Magyar építészek sikere Prágában

Egyetlen magyar résztvevőként jutott tovább az “új Žižkov városközpont” megformálására kiírt pályázaton a magyar csapat.

Egyetlen magyar résztvevőként jutott tovább az “új Žižkov városközpont” megformálására kiírt nemzetközi építészeti pályázat második fordulójába a BIVAK és a GUBAHÁMORI építészirodák, valamint Soóki-Tóth Gábor urbanista közös pályaműve. A 35 országból érkezett 98 pályázó csapat közül 12 résztvevőt hívtak meg a folytatásra, többek között a japán Sou Fujimoto és az amerikai Richard Meier irodáját.

A pályázat helyszíne Prága 3. kerületében, két forgalmas út kereszteződésénél található. Žižkov 1922 óta Prága része, az egyik legrosszabb hírű munkásnegyedből vált felkapott és dinamikusan fejlődő városnegyeddé. A Wikipédia szerint ebben a kerületben található a lakosságszámra vetítve a legtöbb kocsma Európában. A pályázat kiírója, a CENTRAL GROUP, Csehország legnagyobb ingatlanbefektetője, fontos szereplője a városrész megújításának, több megépült lakóépületegyüttes tervezését és kivitelezését bonyolította le a pályázati helyszín szomszédságában.

A beruházó célja az 1200 lakás felépítése mellett földszinti üzletek és vegyes városi funkciók, közösségi terek és egy új óvoda kialakítása is. A kiemelt városi csomópont miatt fontos bírálati szempont volt a városépítészeti koncepció minősége, az épületek tömegformálása, az igényes és jól artikulált városi közterek létrehozása.

Fotó: GUBAHÁMORI

Az akár 100 méter magas épület elhelyezésére is alkalmas terület Prága tágabb városképét is meghatározza, ezért a kiíró külön figyelmet fordított a sziluettvizsgálatra. Ezért az eredményhirdetését megelőzően a Prague Institute for Planning and Development konferenciát hívott össze a magasházak városban való megjelenésével kapcsolatban.

A magyar csapat pályázata a belvárosi zárt és a külvárosi lazább beépítésű, szabadon álló tömbök átmeneteként definiálta a korábbi távközlési központ területére tervezett lakókomplexumot. A telek kiemelt pozíciójába kerülő legmagasabb, szabadon álló torony mellett egy részben nyitott, a környékre jellemző, a keretes beépítést újraértelmező belső udvaros tömb került. Ezzel olyan sokarcú köztérhálózatot alakítva ki, melyben a privát-privát/közösségi-közösségi terek finom átmenetben kapcsolódnak egymáshoz.

A terv a második fordulóban a hat legjobb pályamű közé jutott.



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak a Market BIM-pályázatának győztesei

Megvannak a Market BIM-pályázatának győztesei

Az egyetemista hallgatóknak meghirdetett pályázat nyerteseit összesen hárommillió forint pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a Market Építő Zrt.

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nem akartak téglát használni, így esett a választás az eleganciát sugárzó szálcement homlokzatburkolatra.

A szépség és ésszerűség egysége

A szépség és ésszerűség egysége

Equitone építész és építészhallgatói pályázat 2019.

Hirdetés