A város tüdeje

A PTE csapata egyedüli magyarként vesz részt a rangos Solar Decathlon építész világversenyen, ahol 14 napjuk van felépíteni egy társasházat.

A Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyét idén nyáron Wuppertalban rendezik meg, melyre a világ bármely pontjáról jelentkezhettek az építészhallgatók. A Pécsi Tudományegyetem csapata egyedüli magyarként képviselteti magát a megmérettetésen Lungs of the City projektjével. Minden csapatnak 14 napja van, hogy megépítse pályaművét a németországi helyszínen, a verseny május 17-én kezdődött, az építés határideje június 2.

 


A Solar Decathlon Amerikából indult, és a világ első számú építészeti-innovációs versenye. Az itt induló csapatoknak a legkorszerűbb technikákat kell felvonultatni az energiahatékonyságot szem előtt tartva. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói idén egy komplex tervvel rukkoltak elő, melynek a közösségépítés, a fenntarthatóság, valamint a karbonsemlegesség áll a középpontjában: a fiataloknak terveztek egy olyan társasházat, ahol egy nagy közösségként, környezetpozitív térben élhetnek. A társasházban lehetőség van munkavégzésre, baráti beszélgetésekre és családi vacsorákra is a kialakított életterek mellett. A kooperatív “Fecskeház” 38-42 m2-es lakásokból és egy nagy közösségi térből áll. A helyszínen nem a teljes társasházat építik fel, hanem annak egy lakóterét, kiegészítve a közösségi térrel.

Ezzel a tervvel több mint 40 nemzetközi pályázóból kerültek kiválasztásra és egyedüli magyarként jutott be a legjobb 18 közé versenyprojektünk a Lungs of the City, ami a Város tüdeje nevet viseli.

„A mintaprojekttel egy olyan városi tömbfejlesztést fogalmaztunk meg, ami a belváros és a Zsolnay Negyed közé ékelődne” – mondta Kondor Tamás, a pécsi csapat egyik vezetője.


A pécsiek projektjének célja, hogy a fiatalok számára megfizethető, fenntartható és karbonsemleges otthonokat hozzanak létre. Az ötletük pedig abban egyedi, hogy a lakások mellett közösségi szintet hoznának létre munkavégzéshez, szórakozáshoz.

„Az épületünknek három lakószintje és közösségi szintje van. Minden lakószinten 3 db 38-42 m2-es lakás kapott helyet, ami könnyen átalakítható, ha bővül a család. A közösségi szintek egyike a munka, míg másik szintje a belső együttműködés tereit hordozza magában. Itt a lakók olyan együttműködéseket is élvezhetnek, mint a megosztott gyermekfelügyelet, a tanulókör, a klubfoglalkozás, műhely, könyvtár, közösségi kertészet.

A másik közösségi tér a kreatív műhely – co-working tér, ahol azok a lakók tudnak egymást segítő munkát végezni, akik vállalkozóként akarják tudásukat kamatoztatni. Projektünkben egy dizájner, egy formatervező, egy kertész, egy közgazdász és egy informatikus alkotnak egy ReDesignLab prototípus műhelyt a fenntarthatósági szemlélet erősítése és üzleti térnyerése érdekében – hangsúlyozta Kondor Tamás, aki kiemelte, hogy Pécs kiaknázatlan potenciálja ’a feltörekvő szürkeállományban’ van, akiket a városban kell tartani ahhoz, hogy a helyi gazdaság fellendülhessen”.

„A Solar Decathlon egyik alapfeladata, hogy a hallgatói csapatok által tervezett épületeket a verseny helyszínén – idén a németországi Wuppertalban – 14 nap alatt fel kell építeni. Ez óriási kihívás, hiszen nulláról a teljesen automatizált működésig kell eljutni. Szinte lehetetlen, de 2019-ben már sikerült. Akkor négy díjat nyertünk – mondta Kondor Tamás, aki megköszönte azon támogató partnerek munkáját, akik segítették szakmai felkészülésüket. Idén is sok ilyen társunk van, köztük nagyszerű helyi vállalkozók is” – tette hozzá.

Az előkészítést április második felében a Műszaki Kar kampuszán kezdték, majd kamionra rakták a szétbontott épületet és elindultak a németországi versenyre. Három évig jelen lesz egy fenntarthatósági kiállítás bemutatótereként, majd hazahozzák a kampuszra és hallgatói klub lesz belőle. Idén a Decor Floor is csatlakozott a támogató partnerek közé. - A karbonsemlegesség, mint irányelv adott volt, amit könnyen tudtunk vállalni. Burkolatgyártó partnereink mindegyike hosszú évek óta alapelvként határozza meg a fenntartható gyártást és a karbonsemleges termékek létrehozását, melyet európai uniós tanúsítványok garantálnak. A terveket és a dizájnt szem előtt tartva Floor Gres hidegburkolatra és Aspecta LVT-re esett a választás. A Floor Gres Earthtech/ kollekció nem csak műszaki tulajdonságait tekintve felelt meg a tervezők elképzeléseinek, megjelenése kiválóan illeszkedik a letisztult, neutrális, föld színeket felvonultató enteriőrbe.

Az Aspecta Contours Chambord LVT amellett, hogy karbonsemleges, tökéletesen felveszi a megjeleníteni kívánt, a szó legpozitívabb értelmében vett egyszerű összhatást. Nem túl figyelemfelkeltő, kellemes, megnyugtató színű, és maximális komfortot biztosít akusztikai és közlekedési szempontból is. A kiválasztott burkolatok kompatibilisek a mintaprojekthez választott vizes padlófűtési rendszerrel - a több mint 25 éve jelen lévő magyar burkolatforgalmazó vállalkozás hitvallása megegyezik a Pécsi Tudományegyetem elképzeléseivel. Hosszú évek óta dolgozik azon, hogy egyre nagyobb százalékban megvalósuljon a fenntartható működés közvetve és közvetlenül is. Partnerei egytől egyig környezettudatos szemlélet szerint gyártanak és maga a Decor Floor is mindent megtesz annak érdekében, hogy ha kezdetben kis lépésekben is, de egy környezettudatos hazai kisvállalatként működjön a mindennapokban.

 

 

Az Arterior Komplex Kft. 14 db székkel és egy lenyitható ággyal járult hozzá a projekt sikeréhez. A bútoraik még úton vannak a verseny helyszínére. Nagyon drukkolnak, hogy a PTE háza legyen a díjazott!


A nagy vállalás – 2050 Karbonsemleges EU

„Az Európai Unió által megfogalmazott klímarendelet 2050-re egy karbonsemlegesen működő Európát irányoz elő, amelytől ma “fényévekre” vagyunk. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, jelenlegi társadalmi, ipari, gazdasági létezésünk szinte minden szegmensében meghatározó változás kell – hangsúlyozta Kondor Tamás.

Az elérni kívánt célhoz vezető út az első lépéstől fogva a tudatosan gondolkodó és működő emberen keresztül vezet. Mi itt, a Pécsi Tudományegyetemen ilyennek valljuk magunkat. Ha olykor hibázunk is, törekszünk a jobbra és folyamatosan fejlődünk. Elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható, egészséges létért való küzdelemnek, és a természettel harmóniában élő, ezért aktívan cselekvő ember zöld jövőképének. A környezetpozitív építészet elvei szerint megfogalmazott Solar Decathlon projekt egy izgalmas, kihívásokkal teli feladatvállalás” – zárta gondolatait.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Nairobiban.

A PTE építészhallgatói tervezték meg a pécsi vásártér új arculatát

A PTE építészhallgatói tervezték meg a pécsi vásártér új arculatát

A pécsi vásártér egységes arculat mentén történő megújítása volt a feladat.

Környezeti katasztrófát és tragikus balesetet is megelőzhetnek a PTE MIK kutatásai

Környezeti katasztrófát és tragikus balesetet is megelőzhetnek a PTE MIK kutatásai

A modern anyag- és szerkezetanalitikai vizsgálatok előrejelezhetik a gondokat. 

Hirdetés