákat is építenek konténerből

A londoni Stow-Away Hotel jó példája annak, hogy a javíthatatlanná vált konténerek kiváló alapanyagul szolgálhatnak az építészetnek. 

Az elmúlt évtizedekben világszerte megugrott azoknak az építkezéseknek a száma, ahol újrahasznosított konténerből építenek lakóházakat. Egy konténerház kivitelezése kevés időt vesz igénybe, olcsóbb és környezetkímélőbb is, mint a hagyományos építkezés. Az előnyök ellenére azonban van egyfajta bizalmatlanság az ilyen típusú házakkal szemben, a szkeptikusok azt mondják, hogy ami gyorsan elkészül, az olyan is. Ezekre a sztereotípiákra igyekszik rácáfolni a London Waterloo negyedében átadott Stow-Away Hotel, amelyet 26 hajókonténerből építettek fel.

Fotó: Stow-Away Hotel

Magyarországon sajnálatos módon nem terjedt el ez az építkezési forma, konténerekkel leginkább építkezéseken találkozhatunk: ennek egyik oka a nem egyértelmű jogi szabályozásban keresendő. Az újrahasznosítás és az környezetvédelmi szempontok érvényesítése az építészeti tervezésben azonban hosszú távon magával hozhatja a konténerházak megjelenését hazánkban is.

A londoni ötemeletes Stow-Away hotelt a Doone Silver Kerr építésziroda tervezte, élénkfehér színével és design megoldásaival a kortárs elemek megjelenítéseire törekedtek úgy, hogy közben a konténerek ipari múltját is megidézik.

Fotó: Stow-Away Hotel

A konténerek oldalait kivágták, hogy helyet biztosítsanak az utcára néző nagy ablakoknak, az ablakokhoz narancssárgára festett acél "uszonyokat" adtak, így megvalósítva a helyiségek belső árnyékolását. A hotel szobái inkább apartmanok, mint a szállodai szobák: mindegyik franciaággyal, ülősarokkal és zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik, főzőlappal és mosogatógéppel felszerelt konyhasarokkal ellátva. Mivel a hotel London forgalmas részén helyezkedik el, a szigetelés érdekében a falakat gumilapokkal vonták be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vissza a toszkán gyökerekhez
  • 2019-05-23 09:00
  • Deco

Vissza a toszkán gyökerekhez

A Monteverdi Hotelbe szerelmes lesz mindenki, aki szereti a rusztikus és a kortárs ötvözetét.

Egy környezetbarát hotel, amelyben mindig is szerettél volna megszállni

Egy környezetbarát hotel, amelyben mindig is szerettél volna megszállni

Lazulj el abban a tudatban, hogy a szállásod minden elemében környezetbarát!

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

2019 januárjában bezár a Váci utcai Buddha-Bar Hotel.

Hirdetés