Hirdetés

Már szállodákat is építenek konténerből

A londoni Stow-Away Hotel jó példája annak, hogy a javíthatatlanná vált konténerek kiváló alapanyagul szolgálhatnak az építészetnek. 

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben világszerte megugrott azoknak az építkezéseknek a száma, ahol újrahasznosított konténerből építenek lakóházakat. Egy konténerház kivitelezése kevés időt vesz igénybe, olcsóbb és környezetkímélőbb is, mint a hagyományos építkezés. Az előnyök ellenére azonban van egyfajta bizalmatlanság az ilyen típusú házakkal szemben, a szkeptikusok azt mondják, hogy ami gyorsan elkészül, az olyan is. Ezekre a sztereotípiákra igyekszik rácáfolni a London Waterloo negyedében átadott Stow-Away Hotel, amelyet 26 hajókonténerből építettek fel.

Fotó: Stow-Away Hotel

Magyarországon sajnálatos módon nem terjedt el ez az építkezési forma, konténerekkel leginkább építkezéseken találkozhatunk: ennek egyik oka a nem egyértelmű jogi szabályozásban keresendő. Az újrahasznosítás és az környezetvédelmi szempontok érvényesítése az építészeti tervezésben azonban hosszú távon magával hozhatja a konténerházak megjelenését hazánkban is.

A londoni ötemeletes Stow-Away hotelt a Doone Silver Kerr építésziroda tervezte, élénkfehér színével és design megoldásaival a kortárs elemek megjelenítéseire törekedtek úgy, hogy közben a konténerek ipari múltját is megidézik.

Fotó: Stow-Away Hotel

A konténerek oldalait kivágták, hogy helyet biztosítsanak az utcára néző nagy ablakoknak, az ablakokhoz narancssárgára festett acél "uszonyokat" adtak, így megvalósítva a helyiségek belső árnyékolását. A hotel szobái inkább apartmanok, mint a szállodai szobák: mindegyik franciaággyal, ülősarokkal és zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik, főzőlappal és mosogatógéppel felszerelt konyhasarokkal ellátva. Mivel a hotel London forgalmas részén helyezkedik el, a szigetelés érdekében a falakat gumilapokkal vonták be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Az építészirodát azzal bízták meg, hogy alakítson ki az épületből egy 20 fő elszállásolására alkalmas hotelt, amely egyben könyvtár is.

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

A 120 szobás hotel a vízisporttelep mellé épül, a látványtervekről videón mutatott be a város.

Szétvertek egy budapesti hotelt az ügyfelek, a vezetőség megköszönte

Szétvertek egy budapesti hotelt az ügyfelek, a vezetőség megköszönte

Az utolsó vendég kijelentkezésével új időszámítás kezdődött a budapesti Starlight Suiten Hotel életében.

Hirdetés